Resweratrol jest przedstawicielem polifenoli roślinnych zaliczanym do grupy stilbenów. Jest on syntetyzowany przez organizmy roślinne w odpowiedzi na atak czynników patogennych m.in. uszkodzenia mechaniczne, promieniowanie ultrafioletowe oraz infekcje grzybicze. Po raz pierwszy został wyizolowany z rośliny o nazwie ciemiężyca w 1939 roku. Obecnie na skalę przemysłową pozyskiwany jest z rdestu japońskiego. Jednym z najbogatszych źródeł tego związku są czarne winogrona. Resweratrol występuje również w winach, przede wszystkim czerwonych. Na zawartość tej substancji w tego rodzaju napojach alkoholowych ma wpływ m.in. proces produkcji, odmiana winogron, miejsce uprawy oraz warunki atmosferyczne. Wchłanianie resweratrolu w organizmie człowieka odbywa się w jelicie cienkim. Uważa się, iż resweratrol jest jednym z głównych elementów odpowiedzialnym za zjawisko tzw. „francuskiego paradoksu”. Rdestowiec ostrokończysty od stuleci wykorzystywany był przez lekarzy Dalekiego Wschodu jako surowiec pomocny w chorobach układu krążenia.
Działanie:
Zastosowanie:
Źródła resweratrolu: