Luteina

Informacje podstawowe

Luteina jest jednym z przedstawicieli karotenoidów, które stanowią jedna z najważniejszych grup roślinnych barwników. Luteina dobrze rozpuszcza się w tłuszczach dlatego korzystne jest spożywanie produktów bogatych w ten związek w połączeniu np. z olejami roślinnymi. Skutkiem takiego działanie jest wzrost jej biodostępności. Luteina jest syntetyzowana wyłącznie w organizmach roślinnych, przy czym warzywa są lepszym źródłem tej substancji niż owoce. Miejscem kumulacji luteiny jest przede wszystkim skórka oraz miąższ owoców i warzyw. Można odnaleźć ją również w żołtku jaja kurzego, jednak jej zawartość jest ściśle uzależniona od rodzaju hodowli oraz sposobu karmienia kur. W organizmie człowieka luteina koncentruje się głównie w soczewce oka oraz centralnej części siatkówki, czyli plamce żółtej. Uważa się iż poddawanie żywności procesom technologicznym zwiększa biodostępność karotenoidów. Luteina nie jest wytwarzana w organizmie, dlatego istnieje konieczność dostarczania jej ze źródeł zewnętrznych. 

Rola w organizmie

  • Ochrona przez działaniem wolnych rodników tlenowych
  • Ochrona narządu wzroku – luteina wspomaga prawidłowe funkcjonowanie plamki żółtej, dzięki czemu zapobiega rozwojowi schorzeń narządu wzroku związanych z wiekiem
  • Ochrona frakcji LDL cholesterolu przed utlenianiem – zmniejszenie ryzyka miażdżycy oraz niedokrwiennej choroby serca

Informacje dodatkowe

Źródła luteiny:

  • Jarmuż
  • Szpinak
  • Natka pietruszki
  • Cukinia
  • Papryka
  • Brokuł
  • Dynia
  • Sałata
  • Nektarynki
  • Jeżyny
  • Agrest
  • Awokado
  • Kiwi
  • Maliny
  • Czarne porzeczki

Uważaj

  • Nie zaleca się przyjmowania preparatów zawierających luteinę przez kobiety w ciąży i karmiące piersią!

Polecamy

  • Suplement diety zawierający estry luteiny w postaci kapsułek