L-karnityna

Informacje podstawowe

L-karnityna jest substancją witamino pochodną, zbudowaną z metioniny oraz lizyny. Jest syntetyzowana w wątrobie, nerkach oraz mózgu przy udziale żelaza, witaminy C, B6 oraz niacyny. Występuje w postaci dwóch izomerów – L i D, przy czym forma D jest biologicznie nieaktywna, a L odznacza się wielokierunkowym działaniem fizjologicznym. Po raz pierwszy została identyfikowana w tkance mięśniowej, skąd wywodzi się jej nazwa łac. carnis - mięso. 90 % karnityny występującej w organizmie znajduje się w mięśniach szkieletowych oraz w mięśniu sercowym. Pozostałą część odnaleźć można w nerkach, mózgu oraz innych narządach. Zapotrzebowanie dorosłego człowieka na karnitynę pokrywane jest w ok. 25 % przez endogenną produkcję, reszta powinna być dostarczana wraz z pożywieniem. W diecie osób dorosłych najlepszym źródłem karnityny jest czerwone mięso, a niemowląt oraz dzieci mleko. Karnityna stanowi jeden z najpopularniejszych suplementów stosowanych przez sportowców oraz osoby na diecie redukcyjnej. 

Rola w organizmie

  • Transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają utlenianiu
  • Zwiększa tempo utleniania kwasów tłuszczowych w pracujących mięśniach
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • Wykazuje działanie odtruwające organizm, posiada zdolność do chelatowania jonów metali
  • Opóźnia wykorzystanie glikogenu i pojawienia się uczucia zmęczenia
  • Wpływa na stabilizację błon komórkowych
  • Bierze udział w metabolizmie węglowodanów
  • Ułatwia usuwanie z krwi wytworzonego w trakcie nadmiernego wysiłku fizycznego kwasu mlekowego

Niedobór

Przyczyny niedoboru:

  • Zburzenia endogennej syntezy karnityny
  • Niedobór w diecie składników biorących udział w jej powstawaniu (żelaza, witamin C, B6 i PP)
  • Niedobór L-karnityny w diecie
  • Zaburzenia wchłaniania
  • Choroby wątroby oraz nerek
  • Zwiększone zapotrzebowanie na L-karnitynę np. przy wzmożonym wysiłku fizycznym przy niedostatecznej podaży wraz z dietą
  • Nałogowe spożywania alkoholu 

Objawy niedoboru karnityny:

  • Osłabienie sprawności fizycznej
  • Wzmożona męczliwość
  • Obniżenie sprawności intelektualnej organizmu 

Informacje dodatkowe

  • Karnityna jest wykorzystywana jako substancja lecznicza w schorzeniach takich jak: wrodzony niedobór karnityny, choroby układu krążenia, mięśni szkieletowych, nerek, wątroby, neurodegeneracyjnych chorób ośrodkowego układu nerwowego 

Uważaj

  • Nie zaleca się stosowania preparatów zawierających L-karnitynę przez kobiety w ciąży i karmiące piersią 

Polecamy

  • Suplement diety zawierający L-karnitynę w postaci tabletek