Bromelaina jest wspólną nazwą dla enzymów trawiących białka występujących w roślinach z rodzaju ananasowatych. Rośliny wytwarzają te enzymy w celu ochrony przed larwami owadów, dla których są one toksyczne. Bromelaina znalazła zastosowanie w przemyśle jako środek do zmiękczania mięsa. Najwięcej bromelainy znajduje się w świeżych owocach oraz młodych łodygach ananasa. W stanie nienaruszonym jest wchłaniania przez ludzi w około 40 %. Przy zakupie suplementów diety zawierających bromelainę należy zwracać uwagę na to z jakiej części rośliny została ona pozyskana, ponieważ mogą się one różnić aktywnością biologiczną. Ananas zawiera co najmniej pięć enzymów proteolitycznych, które określane są wspólną nazwą bromelainy.
Bromelaina może mieć zastosowanie w łagodzeniu objawów:
Aktywność enzymatyczna bromelainy określana jest w tzw. żelatynowych jednostkach trawienia (GDU), aby uzyskać silne działanie enzymu preparat musi gwarantować 2000 GDU/1 gram
Preparaty zawierające bromelainę powinny być przechowywane w szklanych, ciemnych buteleczkach, które uchronią ten wrażliwy enzym przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych