Kwas kaprylowy

Informacje podstawowe

Kwas kaprylowy zaliczany jest do kwasów tłuszczowych nasyconych. Posiada 8 atomów węgla, określany jest również kwasem oktanowym. Występuje zarówno w tłuszczach roślinnych, jak i zwierzęcych. Jego nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa „capro” – „koza”, ponieważ można go odnaleźć w tłuszczu zapasowym tych zwierząt. W temperaturze pokojowej przyjmuje postać oleistej cieczy o charakterystycznym zapachu. Temperatura krzepnięcia kwasu kaprylowego wynosi 16°C. Jest odpowiedzialny za specyficzny zapach serów, podobnie jak inne kwasy nasycone. 

Rola w organizmie

Działanie:

  • Przeciwgrzybicze
  • Przeciwbiegunkowe
  • Przeciwzapalne
  • Pobudzające regenerację nabłonka jelitowego
  • Przyspieszające gojenie się owrzodzeń występujących w jelitach
  • Hamujące rozwój bakterii

Zastosowanie:

  • Kandydoza (drożdżyca)
  • Infekcja Candida Albicans
  • Ograniczenie łaknienia na produkty wysokowęglowodanowe np. słodycze
  • Kontrola apetytu
  • Profilaktyka zakażeń bakteryjnych przewodu pokarmowego
  • Wspomagająco w terapii zespołu jelita nadwrażliwego oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
  • Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO)

Informacje dodatkowe

  • Kwas kaprylowy znalazł zastosowanie w kosmetyce jako składnik preparatów zmiękczających, nawilżających oraz uelastyczniających skórę
  • Naturalnym źródłem kwasu kaprylowego jest m.in. olej kokosowy

Zwróć uwagę

  • Na standaryzację produktów, daje to pewność jaką faktyczną dawkę kwasu kaprylowego dostarczamy do organizmu
  • Pojedyncza skuteczna dawka powinna zawierać minimum 350 mg kwasu kaprylowego, związanie go z minerałami wydłuża efektywne działanie tego kwasu w przewodzie pokarmowym 

Zachowaj ostrożność

  • Nie zaleca się przyjmowania suplementów diety zawierających kwas kaprylowy przez kobiety w ciąży i karmiące piersią!

Polecamy

  • Suplement diety zawierający kwas kaprylowy w postaci kapsułek