Laktoferyna jest białkiem zaliczanym do rodziny transferyn, które znajduje się w wielu narządach m.in.: nerkach, pęcherzyku żółciowym, płucach, trzustce, prostacie, a także w błonach surowiczych ich wydzielinach, siarze, mleku kobiecym, ślinie, łzach, nasieniu, wydzielinie pochwy oraz ziarnistościach komórek żernych organizmu np. granulocytów. Po raz pierwszy została zidentyfikowana w mleku krowim. Nazwa laktoferyna związana jest z jej zdolnością do wiązania jonów żelaza i oznacza lakto – mleczny, feryna-białko wiążące żelazo. Laktoferyna jest jednym ze składników białek serwatkowych mleka, stanowiących około 20% białek mleka ogółem. Prozdrowotne właściwości serwatki doceniano już w starożytności. Laktoferyna przekazywana noworodkom wraz z mlekiem matki jest elementem odporności nieswoistej i współtworzy pierwszą linię obrony organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi.
Działanie:
Zastosowanie:
Laktoferyna z mleka bydlęcego ma zastosowanie w produkcji: