Luteina jest jednym z przedstawicieli karotenoidów, które stanowią jedna z najważniejszych grup roślinnych barwników. Luteina dobrze rozpuszcza się w tłuszczach dlatego korzystne jest spożywanie produktów bogatych w ten związek w połączeniu np. z olejami roślinnymi. Skutkiem takiego działanie jest wzrost jej biodostępności. Luteina jest syntetyzowana wyłącznie w organizmach roślinnych, przy czym warzywa są lepszym źródłem tej substancji niż owoce. Miejscem kumulacji luteiny jest przede wszystkim skórka oraz miąższ owoców i warzyw. Można odnaleźć ją również w żołtku jaja kurzego, jednak jej zawartość jest ściśle uzależniona od rodzaju hodowli oraz sposobu karmienia kur. W organizmie człowieka luteina koncentruje się głównie w soczewce oka oraz centralnej części siatkówki, czyli plamce żółtej. Uważa się iż poddawanie żywności procesom technologicznym zwiększa biodostępność karotenoidów. Luteina nie jest wytwarzana w organizmie, dlatego istnieje konieczność dostarczania jej ze źródeł zewnętrznych.
Źródła luteiny: