Lactobacillus Acidophilus

Informacje podstawowe

Lactobacillus Acidophilus to gatunek bakterii z rodzaju Lactobacillus. Są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji fermentowanych napojów mlecznych. Nazwa wywodzi się od łacińskich słów: lactis – mleko, bacillus – pałeczka, acidophilus – lubiący kwas.  Zostały identyfikowane również w produktach zbożowych oraz mięsnych. Ten gatunek bakterii występuje naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka, jamie ustnej oraz drogach rodnych. Niektóre szczepy Lactobacillus Acidophilus posiadają udowodnione właściwości probiotyczne, a co za tym idzie korzystny wpływ na organizm człowieka. Dobrze rozwijają się w zakwaszonym środowisku. 

Rola w organizmie

Działanie:

  • Łagodzenie objawów nietolerancji laktozy
  • Odbudowa prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego
  • Eliminacja mikroorganizmów patogennych z przewodu pokarmowego
  • Stymulacja układu odpornościowego
  • Stymulacja produkcji śluzu w jelitach
  • Przeciwalergiczne
  • Wiązanie substancji mutagennych oraz kancerogennych obecnych w przewodzie pokarmowym
  • Obniżanie poziomu cholesterolu
  • Regulacja pracy przewodu pokarmowego
  • Poprawa samopoczucia
  • Synteza witamin takich jak: witaminy z grupy B, PP, K

Zastosowanie:

  • Zespół jelita wrażliwego
  • Zaparcia
  • Nietolerancja laktozy
  • Zaburzenia pracy przewodu pokarmowego
  • Profilaktyka zakażeń układu pokarmowego
  • Profilaktyka zakażeń dróg moczowo-płciowych
  • Wspomagająco w terapii zakażenia Helicobacter pyroli
  • W okresie obniżonej odporności organizmu
  • Profilaktyka chorób nowotworowych 

Informacje dodatkowe

Zmniejszenie naturalnej populacji Lactobacillus Acidophilus może być spowodowane:

  • Długotrwała terapią antybiotykową
  • Przyjmowaniem niektórych leków
  • Nadużywaniem alkoholu
  • Dietą obfitującą w węglowodany proste
  • Przewlekłe narażenie na stres

Źródła Lactobacillus Acidophilus:

  • Fermentowane produkty mleczne np. kefir, maślanka, kwaśne mleko
  • Jogurty zawierające naturalne kultury bakterii probiotycznych
  • Suplementy diety zawierające probiotyki 
  • Napoje probiotyczne
  • Koncentraty napojów probiotycznych
  • BioStarter Probiotyczny

Zwróć uwagę

  • Na standaryzację produktów, liczba żywych bakterii w preparatach nie powinna być niższa niż 106 jtk/cm3  - wartość ta uznawana jest za tzw. minimum terapeutyczne

Polecamy

  • Suplement diety zawierający żywe kultury bakterii Lactobacillus Acidophilus w postaci kapsułek