Baza wiedzy

Chlorofil

Chlorofil jest głównym barwinkiem fotosyntetycznym roślin, odpowiedzialnym za ich zieloną barwę. Pod względem budowy chemicznej chlorofil wykazuje wysokie podobieństwo do ludzkiej hemoglobiny.

β- alanina

β- alanina jest aminokwasem, izomerem konstytucyjnym α-alaniny, stanowiącej podstawy składnik budulcowy białek organizmu. Odpowiedni poziom β- alaniny jest niezbędny do syntezy odpowiedniej ilości karnozyny, która odgrywa kluczową rolę w zwiększeniu intensywności pracy mięśni. 

Kwas α-liponowy

Kwas α-liponowy (ALA), nazywany inaczej kwasem tiooktanowym jest substancją wytwarzaną w niewielkich ilościach przez organizm człowieka podobną do witaminy. Określany jest mianem idealnego przeciwutleniacza.

Kwas α-linolenowy

Kwas α-linolenowy jest jednym z przedstawicieli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3, co oznacza, że nie jest on syntetyzowany przez organizm człowieka i musi być dostarczany wraz z dietą. Występuje w znacznych ilościach w olejach roślinnych m.in. w oleju lnianym.

L-tyrozyna

L-tyrozyna jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że organizm wytwarza go w wystarczających dla swoich potrzeb ilościach. Tyrozyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz przysadki mózgowej. Jest prekursorem ważnych enzymów oraz neuroprzekaźników. 

Glukomannan

Glukomannan jest polisacharydem zaliczanym do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Pozyskiwany jest z korzenia rośliny nazywanej dziwidło lub amorfofalus (Amorphophallus konjac). Bulwa Amorphophallus konjac zawiera około 13% suchej masy, z czego 70% stanowi glukomannan.

L-karnityna

L-karnityna jest substancją witamino pochodną, zbudowaną z metioniny oraz lizyny. Jest syntetyzowana w wątrobie, nerkach oraz mózgu przy udziale żelaza, witaminy C, B6 oraz niacyny. Występuje w postaci dwóch izomerów.

L-metionina

L-metionina należy do aminokwasów egzogennych, co oznacza iż nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka i musi być dostarczana wraz z dietą. Obok cysteiny jest jednym z dwóch aminokwasów siarkowych.

Sulforafan

Sulforafan (izotiocyjanian 4-metylosulfinylobutylu) stanowi produkt enzymatycznego rozkładu glukorafaniny, którą odnaleźć można w pędach brokułów, kwiatach kalafiora oraz liściach kapusty. 

L-lizyna

L-lizyna jest jednym z aminokwasów egzogennych. Stanowi składnik większości białek budujących struktury organizmu człowieka. W niektórych produktach może być aminokwasem ograniczającym.<

Laktoferyna

Laktoferyna jest białkiem zaliczanym do rodziny transferyn, które znajduje się w wielu narządach. Po raz pierwszy została zidentyfikowana w mleku krowim. Nazwa laktoferyna związana jest z jej zdolnością do wiązania jonów żelaza.

L-glutamina

L-glutamina jest jednym z aminokwasów endogennych. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego jej poziom we krwi oraz mięśniach spada, co może prowadzić do osłabienia układu immunologicznego i wzrostu ryzyka pojawienia się infekcji.

Układ immunologiczny organizmu

Układ immunologiczny określany popularnie układem odpornościowym odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu kondycji zdrowotnej organizmu. Istotną rolę w modulacji odporności odgrywają substancje przeciwutleniające m.in. witaminy A, C i E.

L- arginina

L-arginina jest zasadowym aminokwasem endogennym, jednak uważa się, iż w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju dzieci oraz w stanach chorobowych takich jak oparzenia czy urazy jej endogenna produkcja jest niewystarczająca. 

Triphala

Triphala stanowi wyjątkową kompozycję roślin stanowiących podstawę naturalnej medycyny Dalekiego Wschodu - Ajurwedy, która od stuleci wykorzystywana jest przez medyków indyjskich jako środek wspomagający pracę całego organizmu. 

Resweratrol

Resweratrol jest przedstawicielem polifenoli roślinnych zaliczanym do grupy stilbenów. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest z rdestu japońskiego. Jednym z najbogatszych źródeł tego związku są czarne winogrona.

Luteina

Luteina jest jednym z przedstawicieli karotenoidów, które stanowią jedna z najważniejszych grup roślinnych barwników. Luteina jest syntetyzowana wyłącznie w organizmach roślinnych.

L-tryptofan

L-tryptofan jest jednym z aminokwasów egzogennych. Nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka, w związku z czym musi być dostarczany wraz z codzienną dietą. Bogatym źródłem tryptofanu są białka zbóż.

Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy zaliczany jest do kwasów tłuszczowych nasyconych. Występuje zarówno w tłuszczach roślinnych, jak i zwierzęcych. Jego nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa „capro” – „koza”.

Lactobacillus Acidophilus

Lactobacillus Acidophilus to gatunek bakterii z rodzaju Lactobacillus, które są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji fermentowanych napojów mlecznych. Występują naturalnie m.in. w przewodzie pokarmowym człowieka.