Poliole to półsyntetyczne substancje słodzące określane również mianem polialkoholi, alkoholi cukrowych lub wodorotlenowych. Naturalnie występują w roślinach oraz owocach takich jak: śliwka, gruszka, brzoskwinia, jabłko, truskawka czy malina. Wśród związków zaliczanych do polioli można wyróżnić np. ksylitol, sorbitol, laktitol, maltitol, mannitol oraz izomalt. Polialkohole odznaczają się niższą siłą słodzącą niż sacharoza. Jednak ze względu ich niską kaloryczność mogą być dodawane do produktów spożywczych w ilościach zbliżonych do sacharozy co pozwala zapewnić wyrobom finalnym właściwą masę oraz objętość. Oprócz funkcji słodzącej pełnią również rolę teksturotwórczą oraz zapobiegają zbrylaniu się produktów. Dzięki swoim właściwościom są chętnie wykorzystywane przez producentów żywności. Cechą charakterystyczną tych związków jest pojawiające się po ich spożyciu uczucie ochłody w ustach, co znalazło zastosowanie w produkcji gum do żucia, orzeźwiających cukierków oraz niektórych leków. Oprócz tego poliole służą do produkcji produktów typu „light” oraz żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego np. dla diabetyków (wafli, czekolad, dżemów, galaretek).
Nazwa | Symbol substancji dodatkowej |
Laktitol | E966 |
Izomalt | E953 |
Sorbitol | E420 |
Mannitol | E421 |
Ksylitol | E967 |
Maltitol | E965 |
Erytrytol | E968 |