Chlorofil jest głównym barwinkiem fotosyntetycznym roślin, odpowiedzialnym za ich zieloną barwę. Pod względem budowy chemicznej chlorofil wykazuje wysokie podobieństwo do ludzkiej hemoglobiny.
β- alanina jest aminokwasem, izomerem konstytucyjnym α-alaniny, stanowiącej podstawy składnik budulcowy białek organizmu. Odpowiedni poziom β- alaniny jest niezbędny do syntezy odpowiedniej ilości karnozyny, która odgrywa kluczową rolę w zwiększeniu intensywności pracy mięśni.
Kwas α-liponowy (ALA), nazywany inaczej kwasem tiooktanowym jest substancją wytwarzaną w niewielkich ilościach przez organizm człowieka podobną do witaminy. Określany jest mianem idealnego przeciwutleniacza.
Kwas α-linolenowy jest jednym z przedstawicieli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3, co oznacza, że nie jest on syntetyzowany przez organizm człowieka i musi być dostarczany wraz z dietą. Występuje w znacznych ilościach w olejach roślinnych m.in. w oleju lnianym.
L-tyrozyna jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że organizm wytwarza go w wystarczających dla swoich potrzeb ilościach. Tyrozyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz przysadki mózgowej. Jest prekursorem ważnych enzymów oraz neuroprzekaźników.
Glukomannan jest polisacharydem zaliczanym do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Pozyskiwany jest z korzenia rośliny nazywanej dziwidło lub amorfofalus (Amorphophallus konjac). Bulwa Amorphophallus konjac zawiera około 13% suchej masy, z czego 70% stanowi glukomannan.
L-karnityna jest substancją witamino pochodną, zbudowaną z metioniny oraz lizyny. Jest syntetyzowana w wątrobie, nerkach oraz mózgu przy udziale żelaza, witaminy C, B6 oraz niacyny. Występuje w postaci dwóch izomerów.
L-metionina należy do aminokwasów egzogennych, co oznacza iż nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka i musi być dostarczana wraz z dietą. Obok cysteiny jest jednym z dwóch aminokwasów siarkowych.
Sulforafan (izotiocyjanian 4-metylosulfinylobutylu) stanowi produkt enzymatycznego rozkładu glukorafaniny, którą odnaleźć można w pędach brokułów, kwiatach kalafiora oraz liściach kapusty.
L-lizyna jest jednym z aminokwasów egzogennych. Stanowi składnik większości białek budujących struktury organizmu człowieka. W niektórych produktach może być aminokwasem ograniczającym.<
Laktoferyna jest białkiem zaliczanym do rodziny transferyn, które znajduje się w wielu narządach. Po raz pierwszy została zidentyfikowana w mleku krowim. Nazwa laktoferyna związana jest z jej zdolnością do wiązania jonów żelaza.
L-glutamina jest jednym z aminokwasów endogennych. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego jej poziom we krwi oraz mięśniach spada, co może prowadzić do osłabienia układu immunologicznego i wzrostu ryzyka pojawienia się infekcji.
Układ immunologiczny określany popularnie układem odpornościowym odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu kondycji zdrowotnej organizmu. Istotną rolę w modulacji odporności odgrywają substancje przeciwutleniające m.in. witaminy A, C i E.
L-arginina jest zasadowym aminokwasem endogennym, jednak uważa się, iż w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju dzieci oraz w stanach chorobowych takich jak oparzenia czy urazy jej endogenna produkcja jest niewystarczająca.
Triphala stanowi wyjątkową kompozycję roślin stanowiących podstawę naturalnej medycyny Dalekiego Wschodu - Ajurwedy, która od stuleci wykorzystywana jest przez medyków indyjskich jako środek wspomagający pracę całego organizmu.
Resweratrol jest przedstawicielem polifenoli roślinnych zaliczanym do grupy stilbenów. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest z rdestu japońskiego. Jednym z najbogatszych źródeł tego związku są czarne winogrona.
Luteina jest jednym z przedstawicieli karotenoidów, które stanowią jedna z najważniejszych grup roślinnych barwników. Luteina jest syntetyzowana wyłącznie w organizmach roślinnych.
L-tryptofan jest jednym z aminokwasów egzogennych. Nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka, w związku z czym musi być dostarczany wraz z codzienną dietą. Bogatym źródłem tryptofanu są białka zbóż.
Kwas kaprylowy zaliczany jest do kwasów tłuszczowych nasyconych. Występuje zarówno w tłuszczach roślinnych, jak i zwierzęcych. Jego nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa „capro” – „koza”.
Lactobacillus Acidophilus to gatunek bakterii z rodzaju Lactobacillus, które są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji fermentowanych napojów mlecznych. Występują naturalnie m.in. w przewodzie pokarmowym człowieka.
Chlorofil
Chlorofil jest głównym barwinkiem fotosyntetycznym roślin, odpowiedzialnym za ich zieloną barwę. Pod względem budowy chemicznej chlorofil wykazuje wysokie podobieństwo do ludzkiej hemoglobiny.
Więcej >>β- alanina
β- alanina jest aminokwasem, izomerem konstytucyjnym α-alaniny, stanowiącej podstawy składnik budulcowy białek organizmu. Odpowiedni poziom β- alaniny jest niezbędny do syntezy odpowiedniej ilości karnozyny, która odgrywa kluczową rolę w zwiększeniu intensywności pracy mięśni.
Więcej >>Kwas α-liponowy
Kwas α-liponowy (ALA), nazywany inaczej kwasem tiooktanowym jest substancją wytwarzaną w niewielkich ilościach przez organizm człowieka podobną do witaminy. Określany jest mianem idealnego przeciwutleniacza.
Więcej >>Kwas α-linolenowy
Kwas α-linolenowy jest jednym z przedstawicieli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3, co oznacza, że nie jest on syntetyzowany przez organizm człowieka i musi być dostarczany wraz z dietą. Występuje w znacznych ilościach w olejach roślinnych m.in. w oleju lnianym.
Więcej >>L-tyrozyna
L-tyrozyna jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że organizm wytwarza go w wystarczających dla swoich potrzeb ilościach. Tyrozyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz przysadki mózgowej. Jest prekursorem ważnych enzymów oraz neuroprzekaźników.
Więcej >>Glukomannan
Glukomannan jest polisacharydem zaliczanym do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Pozyskiwany jest z korzenia rośliny nazywanej dziwidło lub amorfofalus (Amorphophallus konjac). Bulwa Amorphophallus konjac zawiera około 13% suchej masy, z czego 70% stanowi glukomannan.
Więcej >>L-karnityna
L-karnityna jest substancją witamino pochodną, zbudowaną z metioniny oraz lizyny. Jest syntetyzowana w wątrobie, nerkach oraz mózgu przy udziale żelaza, witaminy C, B6 oraz niacyny. Występuje w postaci dwóch izomerów.
Więcej >>L-metionina
L-metionina należy do aminokwasów egzogennych, co oznacza iż nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka i musi być dostarczana wraz z dietą. Obok cysteiny jest jednym z dwóch aminokwasów siarkowych.
Więcej >>Sulforafan
Sulforafan (izotiocyjanian 4-metylosulfinylobutylu) stanowi produkt enzymatycznego rozkładu glukorafaniny, którą odnaleźć można w pędach brokułów, kwiatach kalafiora oraz liściach kapusty.
Więcej >>L-lizyna
L-lizyna jest jednym z aminokwasów egzogennych. Stanowi składnik większości białek budujących struktury organizmu człowieka. W niektórych produktach może być aminokwasem ograniczającym.<
Więcej >>Laktoferyna
Laktoferyna jest białkiem zaliczanym do rodziny transferyn, które znajduje się w wielu narządach. Po raz pierwszy została zidentyfikowana w mleku krowim. Nazwa laktoferyna związana jest z jej zdolnością do wiązania jonów żelaza.
Więcej >>L-glutamina
L-glutamina jest jednym z aminokwasów endogennych. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego jej poziom we krwi oraz mięśniach spada, co może prowadzić do osłabienia układu immunologicznego i wzrostu ryzyka pojawienia się infekcji.
Więcej >>Układ immunologiczny organizmu
Układ immunologiczny określany popularnie układem odpornościowym odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu kondycji zdrowotnej organizmu. Istotną rolę w modulacji odporności odgrywają substancje przeciwutleniające m.in. witaminy A, C i E.
Więcej >>L- arginina
L-arginina jest zasadowym aminokwasem endogennym, jednak uważa się, iż w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju dzieci oraz w stanach chorobowych takich jak oparzenia czy urazy jej endogenna produkcja jest niewystarczająca.
Więcej >>Triphala
Triphala stanowi wyjątkową kompozycję roślin stanowiących podstawę naturalnej medycyny Dalekiego Wschodu - Ajurwedy, która od stuleci wykorzystywana jest przez medyków indyjskich jako środek wspomagający pracę całego organizmu.
Więcej >>Resweratrol
Resweratrol jest przedstawicielem polifenoli roślinnych zaliczanym do grupy stilbenów. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest z rdestu japońskiego. Jednym z najbogatszych źródeł tego związku są czarne winogrona.
Więcej >>Luteina
Luteina jest jednym z przedstawicieli karotenoidów, które stanowią jedna z najważniejszych grup roślinnych barwników. Luteina jest syntetyzowana wyłącznie w organizmach roślinnych.
Więcej >>L-tryptofan
L-tryptofan jest jednym z aminokwasów egzogennych. Nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka, w związku z czym musi być dostarczany wraz z codzienną dietą. Bogatym źródłem tryptofanu są białka zbóż.
Więcej >>Kwas kaprylowy
Kwas kaprylowy zaliczany jest do kwasów tłuszczowych nasyconych. Występuje zarówno w tłuszczach roślinnych, jak i zwierzęcych. Jego nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa „capro” – „koza”.
Więcej >>Lactobacillus Acidophilus
Lactobacillus Acidophilus to gatunek bakterii z rodzaju Lactobacillus, które są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji fermentowanych napojów mlecznych. Występują naturalnie m.in. w przewodzie pokarmowym człowieka.
Więcej >>