L-metionina należy do aminokwasów egzogennych, co oznacza iż nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka i musi być dostarczana wraz z dietą. Obok cysteiny jest jednym z dwóch aminokwasów siarkowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają około 2-4% metioniny, a roślinne 1-2%. Metionina, razem z cysteiną i homocysteiną, bierze udział w tzw. cyklu metylacyjnym, podczas którego wytwarzany jest glutation. Jest dawca grup metylowych, które są niezbędne do powstawania takich substancji jak cholina, kreatyna. Do prawidłowego metabolizmu tego aminokwasu niezbędna jest witamina B6. Metionina jest składnikiem większości odżywek białkowych, węglowodanowo-białkowych, preparatach aminokwasowych oraz wspomagających pracę wątroby. Wykazuje korzystny wpływ na kondycje włosów oraz paznokci, dlatego wykorzystywana jest w środkach przeznaczonych do ich pielęgnacji.
Nadmiar metioniny może powodować:
Niedobór metioniny może powodować:
Źródła metioniny: