Ksylitol

Informacje podstawowe

Występuje naturalnie w owocach i warzywach takich jak: śliwki, truskawki, kalafior, maliny oraz grzyby. W produkcji żywności oprócz funkcji słodzącej może również służyć jako emulgator, stabilizator, zagęstnik. Określany jest również jako cukier brzozowy, ze względu na początkowe pozyskiwanie go z drewna brzozowego. Ksylitol wyglądem przypomina cukier stołowy, jest to krystaliczny, biały, bezzapachowy proszek. Słodkość ksylitolu jest porównywalna z siłą słodzącą sacharozy. Dodatkowo nie pozostawia on nieprzyjemnego posmaku, a jego kaloryczność stanowi 60% wartości energetycznej glukozy lub fruktozy. Ksylitol jest odporny działanie wysokich temperatur, dzięki czemu może być wykorzystywany gotowania czy pieczenia. Nie ulega procesowi karmelizacji. Ksylitol znalazł zastosowanie w produktach „sugar free” oraz typu „light” oraz w produkcji gum do żucia, past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej. 

Rola w organizmie

  • Ograniczenie powstawania próchnicy oraz osadu nazębnego
  • Przywracanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej w jamie ustnej
  • Stymulacja produkcji śliny – pomocny w terapii osób cierpiących na kserostomię
  • Zmniejszenie liczby bakterii powodujących próchnicę
  • Zmniejszenie przylegania płytki nazębnej, co ogranicza kontakt drobnoustrojów z powierzchnią szkliwa
  • Działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwdrożdżycowe

Informacje dodatkowe

  • Ze względu na naturalne pochodzenie ksylitolu nie ustalono dla niej dopuszczalnego dziennego pobrania, jednak spożycie polioli w większych dawkach może powodować uporczywe biegunki oraz wzdęcia
  • Jego metabolizm odbywa się bezpośrednio po wchłonięciu z przewodu pokarmowego w wątrobie lub na drodze fermentacji zachodzącej za pośrednictwem mikroflory jelita grubego
  • Na listach dodatków do żywności oznaczony jest symbolem E967
  • Na opakowaniach środków spożywczych zawierających więcej niż 10% polialkoholi musi zostać umieszczona informacja „spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający”