Chlorofil

Informacje podstawowe

Chlorofil jest głównym barwinkiem fotosyntetycznym roślin, odpowiedzialnym za ich zieloną barwę. Jest on także wykorzystywany jako barwnik w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Do celów przemysłowych najczęściej pozyskuje się go z liści pokrzywy oraz lucerny. Pod względem budowy chemicznej chlorofil wykazuje wysokie podobieństwo do ludzkiej hemoglobiny, z tą różnicą, iż podstawowym składnikiem chlorofilu jest magnez, a hemoglobiny żelazo. Największą zawartością chlorofilu spośród produktów spożywczych odznacza się chlorella. 

Rola w organizmie

  • Wspomaga gojenie się ran
  • Posiada właściwości antybakteryjne
  • Posiada zdolność do neutralizowania nieprzyjemnych zapachów
  • Wspomaga rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit
  • Jest źródłem magnezu
  • Usprawnia przemianę materii
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
  • Wykazuje silną aktywność antyoksydacyjną
  • Wspomaga witalność organizmu 

Informacje dodatkowe

  • Ze względu na zdolność chlorofilu do pochłaniania nieprzyjemnych zapachów wykorzystuje się go w produktach takich jak antyperspiranty czy płyny do płukania jamy ustnej 

Zwróć uwagę

  • Na standaryzację preparatów zawierających chlorofil, daje to pewność jaką faktyczną dawkę substancji czynnej dostarcza się do organizmu

Polecamy

  • Suplement diety zawierający chlorofil pozyskany z lucerny oraz chlorofilinę sodowo-miedziową w postaci kapsułek
  • Preparaty zawierające młody jęczmień oraz chlorellę