Bohaterkami naszego artykułu są witaminy. Dzięki badaniom prowadzonym przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 roku otrzymały swoją nazwę wywodzącą się z języka łacińskiego: VITA = życie oraz AMINA.
Witamina B12 , czyli kobalamina stanowi grupę związków o skomplikowanej budowie. Jej cechą charakterystyczną jest to, iż jako jedyna witamina zawiera w swojej strukturze atom metalu – kobaltu.
Witamina PP (witaminy B3), jest nazwą określająca dwa związki: kwas nikotynowy oraz amid kwasu nikotynowego. W organizmie człowieka jest ona wytwarzana z egzogennego aminokwasu – tryptofanu.
Witamina B6, inaczej pirydoksyna, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Jest nietrwała. Jej zawartość w przechowywanej żywności ulega zmniejszeniu nawet o 50%. Jest wytwarzana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy zbudowana jest z aminokwasu β – alaniny oraz kwasu pantoinowego. Kwas pantotenowy jest syntetyzowany przez mikroflorę jelitową. Wchodzi w skład koenzymu A.
Witamina B2, czyli ryboflawina jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nazywana była również laktoflawiną, ponieważ jej obecność odkryto w mleku. W roztworach wodnych ryboflawina wykazuje żółtozieloną fluorescencję.
Witamina B1, nazywana również tiaminą, została wyizolowana z otrębów ryżowych już w 1928 roku. Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Stanowi jedną z najmniej trwałych witamin.
Witamina H (witamina B8) inaczej nazywana biotyną, jest zaliczana do witamin z grupy B, rozpuszczalnych w wodzie. Część tej witaminy wytwarzana jest przez mikroflorę jelitową w przewodzie pokarmowym człowieka.
Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Występuje w aktywnych biologicznie postaciach opisywanych jako retinol, retinal oraz kwas retinowy.
Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Witamina D wykazuje działanie plejotropowe, co oznacza, że ma wielokierunkowe działanie i może wywoływać odmienne efekty w zależności od miejsca działania.
Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Wraz z witaminą C oraz β - karotenem stanowi barierę antyoksydacyjną organizmu. Ważnym źródłem witaminy E są oleje roślinne.
Witamina K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Ponadto jest szeroko rozpowszechniona w świecie roślinnym, głównie zielonych częściach roślin.
Kwas askorbinowy należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Ludzki organizm nie jest w stanie sam syntetyzować witaminy C, dlatego należy dbać o odpowiednią dobową podaż tego związku.
Kolorowe i zdrowe...WITAMINY...
Bohaterkami naszego artykułu są witaminy. Dzięki badaniom prowadzonym przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 roku otrzymały swoją nazwę wywodzącą się z języka łacińskiego: VITA = życie oraz AMINA.
Więcej >>Witamina B12
Witamina B12 , czyli kobalamina stanowi grupę związków o skomplikowanej budowie. Jej cechą charakterystyczną jest to, iż jako jedyna witamina zawiera w swojej strukturze atom metalu – kobaltu.
Więcej >>Witamina PP
Witamina PP (witaminy B3), jest nazwą określająca dwa związki: kwas nikotynowy oraz amid kwasu nikotynowego. W organizmie człowieka jest ona wytwarzana z egzogennego aminokwasu – tryptofanu.
Więcej >>Witamina B6
Witamina B6, inaczej pirydoksyna, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Jest nietrwała. Jej zawartość w przechowywanej żywności ulega zmniejszeniu nawet o 50%. Jest wytwarzana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Więcej >>Witamina B5
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy zbudowana jest z aminokwasu β – alaniny oraz kwasu pantoinowego. Kwas pantotenowy jest syntetyzowany przez mikroflorę jelitową. Wchodzi w skład koenzymu A.
Więcej >>Witamina B2
Witamina B2, czyli ryboflawina jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nazywana była również laktoflawiną, ponieważ jej obecność odkryto w mleku. W roztworach wodnych ryboflawina wykazuje żółtozieloną fluorescencję.
Więcej >>Witamina B1
Witamina B1, nazywana również tiaminą, została wyizolowana z otrębów ryżowych już w 1928 roku. Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Stanowi jedną z najmniej trwałych witamin.
Więcej >>Witamina H
Witamina H (witamina B8) inaczej nazywana biotyną, jest zaliczana do witamin z grupy B, rozpuszczalnych w wodzie. Część tej witaminy wytwarzana jest przez mikroflorę jelitową w przewodzie pokarmowym człowieka.
Więcej >>Witamina A
Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Występuje w aktywnych biologicznie postaciach opisywanych jako retinol, retinal oraz kwas retinowy.
Więcej >>Witamina D
Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Witamina D wykazuje działanie plejotropowe, co oznacza, że ma wielokierunkowe działanie i może wywoływać odmienne efekty w zależności od miejsca działania.
Więcej >>Witamina E
Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Wraz z witaminą C oraz β - karotenem stanowi barierę antyoksydacyjną organizmu. Ważnym źródłem witaminy E są oleje roślinne.
Więcej >>Witamina K
Witamina K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Ponadto jest szeroko rozpowszechniona w świecie roślinnym, głównie zielonych częściach roślin.
Więcej >>Witamina C
Kwas askorbinowy należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Ludzki organizm nie jest w stanie sam syntetyzować witaminy C, dlatego należy dbać o odpowiednią dobową podaż tego związku.
Więcej >>Kwas foliowy
Nazwa "kwas foliowy" oprócz kwasu foliowego obejmuje również grupę związków posiadających bardzo złożoną budowę, które wywodzą się z kwasu foliowego.
Więcej >>