Diety

Żywienie w kamicy żółciowej

Sposób odżywiania ma niebagatelny wpływ na pojawienie się kamieni żółciowych oraz przebieg choroby. Długotrwałe powielanie błędów żywieniowych przyczynia się do zaburzeń pracy pęcherzyka żółćiowego oraz składu żółci. 

Dieta TLC - Therapeutic Lifestyle Changes

Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes), określana jako terapia zmiany stylu życia, to model odżywiania mający na celu obniżenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Środkiem do osiągnięcia tego celu ma być przede wszystkim uregulowanie poziomu cholesterolu.

Dieta MIND

Dieta MIND stanowi połączenie diety DASH oraz diety śródziemnomorskiej. Nazwa MIND w rozwinięciu oznacza „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”, co sugeruje wpływ tej diety na prewencję chorób neurodegeneracyjnych. Jej stosowanie znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Dieta paleolityczna

Dieta paleolityczna opiera się na sposobie żywienia człowieka prehistorycznego, żyjącego w epoce kamienia łupanego. Okres paleolitu rozpoczął się około 2,6 mln temu kiedy hominidy, czyli praprzodkowie współczesnego człowieka, zaczęli używać kamiennych narzędzi oraz prowadzić koczowniczy tryb życia. 

Dieta DASH

Dieta DASH, czyli zalecenia dietetyczne mające na celu obniżenie nadciśnienia, cechuje się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesteroli i tłuszczu ogółem, wysokim spożyciem waży i owoców, produktów zbożowych pełnoziarnisty oraz niskotłuszczowych produktów mlecznych. 

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), nazywane również gośćcem postępującym to przewlekła, układowa choroba tkanki łącznej o podłożu immunologicznym. Leczenie obejmuje m.in. zmianę sposobu odżywiania. Przyczyną reumatoidalnego zapalenia stawów może być alergia lub nietolerancja pokarmowa. 

Dieta w przebiegu mukowiscydozy

Stan odżywienia osób chorych na mukowiscydozę jest istotnym czynnikiem prognostycznym przebiegu choroby oraz zaostrzenia jej objawów. Rozwijające się bardzo często niedożywienie ma ścisły związek ze złym rokowaniem co do rozwoju choroby. Częstość niedożywienia narasta wraz z wiekiem. 

Dieta dr. Ornisha

Dieta dr. Ornisha powstała w latach 70-tych ubiegłego wieku. Jest stosowana w celu prewencji oraz leczenia chorób sercowo-naczyniowych. Jej podstawą jest stosowanie niskotłuszczowej, bogatej w błonnik diety wegetariańskiej.

Dietetyczne sposoby na alergie pokarmowe

Podstawowym sposobem leczenia alergii pokarmowych jest eliminacja z diety produktów, które zawierają niekorzystne alergeny. Ich identyfikacja oraz wykluczenie z codziennego jadłospisu wymaga zastosowania odpowiednich schematów odżywiania, takich jak dieta eliminacyjna, testująca oraz rotacyjna. 

Sposób odżywiania a trądzik pospolity

Związek pomiędzy sposobem odżywiania a występowaniem trądziku pospolitego jest cały czas kwestią dyskusyjną. Coraz częściej wskazuje się na wysoki indeks glikemiczny spożywanych potraw oraz wysokie spożycie węglowodanów prostych. 

Dieta w dnie moczanowej

Odpowiednia dieta stosowana w przebiegu dny moczanowej odgrywa bardzo istotną rolę terapeutyczną. Jej celem jest obniżenie stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi poprzez m.in. wyeliminowanie z diety produktów bogatych w związki purynowe.

Dieta w chorobie refluksowej

Istotnym elementem leczenia GERD jest modyfikacja stylu życia oraz sposobu odżywiania. bardzo ważna jest eliminacja produktów, które powodują lub nasilają objawy choroby poprzez wpływ na podstawowe mechanizmy będące przyczyną GERD. 

Dieta w profilaktyce chorób nowotworowych

Powtarzane przez całe życie błędy żywieniowe sprawiają, iż nasz organizm jest stale narażony na określone czynniki kancerogenne. Niekorzystne dla zdrowia składniki żywności w organizmie człowieka mogą zostać zneutralizowane bądź zainicjować procesy kancerogenezy.

Dieta w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna

Głównym celem leczenia żywieniowego chorych z chorobą Leśniowskiego-Crohna jest utrzymanie i poprawa stanu ich odżywienia, poprawa funkcji jelit, ograniczenie biegunek i poprawa jakości życia. 

Dieta w przebiegu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego

Istotnym elementem leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, oprócz środków farmakologicznych, jest również terapia żywieniowa. Szczególnym zagrożeniem dla osób chorych na nieswoiste zapalenia jelit jest niedożywienie. 

Dieta w profilaktyce osteoporozy

Osteoporoza jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Wczesna prewencja tej choroby ma na celu zbudowanie najwyższej, genetycznie uwarunkowanej szczytowej masy kostnej, w późniejszym okresie można jedynie ograniczać fizjologiczny ubytek masy kostnej. 

Profilaktyka próchnicy zębów

Podstawowym elementem profilaktyki próchnicy jest prawidłowa higiena jamy ustnej, którą należy wprowadzać jak najwcześniej. Dbanie o zęby mleczne jest tak samo ważne jak higiena zębów stałych. 

Dieta w leczeniu osteoporozy

Odpowiednio dostosowana dieta ma bardzo istotne znaczenie w przebiegu leczenia osteoporozy. Jej głównym celem jest zapobieganie złamaniom osteoporotycznym, poprawa, jakości życia osób chorych, przeciwdziałanie skutkom ciężkich powikłań osteoporozy, zapobieganie przedwczesnym zgonom. 

Dieta w chorobie nowotworowej

Żywienie w okresie choroby nowotworowej powinno stanowić bardzo istotną część prowadzonej terapii. Celem stosowania diety jest ograniczenie niedożywienia organizmu, wzmocnienie odporności, poprawa przemiany materii oraz zminimalizowanie uszczerbku narządów wewnętrznych, narażonych na agresywne leczenie onkologiczne.

Dieta w niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego

Terapia niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego opiera się na podawaniu pacjentom preparatów zawierający kwas foliowy w dawce od 1 do 5 mg na dzień, do czasu unormowania wyników morfologii krwi. Niezbędnym elementem jest również dieta obfitująca w produkty stanowiące bogactwo kwasu foliowego.