L-tyrozyna

Informacje podstawowe

L-tyrozyna jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że organizm wytwarza go w wystarczających dla swoich potrzeb ilościach. Nazwa tyrozyna wywodzi się od greckiego słowa oznaczającego ser. Do prawidłowego poziomu tego aminokwasu w organizmie niezbędna jest odpowiednia podaż fenyloalaniny. Ok. 75% dostarczonej do organizmu fenyloalaniny zostaje przekształcone w tyrozynę. Tyrozyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz przysadki mózgowej. Jest prekursorem ważnych enzymów oraz neuroprzekaźników. 

Rola w organizmie

  • Jest prekursorem neuroprzekaźników takich jak adrenalina, noradrenalina, dopamina
  • Stanowi substrat do syntezy hormonów tarczycy (tyroksyny, trójjodotyroniny)
  • Jest niezbędna do produkcji melaniny, substancji chroniącej przed szkodliwym działaniem promieniowania UV
  • Wpływa na właściwości chemiczne i funkcje biologiczne wielu białek i enzymów

Działanie:

  • Poprzez utrzymanie prawidłowego poziomu neurotransmiterów łagodzi skutki długotrwałego wysiłku fizycznego i psychicznego
  • Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia zdolność koncentracji i zapamiętywania
  • Zwiększa odporność na stres
  • Bierze udział w wysyłaniu sygnału nasycenia, dzięki czemu reguluje apetyt

Niedobór

Niedobór tyrozyny może powodować:

  • Nadmierne zmęczenie i wyczerpanie organizmu
  • Obniżenie nastroju
  • Senność
  • Problemy z koncentracją i zapamiętywaniem
  • Niedoczynność tarczycy 

Informacje dodatkowe

Źródła tyrozyny:

  • Mięso
  • Jajka
  • Mleko i jego przetwory
  • Rośliny strączkowe

Uważaj

  • Preparaty zawierające tyrozynę nie są wskazane dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią!
  • Suplementacja tyrozyną nie jest wskazana dla osób ze zbyt wysokim poziomem dopaminy, chorujących na czerniaka oraz przyjmujących inhibitory monoaminooksydazy MAO 

Polecamy

  • Suplement diety zawierający L-Tyrozynę w postaci kapsułek