Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) należy do grupy tzw. nieswoistych chorób zapalnych jelit. Jest schorzeniem przewlekłym objawiającym się rozlanym stanem zapalnym błony śluzowej odbytnicy lub odbytnicy i okrężnicy.
Skupienie i kierowanie uwagi oraz utrzymanie jej przez określony czas jest nie lada wyzwaniem nie tylko dla dzieci i młodzieży. Ludzki mózg ma niesamowite możliwości, jednak należy o niego dbać i wspierać jego olbrzymi potencjał.
Próchnica zębów jest chorobą, w przebiegu której dochodzi do demineralizacji nieorganicznej części zębów (szkliwa oraz zębiny), a następnie rozkładu części organicznej (miazgi), pod wpływem działania enzymów proteolitycznych.
Osteoporoza jest metaboliczną chorobą szkieletu, charakteryzującą się zaniżoną w stosunku do normalnej masą kośćca i jego zaburzoną mikroarchitekturą, prowadzącą do wzmożonej łamliwości kości.
Choroby nowotworowe stanowią drugą przyczynę umieralności na świecie. Nie stanowią one jednej choroby, jest to grupa chorób w których komórki organizmu dzielą się w sposób niekontrolowany, a powstałe struktury nowotworowe nie różnicują się w typowe komórki budujące zdrowe tkanki.
Istnieje wiele surowców roślinnych, które mają udokumentowane i potwierdzone działanie wspomagające poprawę pamięci oraz koncentracji i zwiększające odporność na stres. Najbardziej znane wśród nich to miłorząb japoński oraz surowce o działaniu adaptogennym.
Kreatyna jest ona jednym z najpopularniejszych i najlepszych środków anabolicznych stosowanych przez sportowców. Znajduje się w wykazie środków o naukowo udowodnionej skuteczności.
Tran jest koncentratem oleju otrzymywanym z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Olej rybi stanowi bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E).
Amigdalina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy glikozydów, występującym w nasionach licznych gatunków roślin należących do rodziny różowatych. Szczególnie wysoką zawartością amigdaliny odznaczają się nasiona moreli, śliwek, migdałów, brzoskwiń, wiśni i wielu innych.
Inozytol jest zaliczany do substancji witaminopodobnych. Niekiedy mylnie określany, jako witamina B8. Pod względem chemicznym inozytol jest cyklicznym alkoholem polihydroksylowym, należącym do grupy cukroli.
Kwas aminobezoesowy jest zaliczany do substancji witaminopodobnych. Był zaliczany do witamin z grupy B, której niedobór miał odpowiadać za przedwczesne siwienie włosów. Stanowi czynnik wzrostowy dla mikroflory przewodu pokarmowego, może być również przez nią syntetyzowany.
Kolagen stanowi jeden z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Jest podstawowym elementem substancji zewnątrzkomórkowej większości tkanek łącznych ssaków. Stanowi około 1/3 białek w organizmie.
Cholina jest organicznym związkiem chemicznym, wchodzi w skład niektórych fosfolipidów m.in. lecytyny i sfingomieliny. Początkowo zaliczana była do witamin z grupy B. Obecnie uważana jest za substancję witaminopodobną.
Lecytyna stanowi grupę organicznych związków chemicznych zaliczanych do fosfolipidów. Po raz pierwszy została wyizolowana z żółtka jaja, skąd wywodzi się jej nazwa z gr. lekithos-żółtko. Największa kumulacja lecytyny występuje w mózgu, wątrobie, nerkach oraz szpiku kostnym.
L-glutation jest organicznym związkiem chemiczny, tripeptydem zbudowanym z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Glutation jest najważniejszym nieenzymatycznym czynnikiem antyoksydacyjnym, jaki może być wykorzystany przez organizm.
Ocet jabłkowy jest produktem fermentacji, który polega na rozkładzie węglowodanów zawartych w owocach przez bakterie oraz drożdże. Słowo vinegar wywodzi się z języka francuskiego i oznacza kwaśne wino. Ocet jabłkowy produkowany jest z rozdrobnionych jabłek.
Olej z kryla pozyskiwany jest z gatunku skorupiaka Euphausia superba występującego w całym Oceanie Południowym. Kryl antarktyczny stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 - eikozapentaenowego oraz dokozaheksaenowego.
Koenzym Q10, czyli ubichinon jest organicznym związkiem chemicznym z grupy chinonów. Występuje we wszystkich komórkach organizmu. Uczestniczy w produkcji ATP, czyli substancji energetycznej biorącej udział we wszystkich procesach zachodzących w ustroju.
Metylosulfonylometan, w skrócie MSM, jest organiczną postacią siarki. MSM jest łatwo przyswajalny przez organizm człowieka. Bierze udział w budowie ścięgien, więzadeł i mięśni.
Inozyna jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do tzw. nukleozydów purynowych. Pokarmowym źródłem inozyny jest mięso ryb. W organizmie człowieka powstaje jako metabolit pośredni puryn, rozkładając się dalej przede wszystkim do kwasu moczowego.
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) należy do grupy tzw. nieswoistych chorób zapalnych jelit. Jest schorzeniem przewlekłym objawiającym się rozlanym stanem zapalnym błony śluzowej odbytnicy lub odbytnicy i okrężnicy.
Więcej >>Pamięć i koncentracja. Naturalne wspomaganie!
Skupienie i kierowanie uwagi oraz utrzymanie jej przez określony czas jest nie lada wyzwaniem nie tylko dla dzieci i młodzieży. Ludzki mózg ma niesamowite możliwości, jednak należy o niego dbać i wspierać jego olbrzymi potencjał.
Więcej >>Próchnica zębów
Próchnica zębów jest chorobą, w przebiegu której dochodzi do demineralizacji nieorganicznej części zębów (szkliwa oraz zębiny), a następnie rozkładu części organicznej (miazgi), pod wpływem działania enzymów proteolitycznych.
Więcej >>Osteoporoza
Osteoporoza jest metaboliczną chorobą szkieletu, charakteryzującą się zaniżoną w stosunku do normalnej masą kośćca i jego zaburzoną mikroarchitekturą, prowadzącą do wzmożonej łamliwości kości.
Więcej >>Choroby nowotworowe
Choroby nowotworowe stanowią drugą przyczynę umieralności na świecie. Nie stanowią one jednej choroby, jest to grupa chorób w których komórki organizmu dzielą się w sposób niekontrolowany, a powstałe struktury nowotworowe nie różnicują się w typowe komórki budujące zdrowe tkanki.
Więcej >>Fitoterapia - roślinne wsparcie dla mózgu
Istnieje wiele surowców roślinnych, które mają udokumentowane i potwierdzone działanie wspomagające poprawę pamięci oraz koncentracji i zwiększające odporność na stres. Najbardziej znane wśród nich to miłorząb japoński oraz surowce o działaniu adaptogennym.
Więcej >>Kreatyna
Kreatyna jest ona jednym z najpopularniejszych i najlepszych środków anabolicznych stosowanych przez sportowców. Znajduje się w wykazie środków o naukowo udowodnionej skuteczności.
Więcej >>Tran
Tran jest koncentratem oleju otrzymywanym z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Olej rybi stanowi bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E).
Więcej >>Amigdalina
Amigdalina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy glikozydów, występującym w nasionach licznych gatunków roślin należących do rodziny różowatych. Szczególnie wysoką zawartością amigdaliny odznaczają się nasiona moreli, śliwek, migdałów, brzoskwiń, wiśni i wielu innych.
Więcej >>Inozytol
Inozytol jest zaliczany do substancji witaminopodobnych. Niekiedy mylnie określany, jako witamina B8. Pod względem chemicznym inozytol jest cyklicznym alkoholem polihydroksylowym, należącym do grupy cukroli.
Więcej >>PABA-kwas aminobenzoesowy
Kwas aminobezoesowy jest zaliczany do substancji witaminopodobnych. Był zaliczany do witamin z grupy B, której niedobór miał odpowiadać za przedwczesne siwienie włosów. Stanowi czynnik wzrostowy dla mikroflory przewodu pokarmowego, może być również przez nią syntetyzowany.
Więcej >>Kolagen
Kolagen stanowi jeden z najważniejszych i najbardziej skomplikowanych polimerów naturalnych. Jest podstawowym elementem substancji zewnątrzkomórkowej większości tkanek łącznych ssaków. Stanowi około 1/3 białek w organizmie.
Więcej >>Cholina
Cholina jest organicznym związkiem chemicznym, wchodzi w skład niektórych fosfolipidów m.in. lecytyny i sfingomieliny. Początkowo zaliczana była do witamin z grupy B. Obecnie uważana jest za substancję witaminopodobną.
Więcej >>Lecytyna
Lecytyna stanowi grupę organicznych związków chemicznych zaliczanych do fosfolipidów. Po raz pierwszy została wyizolowana z żółtka jaja, skąd wywodzi się jej nazwa z gr. lekithos-żółtko. Największa kumulacja lecytyny występuje w mózgu, wątrobie, nerkach oraz szpiku kostnym.
Więcej >>L-glutation
L-glutation jest organicznym związkiem chemiczny, tripeptydem zbudowanym z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Glutation jest najważniejszym nieenzymatycznym czynnikiem antyoksydacyjnym, jaki może być wykorzystany przez organizm.
Więcej >>Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest produktem fermentacji, który polega na rozkładzie węglowodanów zawartych w owocach przez bakterie oraz drożdże. Słowo vinegar wywodzi się z języka francuskiego i oznacza kwaśne wino. Ocet jabłkowy produkowany jest z rozdrobnionych jabłek.
Więcej >>Olej z kryla antarktycznego
Olej z kryla pozyskiwany jest z gatunku skorupiaka Euphausia superba występującego w całym Oceanie Południowym. Kryl antarktyczny stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 - eikozapentaenowego oraz dokozaheksaenowego.
Więcej >>Koenzym Q10
Koenzym Q10, czyli ubichinon jest organicznym związkiem chemicznym z grupy chinonów. Występuje we wszystkich komórkach organizmu. Uczestniczy w produkcji ATP, czyli substancji energetycznej biorącej udział we wszystkich procesach zachodzących w ustroju.
Więcej >>MSM
Metylosulfonylometan, w skrócie MSM, jest organiczną postacią siarki. MSM jest łatwo przyswajalny przez organizm człowieka. Bierze udział w budowie ścięgien, więzadeł i mięśni.
Więcej >>Inozyna
Inozyna jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do tzw. nukleozydów purynowych. Pokarmowym źródłem inozyny jest mięso ryb. W organizmie człowieka powstaje jako metabolit pośredni puryn, rozkładając się dalej przede wszystkim do kwasu moczowego.
Więcej >>