Likopen jest substancją chemiczną zaliczaną go grupy karotenoidów. Jest syntetyzowany przez rośliny oraz bakterie autotroficzne. Najlepszym źródłem likopenu są pomidory oraz jego przetwory. Jego zawartość w świeżych owocach pomidorów jest zależna od stopniach ich dojrzałości, odmiany, uprawy oraz czasu zbioru. Przetwory pomidorowe takie jak: ketchup, koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy charakteryzują się znacznie wyższą zawartością likopenu niż świeże warzywa. Ponadto likopen pochodzący z przetworów odznacza się lepszą przyswajalnością. Wchłanianie oraz przy wykorzystanie likopenu w organizmie człowieka jest uzależnione od wielu czynników. Uważa się, iż m.in. ogrzewanie wypływa na zwiększone wykorzystanie tej substancji z produktów spożywczych. Dodatkowy korzystny wpływ na biodostępność likopenu ma obecność tłuszczu w diecie, dlatego zaleca się spożywanie pomidorów w obecności olejów, oliwy z oliwek czy masła. Wraz z wiekiem dochodzi do obniżenia stężenia likopenu w osoczu.
Działanie:
Zastosowanie:
Źródła likopenu: