Flawonoidy stanowią grupę wtórnych metabolitów roślinnych zaliczanych do polifenoli, czyli organicznych związków chemicznych wykazujących silne właściwości antyoksydacyjne. Związki flawonoidowe w przeciwieństwie do podstawowych składników komórek nie są niezbędne do funkcjonowania organizmów roślinnych, jednak pełnią w nich istotne funkcje. Chronią rośliny przed mikroorganizmami chorobotwórczymi, przed zjedzeniem ich przez zwierzęta lub pasożyty, odpowiadają za barwę kwiatów, liści, oraz kolor i smak owoców. Flawonoidy stanowią najliczniejszą grupę polifenoli. Wyróżnia się około 8 tysięcy tych związków. Substancje flawonoidowe wykazują duże zróżnicowanie pod względem budowy chemicznej w związku z czym wyróżnia się kilka podklas tych związków m.in.: antocyjany, flawony, izoflawony. Flawonoidy są szeroko rozpowszechnione w produktach pochodzenia roślinnego. Związki flawonoidowe wchodzą w skład wielu preparatów farmaceutycznych np. hesperydyna oraz diosmina wykorzystywane są w suplementach diety oraz produktach leczniczych stosowanych w przewlekłej niewydolności żylnej
Działanie:
W profilaktyce i terapii:
Źródła
Kakao | Herbata | Czerwone wino | Ciemne winogrona |
Brokuły | Jabłka | Owoce cytrusowe | Jagody |
Jeżyny | Borówki | Truskawki | Żurawina |
Natka pietruszki | Buraki | Czerwona kapusta | Gorzka czekolada |
Nasiona roślin strączkowych | Seler | Papryka | Cebula |
Przyprawy | Pomidor | Czosnek | Szczypiorek |
Owoce bzu czarnego | Wiśnia | Aronia | Miody naturalne |
Jagody Acai | Maqui Berry | Graviola | Jagody Goji |
Maca | Komosa ryżowa | Zielona kawa | Czarna marchew |
Zioła i rośliny lecznicze
Dziurawiec zwyczajny | Jemioła pospolita | Czystek | Ostropest plamisty |
Rzepik pospolity | Żyworódka pierzasta | Arcydzięgiel litwor | Ryta zwyczajna |
Głóg dwuszyjkowy | Jarzębina | Morwa biała | Pokrzywa zwyczajna |
Kozieradka pospolita | Gryka | Karczoch | Cytryniec chiński |
Szatna zwyczajna | Czarnuszka siewna | Miłorząb japoński | Vilcacora |
Lucerna siewna | Lukrecja | Dzika róża | Skrzyp polny |