Występuje naturalnie w owocach i warzywach takich jak: śliwki, truskawki, kalafior, maliny oraz grzyby. W produkcji żywności oprócz funkcji słodzącej może również służyć jako emulgator, stabilizator, zagęstnik. Określany jest również jako cukier brzozowy, ze względu na początkowe pozyskiwanie go z drewna brzozowego. Ksylitol wyglądem przypomina cukier stołowy, jest to krystaliczny, biały, bezzapachowy proszek. Słodkość ksylitolu jest porównywalna z siłą słodzącą sacharozy. Dodatkowo nie pozostawia on nieprzyjemnego posmaku, a jego kaloryczność stanowi 60% wartości energetycznej glukozy lub fruktozy. Ksylitol jest odporny działanie wysokich temperatur, dzięki czemu może być wykorzystywany gotowania czy pieczenia. Nie ulega procesowi karmelizacji. Ksylitol znalazł zastosowanie w produktach „sugar free” oraz typu „light” oraz w produkcji gum do żucia, past do zębów, płynów do płukania jamy ustnej.