Poliole

Informacje podstawowe

Poliole to półsyntetyczne substancje słodzące określane również mianem polialkoholi, alkoholi cukrowych lub wodorotlenowych. Naturalnie występują w roślinach oraz owocach takich jak: śliwka, gruszka, brzoskwinia, jabłko, truskawka czy malina. Wśród związków zaliczanych do polioli można wyróżnić np. ksylitol, sorbitol, laktitol, maltitol, mannitol oraz izomalt. Polialkohole odznaczają się niższą siłą słodzącą niż sacharoza. Jednak ze względu ich niską kaloryczność mogą być dodawane do produktów spożywczych w ilościach zbliżonych do sacharozy co pozwala zapewnić wyrobom finalnym właściwą masę oraz objętość. Oprócz funkcji słodzącej pełnią również rolę teksturotwórczą oraz zapobiegają zbrylaniu się produktów. Dzięki swoim właściwościom są chętnie wykorzystywane przez producentów żywności. Cechą charakterystyczną tych związków jest pojawiające się po ich spożyciu  uczucie ochłody w ustach, co znalazło zastosowanie w produkcji gum do żucia, orzeźwiających cukierków oraz niektórych leków. Oprócz tego poliole służą do produkcji produktów typu „light” oraz żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego np. dla diabetyków (wafli, czekolad, dżemów, galaretek). 

Informacje dodatkowe

  • Wartość energetyczna wszystkich polioli została określona na poziomie 2,4 kcal/1g, co stanowi 60% kaloryczności glukozy lub fruktozy
  • Polialkohole są częściowo wchłaniane z przewodu pokarmowego, a trafiając do jelita grubego ulegają fermentacji przy udziale mikroflory jelitowej
  • Proces absorbcji tych związków przebiega powoli, dzięki czemu alkohole cukrowe nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi i nie stymulują wydzielania insuliny
  • Spożycie polioli w większych dawkach może powodować uporczywe biegunki oraz wzdęcia
  • Zaleca się nie przekraczać dawki 15-50 g/dobę
  • Oznaczenia polioli na liście dodatków do żywności
Nazwa Symbol substancji dodatkowej
Laktitol E966
Izomalt E953
Sorbitol E420
Mannitol E421
Ksylitol E967
Maltitol E965
Erytrytol E968

 

Zwróć uwagę

  • Na opakowaniach środków spożywczych zawierających więcej niż 10% polialkoholi musi zostać umieszczona informacja „spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający”