Baza wiedzy

Glukozamina

Glukozamina jest substancją naturalną, wytwarzaną w organizmie ludzkim z cząsteczki glukozy oraz glutaminy. Jest substratem do syntezy podstawowych składników wchodzących w skład substancji międzykomórkowej chrząstki stawowej.

BCAA

BCAA to zestaw trzech egzogennych aminokwasów rozgałęzionych: leucyny, izoleucyny oraz waliny, które występują przede wszystkim w tkance mięśniowej. BCAA mają szerokie zastosowanie m.in. w odżywkach dla sportowców.

Chondroityna

Chondroityna to organiczny związek chemiczny, należący do grupy glikozoaminoglikanów. Stanowi hydrofilny mukopolisacharyd, będący jednym z głównych składników chrząstki stawowej. 

Bioperyna

Bioperyna stanowi standaryzowany wyciąg z pieprzu czarnego (Piper nigrum L.) lub długiego (Piper longum L.), będący źródłem piperyny - alkaloidu odpowiedzialnego za ostry smak tej popularnej przyprawy.

Znakowanie żywności – etykieta produktu jako nośnik informacji żywieniowej

Dla każdego konsumenta, który chce świadomie podejmować decyzje dotyczące zakupu produktów spożywczych niezbędne jest czytanie i zrozumienie informacji znajdujących się na etykietach. 

Likopen

Likopen jest substancją chemiczną zaliczaną go grupy karotenoidów. Najlepszym źródłem likopenu są pomidory oraz jego przetwory, które charakteryzują się znacznie wyższą zawartością likopenu niż świeże warzywa.

Graficzne informacje żywieniowe - Europejski system ochrony poduktów regionalnych i tradycyjnych

W ramach europejskiej polityki w sprawie produktów rolnych wysokiej jakości, producenci mogą zarejestrować i chronić nazwy niektórych produktów rolnych i spożywczych.

Graficzne informacje żywieniowe - logotypy odnoszące się do jakości i pochodzenia produktu

Symbole umieszczane na opakowaniach mogą dotyczyć wybranych składników żywności, odnosić się do jakości i pochodzenia produktu oraz tworzyw, z których powstały opakowania. 

Graficzne informacje żywieniowe - logotypy odnoszące się do składników i opakowania żywności

Na opakowaniach produktów spożywczych, poza podstawowymi informacjami żywieniowymi dotyczącymi daty ważności, składu produktu oraz jego wartości odżywczej, można znaleźć różnorodne oznaczenia graficzne

Ksylitol

Ksylitol jest jednym z przedstawicieli alkoholi wielowodorotlenowych, zaliczanym do grupy półsyntetycznych substancji słodzących. Określany jest również jako cukier brzozowy, w związku z pozyskiwaniem go z drewna brzozowego.

Poliole

Poliole to półsyntetyczne substancje słodzące określane również mianem polialkoholi, alkoholi cukrowych lub wodorotlenowych. Odznaczają się niższą siłą słodzącą niż sacharoza.

Taumatyna

Taumatyna jest białkiem pochodzenia naturalnego pozyskiwanych z owoców rośliny o nazwie katemfe (Thaumatococcus danielli Benth). Kaloryczność taumatyny wynosi 4 kcal/g. Oznaczana jest symbolem E957.

Acesulfam K

Acesulfam K jest syntetycznym środkiem słodzącym odkrytym posiadającym zerową wartość kaloryczną. Jest ok. 150-200 razy słodszy od sacharozy. Na liście substancji dodatkowych oznaczony jest symbolem E950.

Sacharyna

Sacharyna jest pierwszą syntetyczną substancją słodzącą odkrytą w 1879 roku. Siła słodząca sacharyny jest 300-500 razy większa od sacharozy. Jest to substancja bezkaloryczna. 

Stewia

Stewia (Stevia rebaudiana) to egzotyczna roślina pochodząca z Brazylii i Paragwaju. Zawiera substancje określane mianem glikozydów stewiolowych, które są  średnio ok. 300 razy słodsze od sacharozy.

Substancje słodzące - alternatywa dla cukru

Substancje określane mianem „intensywnie słodzących” pozwalają na wyeliminowanie dodatku sacharozy do produktów spożywczych, czego efektem jest obniżenie ich wartości energetycznej bez utraty walorów smakowych.  

Dodatki do żywności

Dodatki do żywności stanowią nieodłączny element żywności przetworzonej. Ich stosowanie podlega ścisłym uregulowaniom prawnym. 

Prebiotyki

Prebiotyki stanowią niestrawione składniki żywności, które wykazują korzystne działanie na organizm poprzez selektywną stymulację wzrostu i/lub aktywności jednego bądź kilku szczepów bakterii.

Probiotyki

Według definicji FAO/WHO probiotyki to żywne mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne. Słowo probiotyk wywodzi się z greckiego słowa „pro bios”.

Flawonoidy

Flawonoidy stanowią grupę wtórnych metabolitów roślinnych zaliczanych do polifenoli, czyli organicznych związków chemicznych wykazujących silne właściwości antyoksydacyjne.