Sposób odżywiania ma niebagatelny wpływ na pojawienie się kamieni żółciowych oraz przebieg choroby. Długotrwałe powielanie błędów żywieniowych przyczynia się do zaburzeń pracy pęcherzyka żółćiowego oraz składu żółci.
Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes), określana jako terapia zmiany stylu życia, to model odżywiania mający na celu obniżenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Środkiem do osiągnięcia tego celu ma być przede wszystkim uregulowanie poziomu cholesterolu.
Dieta MIND stanowi połączenie diety DASH oraz diety śródziemnomorskiej. Nazwa MIND w rozwinięciu oznacza „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”, co sugeruje wpływ tej diety na prewencję chorób neurodegeneracyjnych. Jej stosowanie znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Dieta paleolityczna opiera się na sposobie żywienia człowieka prehistorycznego, żyjącego w epoce kamienia łupanego. Okres paleolitu rozpoczął się około 2,6 mln temu kiedy hominidy, czyli praprzodkowie współczesnego człowieka, zaczęli używać kamiennych narzędzi oraz prowadzić koczowniczy tryb życia.
Dieta DASH, czyli zalecenia dietetyczne mające na celu obniżenie nadciśnienia, cechuje się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesteroli i tłuszczu ogółem, wysokim spożyciem waży i owoców, produktów zbożowych pełnoziarnisty oraz niskotłuszczowych produktów mlecznych.
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), nazywane również gośćcem postępującym to przewlekła, układowa choroba tkanki łącznej o podłożu immunologicznym. Leczenie obejmuje m.in. zmianę sposobu odżywiania. Przyczyną reumatoidalnego zapalenia stawów może być alergia lub nietolerancja pokarmowa.
Stan odżywienia osób chorych na mukowiscydozę jest istotnym czynnikiem prognostycznym przebiegu choroby oraz zaostrzenia jej objawów. Rozwijające się bardzo często niedożywienie ma ścisły związek ze złym rokowaniem co do rozwoju choroby. Częstość niedożywienia narasta wraz z wiekiem.
Dieta dr. Ornisha powstała w latach 70-tych ubiegłego wieku. Jest stosowana w celu prewencji oraz leczenia chorób sercowo-naczyniowych. Jej podstawą jest stosowanie niskotłuszczowej, bogatej w błonnik diety wegetariańskiej.
Podstawowym sposobem leczenia alergii pokarmowych jest eliminacja z diety produktów, które zawierają niekorzystne alergeny. Ich identyfikacja oraz wykluczenie z codziennego jadłospisu wymaga zastosowania odpowiednich schematów odżywiania, takich jak dieta eliminacyjna, testująca oraz rotacyjna.
Związek pomiędzy sposobem odżywiania a występowaniem trądziku pospolitego jest cały czas kwestią dyskusyjną. Coraz częściej wskazuje się na wysoki indeks glikemiczny spożywanych potraw oraz wysokie spożycie węglowodanów prostych.
Odpowiednia dieta stosowana w przebiegu dny moczanowej odgrywa bardzo istotną rolę terapeutyczną. Jej celem jest obniżenie stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi poprzez m.in. wyeliminowanie z diety produktów bogatych w związki purynowe.
Istotnym elementem leczenia GERD jest modyfikacja stylu życia oraz sposobu odżywiania. bardzo ważna jest eliminacja produktów, które powodują lub nasilają objawy choroby poprzez wpływ na podstawowe mechanizmy będące przyczyną GERD.
Powtarzane przez całe życie błędy żywieniowe sprawiają, iż nasz organizm jest stale narażony na określone czynniki kancerogenne. Niekorzystne dla zdrowia składniki żywności w organizmie człowieka mogą zostać zneutralizowane bądź zainicjować procesy kancerogenezy.
Głównym celem leczenia żywieniowego chorych z chorobą Leśniowskiego-Crohna jest utrzymanie i poprawa stanu ich odżywienia, poprawa funkcji jelit, ograniczenie biegunek i poprawa jakości życia.
Istotnym elementem leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, oprócz środków farmakologicznych, jest również terapia żywieniowa. Szczególnym zagrożeniem dla osób chorych na nieswoiste zapalenia jelit jest niedożywienie.
Osteoporoza jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Wczesna prewencja tej choroby ma na celu zbudowanie najwyższej, genetycznie uwarunkowanej szczytowej masy kostnej, w późniejszym okresie można jedynie ograniczać fizjologiczny ubytek masy kostnej.
Podstawowym elementem profilaktyki próchnicy jest prawidłowa higiena jamy ustnej, którą należy wprowadzać jak najwcześniej. Dbanie o zęby mleczne jest tak samo ważne jak higiena zębów stałych.
Odpowiednio dostosowana dieta ma bardzo istotne znaczenie w przebiegu leczenia osteoporozy. Jej głównym celem jest zapobieganie złamaniom osteoporotycznym, poprawa, jakości życia osób chorych, przeciwdziałanie skutkom ciężkich powikłań osteoporozy, zapobieganie przedwczesnym zgonom.
Żywienie w okresie choroby nowotworowej powinno stanowić bardzo istotną część prowadzonej terapii. Celem stosowania diety jest ograniczenie niedożywienia organizmu, wzmocnienie odporności, poprawa przemiany materii oraz zminimalizowanie uszczerbku narządów wewnętrznych, narażonych na agresywne leczenie onkologiczne.
Terapia niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego opiera się na podawaniu pacjentom preparatów zawierający kwas foliowy w dawce od 1 do 5 mg na dzień, do czasu unormowania wyników morfologii krwi. Niezbędnym elementem jest również dieta obfitująca w produkty stanowiące bogactwo kwasu foliowego.
Żywienie w kamicy żółciowej
Sposób odżywiania ma niebagatelny wpływ na pojawienie się kamieni żółciowych oraz przebieg choroby. Długotrwałe powielanie błędów żywieniowych przyczynia się do zaburzeń pracy pęcherzyka żółćiowego oraz składu żółci.
Więcej >>Dieta TLC - Therapeutic Lifestyle Changes
Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes), określana jako terapia zmiany stylu życia, to model odżywiania mający na celu obniżenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Środkiem do osiągnięcia tego celu ma być przede wszystkim uregulowanie poziomu cholesterolu.
Więcej >>Dieta MIND
Dieta MIND stanowi połączenie diety DASH oraz diety śródziemnomorskiej. Nazwa MIND w rozwinięciu oznacza „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”, co sugeruje wpływ tej diety na prewencję chorób neurodegeneracyjnych. Jej stosowanie znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Więcej >>Dieta paleolityczna
Dieta paleolityczna opiera się na sposobie żywienia człowieka prehistorycznego, żyjącego w epoce kamienia łupanego. Okres paleolitu rozpoczął się około 2,6 mln temu kiedy hominidy, czyli praprzodkowie współczesnego człowieka, zaczęli używać kamiennych narzędzi oraz prowadzić koczowniczy tryb życia.
Więcej >>Dieta DASH
Dieta DASH, czyli zalecenia dietetyczne mające na celu obniżenie nadciśnienia, cechuje się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesteroli i tłuszczu ogółem, wysokim spożyciem waży i owoców, produktów zbożowych pełnoziarnisty oraz niskotłuszczowych produktów mlecznych.
Więcej >>Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), nazywane również gośćcem postępującym to przewlekła, układowa choroba tkanki łącznej o podłożu immunologicznym. Leczenie obejmuje m.in. zmianę sposobu odżywiania. Przyczyną reumatoidalnego zapalenia stawów może być alergia lub nietolerancja pokarmowa.
Więcej >>Dieta w przebiegu mukowiscydozy
Stan odżywienia osób chorych na mukowiscydozę jest istotnym czynnikiem prognostycznym przebiegu choroby oraz zaostrzenia jej objawów. Rozwijające się bardzo często niedożywienie ma ścisły związek ze złym rokowaniem co do rozwoju choroby. Częstość niedożywienia narasta wraz z wiekiem.
Więcej >>Dieta dr. Ornisha
Dieta dr. Ornisha powstała w latach 70-tych ubiegłego wieku. Jest stosowana w celu prewencji oraz leczenia chorób sercowo-naczyniowych. Jej podstawą jest stosowanie niskotłuszczowej, bogatej w błonnik diety wegetariańskiej.
Więcej >>Dietetyczne sposoby na alergie pokarmowe
Podstawowym sposobem leczenia alergii pokarmowych jest eliminacja z diety produktów, które zawierają niekorzystne alergeny. Ich identyfikacja oraz wykluczenie z codziennego jadłospisu wymaga zastosowania odpowiednich schematów odżywiania, takich jak dieta eliminacyjna, testująca oraz rotacyjna.
Więcej >>Sposób odżywiania a trądzik pospolity
Związek pomiędzy sposobem odżywiania a występowaniem trądziku pospolitego jest cały czas kwestią dyskusyjną. Coraz częściej wskazuje się na wysoki indeks glikemiczny spożywanych potraw oraz wysokie spożycie węglowodanów prostych.
Więcej >>Dieta w dnie moczanowej
Odpowiednia dieta stosowana w przebiegu dny moczanowej odgrywa bardzo istotną rolę terapeutyczną. Jej celem jest obniżenie stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi poprzez m.in. wyeliminowanie z diety produktów bogatych w związki purynowe.
Więcej >>Dieta w chorobie refluksowej
Istotnym elementem leczenia GERD jest modyfikacja stylu życia oraz sposobu odżywiania. bardzo ważna jest eliminacja produktów, które powodują lub nasilają objawy choroby poprzez wpływ na podstawowe mechanizmy będące przyczyną GERD.
Więcej >>Dieta w profilaktyce chorób nowotworowych
Powtarzane przez całe życie błędy żywieniowe sprawiają, iż nasz organizm jest stale narażony na określone czynniki kancerogenne. Niekorzystne dla zdrowia składniki żywności w organizmie człowieka mogą zostać zneutralizowane bądź zainicjować procesy kancerogenezy.
Więcej >>Dieta w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna
Głównym celem leczenia żywieniowego chorych z chorobą Leśniowskiego-Crohna jest utrzymanie i poprawa stanu ich odżywienia, poprawa funkcji jelit, ograniczenie biegunek i poprawa jakości życia.
Więcej >>Dieta w przebiegu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
Istotnym elementem leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, oprócz środków farmakologicznych, jest również terapia żywieniowa. Szczególnym zagrożeniem dla osób chorych na nieswoiste zapalenia jelit jest niedożywienie.
Więcej >>Dieta w profilaktyce osteoporozy
Osteoporoza jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Wczesna prewencja tej choroby ma na celu zbudowanie najwyższej, genetycznie uwarunkowanej szczytowej masy kostnej, w późniejszym okresie można jedynie ograniczać fizjologiczny ubytek masy kostnej.
Więcej >>Profilaktyka próchnicy zębów
Podstawowym elementem profilaktyki próchnicy jest prawidłowa higiena jamy ustnej, którą należy wprowadzać jak najwcześniej. Dbanie o zęby mleczne jest tak samo ważne jak higiena zębów stałych.
Więcej >>Dieta w leczeniu osteoporozy
Odpowiednio dostosowana dieta ma bardzo istotne znaczenie w przebiegu leczenia osteoporozy. Jej głównym celem jest zapobieganie złamaniom osteoporotycznym, poprawa, jakości życia osób chorych, przeciwdziałanie skutkom ciężkich powikłań osteoporozy, zapobieganie przedwczesnym zgonom.
Więcej >>Dieta w chorobie nowotworowej
Żywienie w okresie choroby nowotworowej powinno stanowić bardzo istotną część prowadzonej terapii. Celem stosowania diety jest ograniczenie niedożywienia organizmu, wzmocnienie odporności, poprawa przemiany materii oraz zminimalizowanie uszczerbku narządów wewnętrznych, narażonych na agresywne leczenie onkologiczne.
Więcej >>Dieta w niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego
Terapia niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego opiera się na podawaniu pacjentom preparatów zawierający kwas foliowy w dawce od 1 do 5 mg na dzień, do czasu unormowania wyników morfologii krwi. Niezbędnym elementem jest również dieta obfitująca w produkty stanowiące bogactwo kwasu foliowego.
Więcej >>