Kumaryny stanowią grupę naturalnych związków, które zaliczane są do wtórnych metabolitów roślinnych. Występują przede wszystkim w owocach, warzywach, roślinach strączkowych, selerowatych oraz w roślinach storczykowatych, motylkowatych i jasnowatych. Za źródło tych prozdrowotnych substancji uważa się również zioła, zieloną herbatę, kawę i orzechy oraz olejki eteryczne pochodzące z niektórych roślin. Po raz pierwszy niepodstawioną kumarynę wyizolowano z rośliny Coumarouna odorata, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Głównym przedstawicielem tej grupy związków jest kumaryna. Oprócz niej zidentyfikowano około 1300 naturalnie występujących pochodnych. Przyjęte wraz z pokarmem kumaryny są natychmiast wchłaniane z przewodu pokarmowego, a następnie żyłą wrotną transportowane wprost do wątroby. Okres półtrwania kumaryn w organizmie człowieka wynosi około 1-2 godzin. Nie ma dowodów świadczących o akumulacji tych związków w organizmie, najprawdopodobniej wydalane są całkowicie wraz z moczem.
Kumaryny wykazują działanie:
Źródła kumaryn: