Glukozamina jest substancją naturalną, wytwarzaną w organizmie ludzkim z cząsteczki glukozy oraz glutaminy. Jest substratem do syntezy podstawowych składników wchodzących w skład substancji międzykomórkowej chrząstki stawowej.
BCAA to zestaw trzech egzogennych aminokwasów rozgałęzionych: leucyny, izoleucyny oraz waliny, które występują przede wszystkim w tkance mięśniowej. BCAA mają szerokie zastosowanie m.in. w odżywkach dla sportowców.
Chondroityna to organiczny związek chemiczny, należący do grupy glikozoaminoglikanów. Stanowi hydrofilny mukopolisacharyd, będący jednym z głównych składników chrząstki stawowej.
Bioperyna stanowi standaryzowany wyciąg z pieprzu czarnego (Piper nigrum L.) lub długiego (Piper longum L.), będący źródłem piperyny - alkaloidu odpowiedzialnego za ostry smak tej popularnej przyprawy.
Dla każdego konsumenta, który chce świadomie podejmować decyzje dotyczące zakupu produktów spożywczych niezbędne jest czytanie i zrozumienie informacji znajdujących się na etykietach.
Likopen jest substancją chemiczną zaliczaną go grupy karotenoidów. Najlepszym źródłem likopenu są pomidory oraz jego przetwory, które charakteryzują się znacznie wyższą zawartością likopenu niż świeże warzywa.
W ramach europejskiej polityki w sprawie produktów rolnych wysokiej jakości, producenci mogą zarejestrować i chronić nazwy niektórych produktów rolnych i spożywczych.
Symbole umieszczane na opakowaniach mogą dotyczyć wybranych składników żywności, odnosić się do jakości i pochodzenia produktu oraz tworzyw, z których powstały opakowania.
Na opakowaniach produktów spożywczych, poza podstawowymi informacjami żywieniowymi dotyczącymi daty ważności, składu produktu oraz jego wartości odżywczej, można znaleźć różnorodne oznaczenia graficzne
Ksylitol jest jednym z przedstawicieli alkoholi wielowodorotlenowych, zaliczanym do grupy półsyntetycznych substancji słodzących. Określany jest również jako cukier brzozowy, w związku z pozyskiwaniem go z drewna brzozowego.
Poliole to półsyntetyczne substancje słodzące określane również mianem polialkoholi, alkoholi cukrowych lub wodorotlenowych. Odznaczają się niższą siłą słodzącą niż sacharoza.
Taumatyna jest białkiem pochodzenia naturalnego pozyskiwanych z owoców rośliny o nazwie katemfe (Thaumatococcus danielli Benth). Kaloryczność taumatyny wynosi 4 kcal/g. Oznaczana jest symbolem E957.
Acesulfam K jest syntetycznym środkiem słodzącym odkrytym posiadającym zerową wartość kaloryczną. Jest ok. 150-200 razy słodszy od sacharozy. Na liście substancji dodatkowych oznaczony jest symbolem E950.
Sacharyna jest pierwszą syntetyczną substancją słodzącą odkrytą w 1879 roku. Siła słodząca sacharyny jest 300-500 razy większa od sacharozy. Jest to substancja bezkaloryczna.
Stewia (Stevia rebaudiana) to egzotyczna roślina pochodząca z Brazylii i Paragwaju. Zawiera substancje określane mianem glikozydów stewiolowych, które są średnio ok. 300 razy słodsze od sacharozy.
Substancje określane mianem „intensywnie słodzących” pozwalają na wyeliminowanie dodatku sacharozy do produktów spożywczych, czego efektem jest obniżenie ich wartości energetycznej bez utraty walorów smakowych.
Prebiotyki stanowią niestrawione składniki żywności, które wykazują korzystne działanie na organizm poprzez selektywną stymulację wzrostu i/lub aktywności jednego bądź kilku szczepów bakterii.
Według definicji FAO/WHO probiotyki to żywne mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne. Słowo probiotyk wywodzi się z greckiego słowa „pro bios”.
Flawonoidy stanowią grupę wtórnych metabolitów roślinnych zaliczanych do polifenoli, czyli organicznych związków chemicznych wykazujących silne właściwości antyoksydacyjne.
Glukozamina
Glukozamina jest substancją naturalną, wytwarzaną w organizmie ludzkim z cząsteczki glukozy oraz glutaminy. Jest substratem do syntezy podstawowych składników wchodzących w skład substancji międzykomórkowej chrząstki stawowej.
Więcej >>BCAA
BCAA to zestaw trzech egzogennych aminokwasów rozgałęzionych: leucyny, izoleucyny oraz waliny, które występują przede wszystkim w tkance mięśniowej. BCAA mają szerokie zastosowanie m.in. w odżywkach dla sportowców.
Więcej >>Chondroityna
Chondroityna to organiczny związek chemiczny, należący do grupy glikozoaminoglikanów. Stanowi hydrofilny mukopolisacharyd, będący jednym z głównych składników chrząstki stawowej.
Więcej >>Bioperyna
Bioperyna stanowi standaryzowany wyciąg z pieprzu czarnego (Piper nigrum L.) lub długiego (Piper longum L.), będący źródłem piperyny - alkaloidu odpowiedzialnego za ostry smak tej popularnej przyprawy.
Więcej >>Znakowanie żywności – etykieta produktu jako nośnik informacji żywieniowej
Dla każdego konsumenta, który chce świadomie podejmować decyzje dotyczące zakupu produktów spożywczych niezbędne jest czytanie i zrozumienie informacji znajdujących się na etykietach.
Więcej >>Likopen
Likopen jest substancją chemiczną zaliczaną go grupy karotenoidów. Najlepszym źródłem likopenu są pomidory oraz jego przetwory, które charakteryzują się znacznie wyższą zawartością likopenu niż świeże warzywa.
Więcej >>Graficzne informacje żywieniowe - Europejski system ochrony poduktów regionalnych i tradycyjnych
W ramach europejskiej polityki w sprawie produktów rolnych wysokiej jakości, producenci mogą zarejestrować i chronić nazwy niektórych produktów rolnych i spożywczych.
Więcej >>Graficzne informacje żywieniowe - logotypy odnoszące się do jakości i pochodzenia produktu
Symbole umieszczane na opakowaniach mogą dotyczyć wybranych składników żywności, odnosić się do jakości i pochodzenia produktu oraz tworzyw, z których powstały opakowania.
Więcej >>Graficzne informacje żywieniowe - logotypy odnoszące się do składników i opakowania żywności
Na opakowaniach produktów spożywczych, poza podstawowymi informacjami żywieniowymi dotyczącymi daty ważności, składu produktu oraz jego wartości odżywczej, można znaleźć różnorodne oznaczenia graficzne
Więcej >>Ksylitol
Ksylitol jest jednym z przedstawicieli alkoholi wielowodorotlenowych, zaliczanym do grupy półsyntetycznych substancji słodzących. Określany jest również jako cukier brzozowy, w związku z pozyskiwaniem go z drewna brzozowego.
Więcej >>Poliole
Poliole to półsyntetyczne substancje słodzące określane również mianem polialkoholi, alkoholi cukrowych lub wodorotlenowych. Odznaczają się niższą siłą słodzącą niż sacharoza.
Więcej >>Taumatyna
Taumatyna jest białkiem pochodzenia naturalnego pozyskiwanych z owoców rośliny o nazwie katemfe (Thaumatococcus danielli Benth). Kaloryczność taumatyny wynosi 4 kcal/g. Oznaczana jest symbolem E957.
Więcej >>Acesulfam K
Acesulfam K jest syntetycznym środkiem słodzącym odkrytym posiadającym zerową wartość kaloryczną. Jest ok. 150-200 razy słodszy od sacharozy. Na liście substancji dodatkowych oznaczony jest symbolem E950.
Więcej >>Sacharyna
Sacharyna jest pierwszą syntetyczną substancją słodzącą odkrytą w 1879 roku. Siła słodząca sacharyny jest 300-500 razy większa od sacharozy. Jest to substancja bezkaloryczna.
Więcej >>Stewia
Stewia (Stevia rebaudiana) to egzotyczna roślina pochodząca z Brazylii i Paragwaju. Zawiera substancje określane mianem glikozydów stewiolowych, które są średnio ok. 300 razy słodsze od sacharozy.
Więcej >>Substancje słodzące - alternatywa dla cukru
Substancje określane mianem „intensywnie słodzących” pozwalają na wyeliminowanie dodatku sacharozy do produktów spożywczych, czego efektem jest obniżenie ich wartości energetycznej bez utraty walorów smakowych.
Więcej >>Dodatki do żywności
Dodatki do żywności stanowią nieodłączny element żywności przetworzonej. Ich stosowanie podlega ścisłym uregulowaniom prawnym.
Więcej >>Prebiotyki
Prebiotyki stanowią niestrawione składniki żywności, które wykazują korzystne działanie na organizm poprzez selektywną stymulację wzrostu i/lub aktywności jednego bądź kilku szczepów bakterii.
Więcej >>Probiotyki
Według definicji FAO/WHO probiotyki to żywne mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne. Słowo probiotyk wywodzi się z greckiego słowa „pro bios”.
Więcej >>Flawonoidy
Flawonoidy stanowią grupę wtórnych metabolitów roślinnych zaliczanych do polifenoli, czyli organicznych związków chemicznych wykazujących silne właściwości antyoksydacyjne.
Więcej >>