Likopen

Informacje podstawowe

Likopen jest substancją chemiczną zaliczaną go grupy karotenoidów. Jest syntetyzowany przez rośliny oraz bakterie autotroficzne. Najlepszym źródłem likopenu są pomidory oraz jego przetwory. Jego zawartość w świeżych owocach pomidorów jest zależna od stopniach ich dojrzałości, odmiany, uprawy oraz czasu zbioru. Przetwory pomidorowe takie jak: ketchup, koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy charakteryzują się znacznie wyższą zawartością likopenu niż świeże warzywa. Ponadto likopen pochodzący z przetworów odznacza się lepszą przyswajalnością. Wchłanianie oraz przy wykorzystanie likopenu w organizmie człowieka jest uzależnione od wielu czynników. Uważa się, iż m.in. ogrzewanie wypływa na zwiększone wykorzystanie tej substancji z produktów spożywczych. Dodatkowy korzystny wpływ na biodostępność likopenu ma obecność tłuszczu w diecie, dlatego zaleca się spożywanie pomidorów w obecności olejów, oliwy z oliwek czy masła. Wraz z wiekiem dochodzi do obniżenia stężenia likopenu w osoczu. 

Rola w organizmie

Działanie:

  • Antyoksydacyjne
  • Obniżające poziom cholesterolu
  • Zapobiegające utlenianiu frakcji LDL cholesterolu
  • Przeciwnowotworowe

Zastosowanie:

  • W profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego
  • W profilaktyce chorób nowotworowych
  • W celu zachowanie prawidłowej gospodarki lipidowej organizmu
  • W celu wzmocnienia bariery antyoksydacyjnej organizmu 

Informacje dodatkowe

Źródła likopenu:

  • Pomidory
  • Suszone pomidory
  • Koncentrat pomidorowy
  • Ketchup
  • Sok pomidorowy
  • Sos pomidorowy
  • Grejpfrut różowy
  • Guawa
  • Papaja
  • Arbuz
  • Brzoskwinia

Uważaj

  • Nie zaleca się stosowania preparatów zawierających likopen przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią!

Polecamy

  • Likopen w postaci suplementu diety