Krzem jest mikroelementem przypuszczalnie niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szacuje się, iż jego absorbcja z produktów spożywczych dostarczanych do przewodu pokarmowego wynosi około 50%.
Molibden jest mikroelementem występującym w organizmie człowieka w ilości od 9 do 16 mg. Poziom wchłaniania tego pierwiastka z produktów spożywczych waha się w granicach 25-80%.
Bor jest podstawowym pierwiastkiem śladowym potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szacuje się, iż wchłanianie boru wynosi około 64-98%, jednak jego zawartość w organizmie człowieka jest niewielka.
Mangan jest mikropierwiastkiem pełniącym istotną rolę w przemianach węglowodanów oraz tłuszczów. Mangan odkłada się w narządach miąższowych m.in. trzustce oraz nerkach.
Fluor jest składnikiem prawie wszystkich tkanek oraz płynów ustrojowych organizmu. Jego zawartość w ustroju jest uzależniona od podaży tego pierwiastka wraz z dietą. Osoby dorosłe wykorzystują około 50% fluoru wchłoniętego z przewodu pokarmowego
Siarka zaliczana jest do makropierwiastków niezbędnych do zachowania homeostazy ustroju jednak zawartość w strukturach organizmu jest niewielka. Jej odbywa się za pośrednictwem aminokwasów siarkowych lub siarczanów.
Chlor stanowi niezbędny elektrolit organizmu człowieka. Około 70% tego pierwiastka znajduje się w przestrzeni pozakomórkowej. Chlor magazynowany jest w skórze, tkance podskórnej oraz kościach.
Fosfor stanowi makropierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 85% tego pierwiastka związane jest z wapniem i zmagazynowane w strukturach kostnych.
Chrom, zaliczany do mikroelementów jest pierwiastkiem pełniącym istotną rolę w gospodarce węglowodanowej organizmu. Stanowi aktywny składnik tzw. czynnika tolerancji glukozy (ang. GFT).
Miedź stanowi jeden z najważniejszych pierwiastków śladowych, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej przyswajalność waha się od 35 do 70 %.
Magnez jest jednym z najważniejszych jonów przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Około 50 % tego pierwiastka jest usytuowane w tkance kostnej. Wchłanianie magnezu zachodzi przede wszystkim w jelicie cienkim.
Wapń stanowi podstawowy składnik budulcowy układu kostnego człowieka. Około 99 % tego pierwiastka skoncentrowanych jest w elementach strukturalnych kości, zębów oraz paznokci.
Potas jest jonem występującym przede wszystkim w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych. Posiada właściwości zasadowe. Wchłanianie tego pierwiastka odbywa się głównie w początkowym odcinku jelita cienkiego.
Sód stanowi najważniejszy jon w płynach zewnątrzkomórkowych organizmu. Zmiany jego stężenia w dużej mierze przyczyniają się do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej.
Żelazo jest ważnym składnikiem hemu, który tworzy hemoglobinę – czerwony barwnik krwi. Jego brak lub zaburzone wchłanianie mogą doprowadzać do wielu poważnych problemów zdrowotnych.
Cynk występuje we wszystkich komórkach naszego organizmu. Lepiej wchłania się z produktów pochodzenia zwierzęcego. W przypadku suplementacji cynku większą dostępność biologiczną wykazują preparaty zawierające chelaty cynku z aminokwasami.
Jod jest niezbędnym mikroelementem do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Odpowiedni poziom jodu w diecie jest konieczny do zapewnienia prawidłowych procesów termogenezy. Przy niskim poziomie jodu w organizmie spada przemiana materii i metabol
Selen jest minerałem, którego zapotrzebowanie wyrażane jest w ilościach śladowych (mikrogramy), jednak jego niedobór może prowadzić do wielu zaburzeń i problemów związanych z funkcjonowaniem organizmu.
Krzem
Krzem jest mikroelementem przypuszczalnie niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szacuje się, iż jego absorbcja z produktów spożywczych dostarczanych do przewodu pokarmowego wynosi około 50%.
Więcej >>Molibden
Molibden jest mikroelementem występującym w organizmie człowieka w ilości od 9 do 16 mg. Poziom wchłaniania tego pierwiastka z produktów spożywczych waha się w granicach 25-80%.
Więcej >>Bor
Bor jest podstawowym pierwiastkiem śladowym potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szacuje się, iż wchłanianie boru wynosi około 64-98%, jednak jego zawartość w organizmie człowieka jest niewielka.
Więcej >>Mangan
Mangan jest mikropierwiastkiem pełniącym istotną rolę w przemianach węglowodanów oraz tłuszczów. Mangan odkłada się w narządach miąższowych m.in. trzustce oraz nerkach.
Więcej >>Fluor
Fluor jest składnikiem prawie wszystkich tkanek oraz płynów ustrojowych organizmu. Jego zawartość w ustroju jest uzależniona od podaży tego pierwiastka wraz z dietą. Osoby dorosłe wykorzystują około 50% fluoru wchłoniętego z przewodu pokarmowego
Więcej >>Siarka
Siarka zaliczana jest do makropierwiastków niezbędnych do zachowania homeostazy ustroju jednak zawartość w strukturach organizmu jest niewielka. Jej odbywa się za pośrednictwem aminokwasów siarkowych lub siarczanów.
Więcej >>Chlor
Chlor stanowi niezbędny elektrolit organizmu człowieka. Około 70% tego pierwiastka znajduje się w przestrzeni pozakomórkowej. Chlor magazynowany jest w skórze, tkance podskórnej oraz kościach.
Więcej >>Fosfor
Fosfor stanowi makropierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 85% tego pierwiastka związane jest z wapniem i zmagazynowane w strukturach kostnych.
Więcej >>Chrom
Chrom, zaliczany do mikroelementów jest pierwiastkiem pełniącym istotną rolę w gospodarce węglowodanowej organizmu. Stanowi aktywny składnik tzw. czynnika tolerancji glukozy (ang. GFT).
Więcej >>Miedź
Miedź stanowi jeden z najważniejszych pierwiastków śladowych, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej przyswajalność waha się od 35 do 70 %.
Więcej >>Magnez
Magnez jest jednym z najważniejszych jonów przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Około 50 % tego pierwiastka jest usytuowane w tkance kostnej. Wchłanianie magnezu zachodzi przede wszystkim w jelicie cienkim.
Więcej >>Wapń
Wapń stanowi podstawowy składnik budulcowy układu kostnego człowieka. Około 99 % tego pierwiastka skoncentrowanych jest w elementach strukturalnych kości, zębów oraz paznokci.
Więcej >>Potas
Potas jest jonem występującym przede wszystkim w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych. Posiada właściwości zasadowe. Wchłanianie tego pierwiastka odbywa się głównie w początkowym odcinku jelita cienkiego.
Więcej >>Sód
Sód stanowi najważniejszy jon w płynach zewnątrzkomórkowych organizmu. Zmiany jego stężenia w dużej mierze przyczyniają się do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej.
Więcej >>Żelazo
Żelazo jest ważnym składnikiem hemu, który tworzy hemoglobinę – czerwony barwnik krwi. Jego brak lub zaburzone wchłanianie mogą doprowadzać do wielu poważnych problemów zdrowotnych.
Więcej >>Cynk
Cynk występuje we wszystkich komórkach naszego organizmu. Lepiej wchłania się z produktów pochodzenia zwierzęcego. W przypadku suplementacji cynku większą dostępność biologiczną wykazują preparaty zawierające chelaty cynku z aminokwasami.
Więcej >>Jod
Jod jest niezbędnym mikroelementem do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Odpowiedni poziom jodu w diecie jest konieczny do zapewnienia prawidłowych procesów termogenezy. Przy niskim poziomie jodu w organizmie spada przemiana materii i metabol
Więcej >>Selen
Selen jest minerałem, którego zapotrzebowanie wyrażane jest w ilościach śladowych (mikrogramy), jednak jego niedobór może prowadzić do wielu zaburzeń i problemów związanych z funkcjonowaniem organizmu.
Więcej >>