L- arginina

Informacje podstawowe

L-arginina jest zasadowym aminokwasem endogennym, co oznacza, iż jest wytwarzana w organizmie w dostatecznej ilości.  Uważa się, iż w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju dzieci oraz w stanach chorobowych takich jak oparzenia czy urazy endogenna produkcja argininy jest niewystarczająca. Arginina pełni w organizmie wiele istotnych funkcji, w związku z czym uznawana jest obecnie za aminokwas warunkowo niezbędny. W celu zachowania homeostazy organizmu warto zwracać uwagę na podaż tego składnika z codzienną dietą. 

Rola w organizmie

  • Odpowiada za sprawne funkcjonowanie mięśni
  • Bierze udział w cyklu mocznikowym
  • Stanowi substrat do produkcji ważnych dla organizmu związków m.in.: ornityny, proliny, kwasu glutaminowego, glutaminy, tlenku azotu, kreatyny
  • Stymuluje komórki śródbłonka naczyniowego do produkcji tlenku azotu – czynnika przyczyniającego się do rozluźnienia naczyń krwionośnych
  • Bierze udział w normalizacji agregacji płytek krwi
  • Wspomaga funkcjonowanie narządów płciowych męskich
  • Jest potrzebna do produkcji nasienia
  • Wspomaga układ odpornościowy
  • Wspomaga gojenie się ran

Zastosowanie:

  • W okresie intensywnego wysiłku fizycznego
  • W okresie osłabionej odporności organizmu
  • Wspomagająco w przypadku trudno gojących się ran, poparzeń oraz zabiegów operacyjnych
  • Wspomagająco w terapii impotencji
  • W profilaktyce oraz terapii chorób układu sercowo-naczyniowego m.in.: choroby wieńcowej oraz nadciśnienia tętniczego krwi 

Informacje dodatkowe

Źródła argininy:

  • Nasiona soi
  • Wołowina, wieprzowina, drób
  • Orzechy nerkowca, włoskie, laskowe, ziemne, brazylijskie
  • Sezam
  • Siemię lniane
  • Czekolada
  • Kasza gryczana
  • Migdały
  • Ryby

Uważaj

  • Nie zaleca się przyjmowania preparatów z L-argininą przez osoby chore na schizofrenię, kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby cierpiące na niewydolność nerek i niewydolność wątroby!

Polecamy

  • Suplement diety zawierający L-argininę w postaci kapsułek