Acesulfam K

Informacje podstawowe

Acesulfam K jest syntetycznym środkiem słodzącym odkrytym w 1967 roku. Posiada zerową wartość kaloryczną. Jest ok. 150-200 razy słodszy od sacharozy, natomiast jego sól wykazuje nawet 350-400 razy wyższą słodycz niż cukier stołowy. Jest stosowany m.in. w napojach bezalkoholowych, słodzikach stołowych, syropach, napojach mlecznych, deserach, lodach, ciastach, słodyczach oraz sosach. Acesulfam K wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur (do 200°C), dzięki czemu może być wykorzystywany do gotowania oraz pieczenia. Może wykazywać lekko gorzki posmak, dlatego często stosowany jest łącznie z innymi substancjami słodzącymi. Zmieszanie acesuflamu K z aspartamem powoduje zwiększenie intensywności słodyczy o ok. 60% względem substancji pojedynczych. 

Rola w organizmie

  • Obniżenie kaloryczności produktów poprzez ograniczenie użycia sacharozy sprzyja redukcji dostarczanej do organizmu energii, a co za tym idzie utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ponadto acesulfam K nie stanowi pożywki dla bakterii powodujących próżnicę zębów
  • Acesulfam K nie powoduje wzrostu stężenia glukozy w surowicy krwi, dzięki czemu produkty zawierające ją w swoim składzie są alternatywą dla osób chorych na cukrzycę, które nie potrafią zrezygnować ze słodkiego smaku 

Informacje dodatkowe

  • Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił dopuszczalne dzienne pobranie tej substancji na poziomie 9 mg/kg masy ciała
  • Na liście substancji dodatkowych oznaczony jest symbolem E950
  • Acesulfam K nie jest metabolizowany w organizmie człowieka, nie ulega kumulacji, jest całkowicie wydalany przez nerki w niezmienionej formie

Zwróć uwagę

  • Na opakowaniach środków spożywczych zawierających sól acesulfamu powinna zostać umieszczona informacja „zawiera źródło fenyloalaniny” – fenyloalanina jest aminokwasem egzogennym, który nie może być spożywany przez osoby chore na fenyloketonurię