Stewia

Informacje podstawowe

Stewia (Stevia rebaudiana) to egzotyczna roślina pochodząca z Brazylii i Paragwaju. Należy do rodziny astrowatych. W Ameryce Południowej znana oraz stosowana od wieków. Występuje w postaci krzewów osiągających wysokość ok. 1m. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Chinach, Japonii, Malezji i Indiach. Roślina ta zawiera substancje określane mianem glikozydów stewiolowych. 

Definicja

  • Glikozydy stewiolowe to ogólna nazwa określająca 9 różnorodnych pochodnych stewiolu, które różnią się między sobą siłą słodzącą oraz profilem smakowym
  • Glikozydy stewiolowe są  średnio ok. 300 razy słodsze od cukru stołowego, czyli sacharozy
  • Największa koncentracja tych związków występuje w liściach, otrzymywany z nich ekstrakt określany jest potoczną nazwą stewia
  • Ze względu na słodki smak liści przez stulecia wykorzystywane były przez Indian Ameryki Południowej do żucia oraz słodzenia naparów otrzymywanych z ziół
  • Ze względu na swoje właściwości technologiczne glikozydy stewiolowe mogą być wykorzystywane do produkcji żywności poddawanej wysokiej temperaturze np. gotowaniu, pieczeniu, pasteryzacji czy sterylizacji
  • Glikozydy stewiolowe mogą odznaczać się również nieco gorzkim, lukrecjowym posmakiem, im wyższa czystość ekstraktów stewiolowych tym odczucia sensoryczne są lepsze
  • Cechą charakterystyczną glikozydów otrzymywanych ze stewii jest długotrwale utrzymujący się po ich spożyciu słodki posmak, znacznie dłużej i intensywniej niż w przypadku sacharozy
  • Glikozydy stewiolowe wykorzystywane są w szerokiej gamie produktów m.in.: napojach bezalkoholowych, jogurtach, deserach mlecznych, słodyczach bezcukrowych, dżemach, przekąskach czy piwie, służą również do produkcji słodzików stołowych w postaci tabletek, proszku oraz płynu

Rola w organizmie

  • Glikozydy stewiolowe  mogą być pomocne dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze oraz cukrzycę, a także w walce z nadmierną masą ciała i próchnicą zębów
  • Obniżenie kaloryczności produktów poprzez ograniczenie użycia sacharozy sprzyja redukcji dostarczanej do organizmu energii, a co za tym idzie utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ponadto glikozydy stewiolowe nie stanowią pożywki dla bakterii powodujących próżnicę zębów, nie powodują wzrostu stężenia glukozy w surowicy krwi oraz przyczyniają się do rozluźnienia mięśniówki naczyń krwionośnych
  • Stewia wykazuje również właściwości antyoksydacyjne dzięki zawartości polifenoli roślinnych
  • W jej składzie odnaleźć można również witaminy z grupy B, znaczną ilość witaminy C oraz składniki mineralne takie jak kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, sód, siarka, krzem, cynk, żelazo, selen, miedź

Informacje dodatkowe

  • Stewia została dopuszczona do stosowania w żywności Unii Europejskiej w 2011 roku
  • Na liście dodatków do żywności oznaczona jest symbolem E960
  • Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił dopuszczalne dzienne pobranie tych substancji na poziomie 4 mg/kg masy ciała
  • Glikozydy stewiolowe w przewodzie pokarmowym nie ulegają trawieniu, ich rozkład odbywa się przy udziale mikroflory jelita grubego, dzięki czemu uwolniona z nich glukoza nie jest wchłaniana w przewodzie pokarmowym
  • Stewia nie dostarcza organizmowi energii i stanowi bezkaloryczną substancję słodzącą!

Pamiętaj

  • Uważa się, iż stosowanie stewii jest całkowicie bezpieczne!