Kumaryny

Informacje podstawowe

Kumaryny stanowią grupę naturalnych związków, które zaliczane są do wtórnych metabolitów roślinnych. Występują przede wszystkim w owocach, warzywach, roślinach strączkowych, selerowatych oraz w roślinach storczykowatych, motylkowatych i jasnowatych. Za źródło tych prozdrowotnych substancji uważa się również zioła, zieloną herbatę, kawę i orzechy oraz olejki eteryczne pochodzące z niektórych roślin. Po raz pierwszy niepodstawioną kumarynę wyizolowano z rośliny Coumarouna odorata, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Głównym przedstawicielem tej grupy związków jest kumaryna. Oprócz niej zidentyfikowano około 1300 naturalnie występujących pochodnych. Przyjęte wraz z pokarmem kumaryny są natychmiast wchłaniane z przewodu pokarmowego, a następnie żyłą wrotną transportowane wprost do wątroby. Okres półtrwania kumaryn w organizmie człowieka wynosi około 1-2 godzin. Nie ma dowodów świadczących o akumulacji tych związków w organizmie, najprawdopodobniej wydalane są całkowicie wraz z moczem.

Rola w organizmie

Kumaryny wykazują działanie:

  • Antyoksydacyjne
  • Przeciwnowotworowe
  • Przeciwzapalne
  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwwirusowe – m.in. przeciwko wirusowi HIV
  • Przeciwgruźlicze
  • Przeciwzakrzepowe
  • Obniżające ciśnienie tętnicze krwi
  • Rozkurczowe
  • Przeciwcukrzycowe
  • Przeciwdrgawkowe
  • Przeciwrzodowe
  • Uspokajające
  • Przeciwobrzękowe
  • Przeciwbólowe
  • Uszczelniające ściany naczyń krwionośnych
  • Poprawiające elastyczność naczyń krwionośnych 

Informacje dodatkowe

Źródła kumaryn:

  • Owoce: przede wszystkim cytrusowe, borówki amerykańskie, maliny nordyckie
  • Warzywa: głównie pomidory, brokuły, papryka, sałata, cykoria, rośliny strączkowe, selerowate
  • Cynamon
  • Mięta pieprzowa
  • Lubczyk
  • Estragon
  • Głóg
  • Mniszek lekarski
  • Rumianek pospolity
  • Kasztanowiec zwyczajny
  • Kolendra siewna
  • Czarnuszka siewna
  • Ruszczyk kolczasty
  • Rokitnik zwyczajny
  • Lukrecja
  • Kawa
  • Zielona herbata
  • Orzechy