Saponiny to grupa związków chemicznych zaliczanych do glikozydów, powszechnie występująca w środowisku naturalnym. Można je znaleźć w ponad 500 gatunkach roślin. W swojej strukturze zawierają część niecukrową: aglikon – sapogeninę (sapogenol) i cukrową: glikon – sacharyd (cukier). Nazwa saponin wywodzi się od łacińskiego słowa „sapo” oznaczającego „mydło. Ma to związek ze zdolnością tych substancji do tworzenia piany w kontakcie z wodą, co jest efektem obniżania przez nie napięcia powierzchniowego. Podstawowym kryterium podziału związków saponinowych jest rodzaj i liczba pierścieni wchodzących w skład aglikogu. Wyróżnia się wówczas saponiny triterpenowe oraz steroidowe. Poszczególne saponiny triterpenowe oraz steroidowe różnią się między sobą liczbą oraz położeniem grup funkcyjnych, liczbą i miejscem występowania wiązań oraz rodzajem i liczbą grup cukrowych. Dzięki swoim różnorodnym właściwościom saponiny znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym, gdzie stanowią m.in. naturalne źródło substratów do otrzymywania leków steroidowych oraz hormonów.
Największa kumulacja saponin występuje w skórce łodyg i owoców oraz korzeniach roślin. Do najlepszych źródeł tych związków można zaliczyć: