Beta glukany to związki naturalnie występujące w organizmach mikroorganizmów, grzybów oraz roślin. Ze względu na ich pochodzenia oraz różnice w strukturze chemicznej są one dzielone na kilka różnych grup. Glukany są przedstawicielami polisacharydów. Zbudowane są z jednostek D-glukozy połączonych wiązaniami β-glikozydowymi. Beta glukany najczęściej pozyskiwane są z ziaren zbóż, takich jak: owies, jęczmień, pszenica. Innym źródłem tych związków są grzyby z klasy podstawczaków: Reishi, Shiitake, Maitake, Hiratake, boczniaki oraz z klasy workowców czyli drożdże Saccharomyces cereviviae. Ich obecność stwierdzono również w bambusie oraz algach.
W zależności od pochodzenia beta glukany odznaczają się odmienną strukturą chemiczną:
Beta glukany pochodzące z drożdży jest frakcją nierozpuszczalną, podobnie jak większa część frakcji pozyskiwanej z grzybów z klasy podstawczaków. Beta-glukan pochodzący z owsa stanowi w większości frakcję rozpuszczalną.
Kupując preparaty zawierające beta glukany wybieraj te standaryzowane, bez sztucznych barwników i konserwantów