Gorycze

Informacje podstawowe

Gorycze nazywane również substancjami gorzkimi występują w wielu surowcach roślinnych. Nie stanowią jednorodnej grupy chemicznej. Mogą być terpenami, alkaloidami lub glikozydami. Ich wspólną cechą jest silnie gorzki smak. Do głównych właściwości goryczy zalicza się pobudzanie trawienia. Substancje gorzkie drażnią smakowe zakończenia nerwowe grzbietu języka, co powoduje pobudzenie wydzielania soków trawiennych oraz zwiększenie wydolności wątroby. Dodatkowo gorycze pobudzają wydzielanie śliny. 

Rola w organizmie

Gorycze podawane doustnie:

  • Wzmagają łaknienie
  • Hamują skurcze głodowe żołądka
  • Wspomagają procesy trawienia
  • Nieznacznie drażnią błony śluzowe przewodu pokarmowego 

Informacje dodatkowe

Źródła:

Substancje gorzkie można odnaleźć m.in. w:

  • Korzeniu goryczki
  • Liściach bobrka
  • Zielu tysięcznika
  • Zielu krwawnika
  • Zielu dziurawca
  • Korzeniu mniszka
  • Korzeniu cykorii
  • Zielu piołunu
  • Estragonie
  • Majeranku
  • Zielu ruty
  • Kłączu tataraku

Gorycze stosuję się zazwyczaj w postaci odwarów, wyciągów oraz nalewek.