L-tryptofan jest jednym z aminokwasów egzogennych. Nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka, w związku z czym musi być dostarczany wraz z codzienną dietą. Jest łatwo przyswajalny z przewodu pokarmowego. Jego wydalanie odbywa się wraz z moczem. Dzienne zapotrzebowanie na ten egzogenny aminokwas jest trudne do określenia i jest zależne od wielu czynników. Szacuje się, iż dzienne spożycie tego związku powinno wynosić około 5 mg/kg m.c. Niedobory tego składnika są częste wśród osób cierpiących na choroby zapalne przewodu pokarmowego oraz z zaburzeniami pracy wątroby. Nieprawidłowa dieta oraz długotrwałe narażenie na stres również przyczyniają się do obniżonej zawartości tego składnika w organizmie. Bogatym źródłem tryptofanu są białka zbóż. Do przekształcania tryptofanu w serotoninę niezbędna jest witamina B6, C oraz magnez
Źródła tryptofanu: