Flawonoidy

Informacje podstawowe

Flawonoidy stanowią grupę wtórnych metabolitów roślinnych zaliczanych do polifenoli, czyli organicznych związków chemicznych wykazujących silne właściwości antyoksydacyjne. Związki flawonoidowe w przeciwieństwie do podstawowych składników komórek nie są niezbędne do funkcjonowania organizmów roślinnych, jednak pełnią w nich istotne funkcje. Chronią rośliny przed mikroorganizmami chorobotwórczymi, przed zjedzeniem ich przez zwierzęta lub pasożyty, odpowiadają za barwę kwiatów, liści, oraz kolor i smak owoców. Flawonoidy stanowią najliczniejszą grupę polifenoli. Wyróżnia się około 8 tysięcy tych związków. Substancje flawonoidowe wykazują duże zróżnicowanie pod względem budowy chemicznej w związku z czym wyróżnia się kilka podklas tych związków m.in.: antocyjany, flawony, izoflawony. Flawonoidy są szeroko rozpowszechnione w produktach pochodzenia roślinnego. Związki flawonoidowe wchodzą w skład wielu preparatów farmaceutycznych np. hesperydyna oraz diosmina wykorzystywane są w suplementach diety oraz produktach leczniczych stosowanych w przewlekłej niewydolności żylnej  

Rola w organizmie

Działanie:

  • Antyoksydacyjne
  • Przeciwzapalne
  • Przeciwnowotworowe
  • Przeciwmiażdżycowe
  • Przeciwcukrzycowe
  • Obniżające ciśnienie tętnicze krwi
  • Obniżające podwyższony poziom cholesterolu w surowicy krwi
  • Przeciwgrzybicze
  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwwirusowe
  • Zapobiegające zlepianiu się płytek krwi
  • Uszczelniające naczynia krwionośne
  • Wzmacniające ściany naczyń krwionośnych
  • Moczopędne
  • Uspokajające
  • Estrogenopodobne (izoflawony)

W profilaktyce i terapii:

  • Chorób nowotworowych
  • Miażdżycy
  • Nadciśnienia tętniczego krwi
  • Hipercholesterolemii
  • Przewlekłej niewydolności żylnej
  • Choroby wieńcowej
  • Cukrzycy
  • Infekcji bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych
  • Osteoporozy
  • Objawów menopauzy
  • Zaćmy i jaskry

Informacje dodatkowe

 

Źródła

Kakao Herbata Czerwone wino Ciemne winogrona
Brokuły Jabłka Owoce cytrusowe Jagody
Jeżyny Borówki Truskawki Żurawina
Natka pietruszki Buraki Czerwona kapusta Gorzka czekolada
Nasiona roślin strączkowych Seler Papryka Cebula
Przyprawy Pomidor Czosnek Szczypiorek
Owoce bzu czarnego Wiśnia Aronia Miody naturalne
Jagody Acai Maqui Berry Graviola Jagody Goji 
Maca Komosa ryżowa Zielona kawa Czarna marchew

Zioła i rośliny lecznicze

Dziurawiec zwyczajny Jemioła pospolita Czystek Ostropest plamisty
Rzepik pospolity Żyworódka pierzasta Arcydzięgiel litwor Ryta zwyczajna
Głóg dwuszyjkowy Jarzębina Morwa biała Pokrzywa zwyczajna
Kozieradka pospolita Gryka Karczoch Cytryniec chiński
Szatna zwyczajna Czarnuszka siewna Miłorząb japoński Vilcacora
Lucerna siewna Lukrecja Dzika róża Skrzyp polny

 

Zwróć uwagę

  • Na standaryzacje produktów posiadających w swoim składzie flawonoidy, daje to pewność jaką faktyczną dawkę flawonoidów dostarcza się do organizmu!