L-lizyna

Informacje podstawowe

L-lizyna jest jednym z aminokwasów egzogennych, co oznacza, iż organizm nie jest w stanie samodzielnie jej syntetyzować i powinna być dostarczana do ustroju wraz z dietą. Ten aminokwas jest składnikiem większości białek budujących struktury organizmu człowieka oraz odgrywa istotą rolę w utrzymaniu ich prawidłowej funkcji. Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych aminokwasów na Ziemi. Jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa lysis, oznaczającego rozpuszczenie. L-lizyna w niektórych produktach może być aminokwasem ograniczającym tj. takim, który w danym produkcie występuje w najmniejszej ilości w porównaniu z wzorcem. Prowadzi to do ograniczonego wykorzystania innych aminokwasów z pożywienia do produkcji białek ustrojowych. Do składników diety ubogich w lizynę zalicza się przede wszystkim produkty zbożowe. 

Rola w organizmie

Działanie:

  • Jest niezbędna w tworzeniu białek ustrojowych
  • Jest niezbędna w produkcji kolagenu
  • Bierze udział w tworzeniu enzymów, hormonów, przeciwciał
  • Wspomaga wchłanianie wapnia
  • Pełni istotną rolę w syntezie L-karnityny, biorącej udział w metabolizmie tłuszczów
  • Bierze udział w procesach odnowy tkanek
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu z ołowiu

Zastosowanie:

  • Rekonwalescencja po przebytych kontuzjach
  • W celu złagodzenia objawów oraz profilaktyki opryszczki
  • Wspomagająco w okresie przeziębienia oraz terapii półpaśca
  • W okresie obniżonej odporności organizmu
  • Jako składnik diety wegańskiej oraz wegetariańskiej
  • W okresie zwiększonego narażenia na stres
  • W profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego
  • W celu zachowania prawidłowej struktury kości w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju dzieci i młodzieży oraz kobiet w wieku okołomenopauzalnym

Niedobór

Niedobór lizyny w organizmie może powodować:

  • Anemię
  • Zaburzenia enzymatyczne
  • Wypadanie włosów
  • Spadek witalności organizmu
  • Przekrwienie śluzówki oka
  • Nadmierną drażliwość i zmęczenie

Informacje dodatkowe

Źródła lizyny:

  • Kurczak
  • Indyk
  • Wołowina
  • Jagnięcina
  • Sery
  • Jaja
  • Ryby
  • Fasola
  • Mleko
  • Produkty sojowe
  • Drożdże
  • Migdały
  • Czekolada

Uważaj

  • Nie należy stosować diety wysoce bogatej w lizynę dłużej niż 6 miesięcy – dłuższe stosowanie suplementów zawierających L-lizynę może prowadzić do niedoborów argininy w organizmie
  • Nie zaleca się stosowania preparatów zawierających L-lizynę przez kobiety w ciąży i karmiące piersią 

Polecamy

  • Suplement diety zawierający L-lizynę w postaci kapsułek