Laktoferyna

Informacje podstawowe

Laktoferyna jest białkiem zaliczanym do rodziny transferyn, które znajduje się w wielu narządach m.in.: nerkach, pęcherzyku żółciowym, płucach, trzustce, prostacie, a także w błonach surowiczych ich wydzielinach, siarze, mleku kobiecym, ślinie, łzach, nasieniu, wydzielinie pochwy oraz ziarnistościach komórek żernych organizmu np. granulocytów. Po raz pierwszy została zidentyfikowana w mleku krowim. Nazwa laktoferyna związana jest z jej zdolnością do wiązania jonów żelaza i oznacza lakto – mleczny, feryna-białko wiążące żelazo. Laktoferyna jest jednym ze składników białek serwatkowych mleka, stanowiących około 20% białek mleka ogółem. Prozdrowotne właściwości serwatki doceniano już w starożytności. Laktoferyna przekazywana noworodkom wraz z mlekiem matki jest elementem odporności nieswoistej i współtworzy pierwszą linię obrony organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi. 

Rola w organizmie

Działanie:

  • Immunomodulujące
  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwgrzybicze
  • Przeciwwirusowe
  • Przeciwpasożytnicze
  • Przeciwzapalne
  • Stymulujące rozwój mikroflory bakteryjnej jelit
  • Antyoksydacyjne

Zastosowanie:

  • W okresie obniżonej odporności organizmu
  • Wspomagająco w infekcjach górnych dróg oddechowych
  • Jako substancja prebiotyczna
  • W okresie terapii antybiotykowej
  • W diecie niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym
  • W celu zwiększenia przyswajalności żelaza 

Informacje dodatkowe

Laktoferyna z mleka bydlęcego ma zastosowanie w produkcji:

  • Preparatów do początkowego żywienia niemowląt oraz preparatów do dalszego żywienia niemowląt
  • Żywności na bazie nabiału przeznaczonej do spożycia przez małe dzieci
  • Przetworzonych produktów zbożowych
  • Środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego
  • Napojów na bazie mleka
  • Napojów na bazie sfermentowanego mleka
  • Napojów bezalkoholowych
  • Produktów na bazie jogurtów
  • Lodów
  • Ciast i słodkiego pieczywa
  • Cukierków
  • Gum do żucia

Polecamy

  • Suplement diety zawierający laktoferynę pozyskaną z mleka w postaci kapsułek