Fitosterole stanowią składnik błon komórkowych komórek roślinnych. Ich struktura chemiczna zbliżona jest do cholesterolu, który jest głównym sterolem w organizmie ludzkim. Najlepszym ź
Beta-karoten należy do grupy karotenoidów, czyli substancji stanowiących prowitaminę witaminy A.W nabłonku jelita oraz wątrobie z cząsteczki beta-karotenu powstaje retinol, czyli aktywna postać tej witaminy.
Rutyna jest przedstawicielem flawonoidów, które stanowią najliczniejszą grupę polifenoli roślinnych. Po raz pierwszy została wyizolowana z ziela Ruty zwyczajnej, skąd wywodzi się jej nazwa.
Fitoestrogeny są grupą organicznych związków zawartych w roślinach. Ze względu na swoją budowę chemiczną, zbliżoną do żeńskich hormonów płciowych mogą wykazywać tzw. działanie estrogenopodobne.
Bohaterkami naszego artykułu są witaminy. Dzięki badaniom prowadzonym przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 roku otrzymały swoją nazwę wywodzącą się z języka łacińskiego: VITA = życie oraz AMINA.
Witamina B12 , czyli kobalamina stanowi grupę związków o skomplikowanej budowie. Jej cechą charakterystyczną jest to, iż jako jedyna witamina zawiera w swojej strukturze atom metalu – kobaltu.
Witamina PP (witaminy B3), jest nazwą określająca dwa związki: kwas nikotynowy oraz amid kwasu nikotynowego. W organizmie człowieka jest ona wytwarzana z egzogennego aminokwasu – tryptofanu.
Witamina B6, inaczej pirydoksyna, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Jest nietrwała. Jej zawartość w przechowywanej żywności ulega zmniejszeniu nawet o 50%. Jest wytwarzana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy zbudowana jest z aminokwasu β – alaniny oraz kwasu pantoinowego. Kwas pantotenowy jest syntetyzowany przez mikroflorę jelitową. Wchodzi w skład koenzymu A.
Witamina B2, czyli ryboflawina jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nazywana była również laktoflawiną, ponieważ jej obecność odkryto w mleku. W roztworach wodnych ryboflawina wykazuje żółtozieloną fluorescencję.
Witamina B1, nazywana również tiaminą, została wyizolowana z otrębów ryżowych już w 1928 roku. Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Stanowi jedną z najmniej trwałych witamin.
Krzem jest mikroelementem przypuszczalnie niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szacuje się, iż jego absorbcja z produktów spożywczych dostarczanych do przewodu pokarmowego wynosi około 50%.
Molibden jest mikroelementem występującym w organizmie człowieka w ilości od 9 do 16 mg. Poziom wchłaniania tego pierwiastka z produktów spożywczych waha się w granicach 25-80%.
Bor jest podstawowym pierwiastkiem śladowym potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szacuje się, iż wchłanianie boru wynosi około 64-98%, jednak jego zawartość w organizmie człowieka jest niewielka.
Mangan jest mikropierwiastkiem pełniącym istotną rolę w przemianach węglowodanów oraz tłuszczów. Mangan odkłada się w narządach miąższowych m.in. trzustce oraz nerkach.
Fluor jest składnikiem prawie wszystkich tkanek oraz płynów ustrojowych organizmu. Jego zawartość w ustroju jest uzależniona od podaży tego pierwiastka wraz z dietą. Osoby dorosłe wykorzystują około 50% fluoru wchłoniętego z przewodu pokarmowego
Siarka zaliczana jest do makropierwiastków niezbędnych do zachowania homeostazy ustroju jednak zawartość w strukturach organizmu jest niewielka. Jej odbywa się za pośrednictwem aminokwasów siarkowych lub siarczanów.
Chlor stanowi niezbędny elektrolit organizmu człowieka. Około 70% tego pierwiastka znajduje się w przestrzeni pozakomórkowej. Chlor magazynowany jest w skórze, tkance podskórnej oraz kościach.
Fosfor stanowi makropierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 85% tego pierwiastka związane jest z wapniem i zmagazynowane w strukturach kostnych.
Chrom, zaliczany do mikroelementów jest pierwiastkiem pełniącym istotną rolę w gospodarce węglowodanowej organizmu. Stanowi aktywny składnik tzw. czynnika tolerancji glukozy (ang. GFT).
Fitosterole
Fitosterole stanowią składnik błon komórkowych komórek roślinnych. Ich struktura chemiczna zbliżona jest do cholesterolu, który jest głównym sterolem w organizmie ludzkim. Najlepszym ź
Więcej >>Beta-karoten
Beta-karoten należy do grupy karotenoidów, czyli substancji stanowiących prowitaminę witaminy A.W nabłonku jelita oraz wątrobie z cząsteczki beta-karotenu powstaje retinol, czyli aktywna postać tej witaminy.
Więcej >>Rutyna
Rutyna jest przedstawicielem flawonoidów, które stanowią najliczniejszą grupę polifenoli roślinnych. Po raz pierwszy została wyizolowana z ziela Ruty zwyczajnej, skąd wywodzi się jej nazwa.
Więcej >>Fitoestrogeny
Fitoestrogeny są grupą organicznych związków zawartych w roślinach. Ze względu na swoją budowę chemiczną, zbliżoną do żeńskich hormonów płciowych mogą wykazywać tzw. działanie estrogenopodobne.
Więcej >>Kolorowe i zdrowe...WITAMINY...
Bohaterkami naszego artykułu są witaminy. Dzięki badaniom prowadzonym przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 roku otrzymały swoją nazwę wywodzącą się z języka łacińskiego: VITA = życie oraz AMINA.
Więcej >>Witamina B12
Witamina B12 , czyli kobalamina stanowi grupę związków o skomplikowanej budowie. Jej cechą charakterystyczną jest to, iż jako jedyna witamina zawiera w swojej strukturze atom metalu – kobaltu.
Więcej >>Witamina PP
Witamina PP (witaminy B3), jest nazwą określająca dwa związki: kwas nikotynowy oraz amid kwasu nikotynowego. W organizmie człowieka jest ona wytwarzana z egzogennego aminokwasu – tryptofanu.
Więcej >>Witamina B6
Witamina B6, inaczej pirydoksyna, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Jest nietrwała. Jej zawartość w przechowywanej żywności ulega zmniejszeniu nawet o 50%. Jest wytwarzana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Więcej >>Witamina B5
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy zbudowana jest z aminokwasu β – alaniny oraz kwasu pantoinowego. Kwas pantotenowy jest syntetyzowany przez mikroflorę jelitową. Wchodzi w skład koenzymu A.
Więcej >>Witamina B2
Witamina B2, czyli ryboflawina jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Nazywana była również laktoflawiną, ponieważ jej obecność odkryto w mleku. W roztworach wodnych ryboflawina wykazuje żółtozieloną fluorescencję.
Więcej >>Witamina B1
Witamina B1, nazywana również tiaminą, została wyizolowana z otrębów ryżowych już w 1928 roku. Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Stanowi jedną z najmniej trwałych witamin.
Więcej >>Krzem
Krzem jest mikroelementem przypuszczalnie niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szacuje się, iż jego absorbcja z produktów spożywczych dostarczanych do przewodu pokarmowego wynosi około 50%.
Więcej >>Molibden
Molibden jest mikroelementem występującym w organizmie człowieka w ilości od 9 do 16 mg. Poziom wchłaniania tego pierwiastka z produktów spożywczych waha się w granicach 25-80%.
Więcej >>Bor
Bor jest podstawowym pierwiastkiem śladowym potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szacuje się, iż wchłanianie boru wynosi około 64-98%, jednak jego zawartość w organizmie człowieka jest niewielka.
Więcej >>Mangan
Mangan jest mikropierwiastkiem pełniącym istotną rolę w przemianach węglowodanów oraz tłuszczów. Mangan odkłada się w narządach miąższowych m.in. trzustce oraz nerkach.
Więcej >>Fluor
Fluor jest składnikiem prawie wszystkich tkanek oraz płynów ustrojowych organizmu. Jego zawartość w ustroju jest uzależniona od podaży tego pierwiastka wraz z dietą. Osoby dorosłe wykorzystują około 50% fluoru wchłoniętego z przewodu pokarmowego
Więcej >>Siarka
Siarka zaliczana jest do makropierwiastków niezbędnych do zachowania homeostazy ustroju jednak zawartość w strukturach organizmu jest niewielka. Jej odbywa się za pośrednictwem aminokwasów siarkowych lub siarczanów.
Więcej >>Chlor
Chlor stanowi niezbędny elektrolit organizmu człowieka. Około 70% tego pierwiastka znajduje się w przestrzeni pozakomórkowej. Chlor magazynowany jest w skórze, tkance podskórnej oraz kościach.
Więcej >>Fosfor
Fosfor stanowi makropierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 85% tego pierwiastka związane jest z wapniem i zmagazynowane w strukturach kostnych.
Więcej >>Chrom
Chrom, zaliczany do mikroelementów jest pierwiastkiem pełniącym istotną rolę w gospodarce węglowodanowej organizmu. Stanowi aktywny składnik tzw. czynnika tolerancji glukozy (ang. GFT).
Więcej >>