Baza wiedzy

Fitosterole

Fitosterole stanowią składnik błon komórkowych komórek roślinnych. Ich struktura chemiczna zbliżona jest do cholesterolu, który jest głównym sterolem w organizmie ludzkim. Najlepszym ź

Beta-karoten

Beta-karoten należy do grupy karotenoidów, czyli substancji stanowiących prowitaminę witaminy A.W nabłonku jelita oraz wątrobie z cząsteczki beta-karotenu powstaje retinol, czyli aktywna postać tej witaminy.

Rutyna

Rutyna jest przedstawicielem flawonoidów, które stanowią najliczniejszą grupę polifenoli roślinnych. Po raz pierwszy została wyizolowana z ziela Ruty zwyczajnej, skąd wywodzi się jej nazwa. 

Fitoestrogeny

Fitoestrogeny są grupą organicznych związków zawartych w roślinach. Ze względu na swoją budowę chemiczną, zbliżoną do żeńskich hormonów płciowych mogą wykazywać tzw. działanie estrogenopodobne.

Kolorowe i zdrowe...WITAMINY...

Bohaterkami naszego artykułu są witaminy. Dzięki badaniom prowadzonym przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 roku otrzymały swoją nazwę wywodzącą się z języka łacińskiego: VITA = życie oraz AMINA.

Witamina B12

Witamina B12 , czyli kobalamina stanowi grupę związków o skomplikowanej budowie. Jej cechą charakterystyczną jest to, iż jako jedyna witamina zawiera w swojej strukturze atom metalu – kobaltu.

Witamina PP

Witamina PP (witaminy B3), jest nazwą określająca dwa związki: kwas nikotynowy oraz amid kwasu nikotynowego. W organizmie człowieka jest ona wytwarzana  z egzogennego aminokwasu – tryptofanu.

Witamina B6

Witamina B6, inaczej pirydoksyna, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Jest nietrwała. Jej zawartość w przechowywanej żywności ulega zmniejszeniu nawet o 50%. Jest wytwarzana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego. 

Witamina B5

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy zbudowana jest z aminokwasu β – alaniny oraz kwasu pantoinowego. Kwas pantotenowy jest syntetyzowany przez mikroflorę jelitową. Wchodzi w skład koenzymu A.

Witamina B2

Witamina B2, czyli ryboflawina jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nazywana była również laktoflawiną, ponieważ jej obecność odkryto w mleku. W roztworach wodnych ryboflawina wykazuje żółtozieloną fluorescencję.

Witamina B1

Witamina B1, nazywana również tiaminą, została wyizolowana z otrębów ryżowych już w 1928 roku. Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Stanowi jedną z najmniej trwałych witamin.

Krzem

Krzem jest mikroelementem przypuszczalnie niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szacuje się, iż jego absorbcja z produktów spożywczych dostarczanych do przewodu pokarmowego wynosi około 50%.

Molibden

Molibden jest mikroelementem występującym w organizmie człowieka w ilości od 9 do 16 mg. Poziom wchłaniania tego pierwiastka z produktów spożywczych waha się w granicach 25-80%. 

Bor

Bor jest podstawowym pierwiastkiem śladowym potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szacuje się, iż wchłanianie boru wynosi około 64-98%, jednak jego zawartość w organizmie człowieka jest niewielka.

Mangan

Mangan jest mikropierwiastkiem pełniącym istotną rolę w przemianach węglowodanów oraz tłuszczów. Mangan odkłada się w narządach miąższowych m.in. trzustce oraz nerkach.

Fluor

Fluor jest składnikiem prawie wszystkich tkanek oraz płynów ustrojowych organizmu. Jego zawartość w ustroju jest uzależniona od podaży tego pierwiastka wraz z dietą. Osoby dorosłe wykorzystują około 50% fluoru wchłoniętego z przewodu pokarmowego

Siarka

Siarka zaliczana jest do makropierwiastków niezbędnych do zachowania homeostazy ustroju jednak zawartość w strukturach organizmu jest niewielka. Jej odbywa się za pośrednictwem aminokwasów siarkowych lub siarczanów.

Chlor

Chlor stanowi niezbędny elektrolit organizmu człowieka. Około 70% tego pierwiastka znajduje się w przestrzeni pozakomórkowej. Chlor magazynowany jest w skórze, tkance podskórnej oraz kościach.

Fosfor

Fosfor stanowi makropierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  85% tego pierwiastka związane jest z wapniem i zmagazynowane w strukturach kostnych.

Chrom

Chrom, zaliczany do mikroelementów jest pierwiastkiem pełniącym istotną rolę w gospodarce węglowodanowej organizmu. Stanowi aktywny składnik tzw. czynnika tolerancji glukozy (ang. GFT).