Kamica żółciowa to choroba w przebiegu, której dochodzi do wytrącania się złogów zbudowanych ze składników wchodzących w skład żółci w różnych odcinakach układu żółciowego. Kamienie żółciowe najczęściej zlokalizowane są w pęcherzyku żółciowym.
Woda jest substancją niezbędną do życia oraz zachowania homeostazy ustroju. Stanowi około 60% masy ciała dorosłego, jednak jej zawartość może znacząco różnić się w zależności od okresu życia człowieka. Najwyższą zawartością wody charakteryzują się noworodki, u których stanowi ona około 75% masy ciała.
L-teanina jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do aminokwasów niebiałkowych. Nie wchodzi w skład struktur białek. Występuje naturalnie w liściach zielonej herbaty. Jest pochodną glutaminy. Łatwo pokonuje barierę krew-mózg.
Śluzy roślinne to roztwory substancji organicznych, w skład którego wchodzą wielocukry, białka oraz kwasy uronowe. Z wodą tworzą galaretowane żele i gęste, kleiste zole. Występują w wielu tkankach roślinnych, gdzie powstają jako produkty wtórne błon komórkowych.
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), nazywane również gośćcem postępującym to przewlekła, układowa choroba tkanki łącznej o podłożu immunologicznym. Cechą charakterystyczną choroby jest występowanie postępującego procesu zapalnego błony maziowej symetrycznych stawów.
Zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth syndrom – SIBO) to heterogenny zespół, który charakteryzuje się zaburzeniem flory bakteryjnej jelita cienkiego pod względem liczby lub/i rodzaju bakterii.
Mukowiscydoza (cystic fibrosis) to ogólnoustrojowa nieuleczalna choroba, która spowodowana jest mutacją genu kodującego kanał jonowy CFTR, którego rolą jest zapewnienie prawidłowego nawodnienia śluzu gruczołów nabłonkowych. Choroba dziedziczy się autosomalnie recesywnie. Jej przebieg jest przewlekły i postępujący.
Gorycze nazywane również substancjami gorzkimi występują w wielu surowcach roślinnych. Nie stanowią jednorodnej grupy chemicznej. Mogą być terpenami, alkaloidami lub glikozydami. Ich wspólną cechą jest silnie gorzki smak.
Garbniki roślinne to związki bezazotowe, pochodne fenolokwasów. Łatwo rozpuszczają się w wodzie, wykazują zdolność do trwałego wiązania się z białkami lub metalami ciężkimi. Zlokalizowane są głównie w korze, korzeniach oraz kłączach.
Alergie pokarmowe stanowią narastający problem współczesnych społeczeństw. Termin „alergia” wywodzi się greckich słów „allos” - zmieniony oraz „ergon” - reakcja. Jest to nadmierna, niewspółmierna do bodźca reakcja układu odpornościowego na alergen, na który uczulony jest organizm.
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest jedną z najstarszych oraz najczęściej występujących chorób skóry. Cierpieli na nią mieszkańcy starożytnego Rzymu, Egiptu czy Grecji. Jest to schorzenie przewlekłe o podłożu wieloczynnikowym.
Saponiny to grupa związków chemicznych zaliczanych do glikozydów, powszechnie występująca w środowisku naturalnym. Można je znaleźć w ponad 500 gatunkach roślin. Nazwa saponin wywodzi się od łacińskiego słowa „sapo” oznaczającego „mydło.
Dna moczanowa, nazywana również skazą moczanową, to zapalenie stawów spowodowane krystalizacją moczanu sodu w tkankach. Kryształy mogą odkładać się w stawach, tkankach miękkich i w narządach. Jest ściśle związana z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego.
Refluks żołądkowo-przełykowy (gastroesophageal reflux disease -GERD) jest stanem chorobowym, w przebiegu którego dochodzi do cofania się treści żołądkowej, a niekiedy również dwunastniczej do przełyku lub również do gardła dolnego i krtani.
Choroba Hashimoto jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych, przewlekłych chorób autoimmunologicznych. Największą zachorowalność obserwuje się wśród osób pomiędzy 35 a 50 rokiem życia. Przez wiele lat może przebiegać w sposób bezobjawowy.
Erytrytol jest alkoholem cukrowym zaliczanym do grupy polioli. Forma krystaliczna wyglądem przypomina sacharozę. Odznacza się słodkim smakiem, który pozbawiony jest dodatkowych nieprzyjemnych posmaków. Jego spożycie wywołuje uczucie delikatnego chłodu w ustach.
Beta glukany to związki naturalnie występujące w organizmach mikroorganizmów, grzybów oraz roślin. najczęściej pozyskiwane są z ziaren zbóż, takich jak: owies, jęczmień, pszenica. Innym źródłem tych związków są grzyby z klasy podstawczaków: Reishi, Shiitake, Maitake, Hiratake i boczniaki.
Bromelaina jest wspólną nazwą dla enzymów trawiących białka występujących w roślinach z rodzaju ananasowatych. Największe ilości tego enzymu można odnaleźć w świeżych owocach oraz młodych łodygach ananasa.
Kumaryny stanowią grupę naturalnych związków, które zaliczane są do wtórnych metabolitów roślinnych. Występują przede wszystkim w owocach, warzywach, roślinach strączkowych, selerowatych oraz w roślinach storczykowatych, motylkowatych i jasnowatych.
Choroba Leśniowskiego-Crohna jest zaliczana do nieswoistych zapaleń jelit. Charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym, który może występować w obrębie każdego odcinka przewodu pokarmowego, od jamy ustnej aż do odbytu.
Kamica żółciowa
Kamica żółciowa to choroba w przebiegu, której dochodzi do wytrącania się złogów zbudowanych ze składników wchodzących w skład żółci w różnych odcinakach układu żółciowego. Kamienie żółciowe najczęściej zlokalizowane są w pęcherzyku żółciowym.
Więcej >>Woda - substancja niezbędna do życia
Woda jest substancją niezbędną do życia oraz zachowania homeostazy ustroju. Stanowi około 60% masy ciała dorosłego, jednak jej zawartość może znacząco różnić się w zależności od okresu życia człowieka. Najwyższą zawartością wody charakteryzują się noworodki, u których stanowi ona około 75% masy ciała.
Więcej >>L-teanina
L-teanina jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do aminokwasów niebiałkowych. Nie wchodzi w skład struktur białek. Występuje naturalnie w liściach zielonej herbaty. Jest pochodną glutaminy. Łatwo pokonuje barierę krew-mózg.
Więcej >>Śluzy
Śluzy roślinne to roztwory substancji organicznych, w skład którego wchodzą wielocukry, białka oraz kwasy uronowe. Z wodą tworzą galaretowane żele i gęste, kleiste zole. Występują w wielu tkankach roślinnych, gdzie powstają jako produkty wtórne błon komórkowych.
Więcej >>Reumatoidalne zapalenie stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), nazywane również gośćcem postępującym to przewlekła, układowa choroba tkanki łącznej o podłożu immunologicznym. Cechą charakterystyczną choroby jest występowanie postępującego procesu zapalnego błony maziowej symetrycznych stawów.
Więcej >>SIBO - zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego
Zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth syndrom – SIBO) to heterogenny zespół, który charakteryzuje się zaburzeniem flory bakteryjnej jelita cienkiego pod względem liczby lub/i rodzaju bakterii.
Więcej >>Mukowiscydoza
Mukowiscydoza (cystic fibrosis) to ogólnoustrojowa nieuleczalna choroba, która spowodowana jest mutacją genu kodującego kanał jonowy CFTR, którego rolą jest zapewnienie prawidłowego nawodnienia śluzu gruczołów nabłonkowych. Choroba dziedziczy się autosomalnie recesywnie. Jej przebieg jest przewlekły i postępujący.
Więcej >>Gorycze
Gorycze nazywane również substancjami gorzkimi występują w wielu surowcach roślinnych. Nie stanowią jednorodnej grupy chemicznej. Mogą być terpenami, alkaloidami lub glikozydami. Ich wspólną cechą jest silnie gorzki smak.
Więcej >>Garbniki roślinne
Garbniki roślinne to związki bezazotowe, pochodne fenolokwasów. Łatwo rozpuszczają się w wodzie, wykazują zdolność do trwałego wiązania się z białkami lub metalami ciężkimi. Zlokalizowane są głównie w korze, korzeniach oraz kłączach.
Więcej >>Alergie pokarmowe
Alergie pokarmowe stanowią narastający problem współczesnych społeczeństw. Termin „alergia” wywodzi się greckich słów „allos” - zmieniony oraz „ergon” - reakcja. Jest to nadmierna, niewspółmierna do bodźca reakcja układu odpornościowego na alergen, na który uczulony jest organizm.
Więcej >>Trądzik pospolity
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest jedną z najstarszych oraz najczęściej występujących chorób skóry. Cierpieli na nią mieszkańcy starożytnego Rzymu, Egiptu czy Grecji. Jest to schorzenie przewlekłe o podłożu wieloczynnikowym.
Więcej >>Saponiny
Saponiny to grupa związków chemicznych zaliczanych do glikozydów, powszechnie występująca w środowisku naturalnym. Można je znaleźć w ponad 500 gatunkach roślin. Nazwa saponin wywodzi się od łacińskiego słowa „sapo” oznaczającego „mydło.
Więcej >>Dna moczanowa
Dna moczanowa, nazywana również skazą moczanową, to zapalenie stawów spowodowane krystalizacją moczanu sodu w tkankach. Kryształy mogą odkładać się w stawach, tkankach miękkich i w narządach. Jest ściśle związana z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego.
Więcej >>Refluks żołądkowo-przełykowy
Refluks żołądkowo-przełykowy (gastroesophageal reflux disease -GERD) jest stanem chorobowym, w przebiegu którego dochodzi do cofania się treści żołądkowej, a niekiedy również dwunastniczej do przełyku lub również do gardła dolnego i krtani.
Więcej >>Choroba Hashimoto
Choroba Hashimoto jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych, przewlekłych chorób autoimmunologicznych. Największą zachorowalność obserwuje się wśród osób pomiędzy 35 a 50 rokiem życia. Przez wiele lat może przebiegać w sposób bezobjawowy.
Więcej >>Erytrytol
Erytrytol jest alkoholem cukrowym zaliczanym do grupy polioli. Forma krystaliczna wyglądem przypomina sacharozę. Odznacza się słodkim smakiem, który pozbawiony jest dodatkowych nieprzyjemnych posmaków. Jego spożycie wywołuje uczucie delikatnego chłodu w ustach.
Więcej >>Beta glukany
Beta glukany to związki naturalnie występujące w organizmach mikroorganizmów, grzybów oraz roślin. najczęściej pozyskiwane są z ziaren zbóż, takich jak: owies, jęczmień, pszenica. Innym źródłem tych związków są grzyby z klasy podstawczaków: Reishi, Shiitake, Maitake, Hiratake i boczniaki.
Więcej >>Bromelaina
Bromelaina jest wspólną nazwą dla enzymów trawiących białka występujących w roślinach z rodzaju ananasowatych. Największe ilości tego enzymu można odnaleźć w świeżych owocach oraz młodych łodygach ananasa.
Więcej >>Kumaryny
Kumaryny stanowią grupę naturalnych związków, które zaliczane są do wtórnych metabolitów roślinnych. Występują przede wszystkim w owocach, warzywach, roślinach strączkowych, selerowatych oraz w roślinach storczykowatych, motylkowatych i jasnowatych.
Więcej >>Choroba Leśniowskiego-Crohna
Choroba Leśniowskiego-Crohna jest zaliczana do nieswoistych zapaleń jelit. Charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym, który może występować w obrębie każdego odcinka przewodu pokarmowego, od jamy ustnej aż do odbytu.
Więcej >>