Kwas α-linolenowy

Informacje podstawowe

Kwas α-linolenowy jest jednym z przedstawicieli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3, co oznacza, że nie jest on syntetyzowany przez organizm człowieka i musi być dostarczany wraz z dietą. Występuje w znacznych ilościach w olejach roślinnych m.in. w oleju lnianym, rzepakowym czy sojowym. Kwas α-linolenowy w organizmie człowieka może w ograniczonym stopniu ulegać przemianie do kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA). Jest podstawowym źródłem DHA w organizmie, elementu niezbędnego do prawidłowego rozwoju mózgu. Bardzo ważnym elementem codziennej diety jest zachowanie odpowiedniego stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, który powinien wynosić 5-6:1. Dzienne spożycie kwasu ALA powinno wynosić około 2 g. 

Rola w organizmie

  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są prekursorami eikozanoidów, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwagregacyjne, antyarytmiczne i rozkurczowe
  • NNKT stanowią ważny element strukturalny błon komórkowych oraz mitochondrialnych

Działanie:

  • Przeciwzapalne
  • Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
  • Ograniczanie agregacji płytek krwi
  • Przeciwmiażdżycowe
  • Poprawa ogólnego stanu skóry, włosów oraz paznokci
  • Wzmacnianie i regeneracja błon śluzowych przewodu pokarmowego
  • Wspomaganie pracy układu nerwowego
  • Łagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego
  • NNKT odgrywają kluczową rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego u płodu 

Informacje dodatkowe

Źródła kwasu α-linolenowego:

  • Siemię lniane
  • Nasiona konopi
  • Pestki dyni
  • Soja
  • Orzechy
  • Słodkie ziemniaki
  • Zielone warzywa liściaste
  • Oleje wytwarzane z nasion siemienia lnianego, pestek dyni, nasion soi, nasion rzepaku 

Polecamy

  • Suplement diety w postaci kapsułek zawierający kompleks kwasów tłuszczowych omega-3-6-9 
  • Olej lniany – tłoczony na zimno, nierafinowany