L-karnityna jest substancją witamino pochodną, zbudowaną z metioniny oraz lizyny. Jest syntetyzowana w wątrobie, nerkach oraz mózgu przy udziale żelaza, witaminy C, B6 oraz niacyny. Występuje w postaci dwóch izomerów – L i D, przy czym forma D jest biologicznie nieaktywna, a L odznacza się wielokierunkowym działaniem fizjologicznym. Po raz pierwszy została identyfikowana w tkance mięśniowej, skąd wywodzi się jej nazwa łac. carnis - mięso. 90 % karnityny występującej w organizmie znajduje się w mięśniach szkieletowych oraz w mięśniu sercowym. Pozostałą część odnaleźć można w nerkach, mózgu oraz innych narządach. Zapotrzebowanie dorosłego człowieka na karnitynę pokrywane jest w ok. 25 % przez endogenną produkcję, reszta powinna być dostarczana wraz z pożywieniem. W diecie osób dorosłych najlepszym źródłem karnityny jest czerwone mięso, a niemowląt oraz dzieci mleko. Karnityna stanowi jeden z najpopularniejszych suplementów stosowanych przez sportowców oraz osoby na diecie redukcyjnej.
Przyczyny niedoboru:
Objawy niedoboru karnityny: