Glukozamina jest substancją naturalną, wytwarzaną w organizmie ludzkim z cząsteczki glukozy oraz glutaminy. Jest aminosacharydem. Stanowi składnik wielu tkanek oraz wydzielin organizmu. Jest substratem do syntezy podstawowych składników wchodzących w skład substancji międzykomórkowej chrząstki stawowej m.in.: glikozaminoglikanów oraz proteoglikanów. Zdolność do produkcji glukozaminy ulega obniżeniu wraz z wiekiem. Glukozamina posiada zdolność do pobudzania syntezy kolagenu. Naturalnym źródłem glukozaminy mogą być owoce morza np.: kraby, raki, krewetki oraz małże. Substancja ta w znacznym stopniu pozyskiwana jest z ich chitynowego szkieletu zewnętrznego. Glukozamina dostępna w suplementach diety występuje przede wszystkim w postaci siarczanu glukozaminy. Często jest łączona z innymi substancjami mającymi korzystny wpływ na pracę stawów m.in.: chondroityny, kwasu hialuronowego, metylsulfonylmetanu czy kolagenu.