Sacharyna jest pierwszą syntetyczną substancją słodzącą odkrytą w 1879 roku. Zyskała dużą popularnością szczególnie w okresie I i II wojny światowej ze względu na ograniczoną dostępność do naturalnego cukru oraz niski koszt wytworzenia. Siła słodząca sacharyny jest 300-500 razy większa od sacharozy. Jest to substancja bezkaloryczna. Sacharyna jest wykorzystywana do produkcji słodzików stołowych oraz napojów bezalkoholowych, owocowych, mrożonej herbaty, napojów mlecznych, dżemów, cukierków, ciastek, przypraw, sosów, lodów, deserów, gum do żucia konserw rybnych oraz czekolady. Sacharyna odznacza się długim okresem przydatności do spożycia oraz odpornością na działanie temperatur. Produkty zawierające ją w swoim składzie mogą być poddawane zamrażaniu, gotowaniu czy pieczeniu bez wpływu na walory smakowe. Sacharyna pozostawia nieco gorzki posmak, w związku z czym często jest stosowana jako składnik mieszaniny substancji słodzących.