Prebiotyki

Informacje podstawowe

Prebiotyki stanowią niestrawione składniki żywności, które wykazują korzystne działanie na organizm poprzez selektywną stymulację wzrostu i/lub aktywności jednego bądź kilku szczepów bakterii, które posiadają zdolność do ich fermentowania. Prebiotyki wchodzą w skład żywności funkcjonalnej. Zaliczamy do nich m.in.: oligosacharydy sojowe (SBOS), inulinę, skrobię oporną, fruktooligosacharydy (FOS), ksylooligosacharydy (XOS), galaktooligosacharydy (GOS), izomaltooligosacharydy (IMO), oporne dekstryny, laktulozę,  Wiele substancji pełniących rolę prebiotyków wchodzi w skład błonnika pokarmowego. 

Substancje, które uznawane są za prebiotyki muszą posiadać następujące cechy:

  • Selektywnie stymulować wzrost oraz aktywność określonych szczepów bakterii, wykazujących prozdrowotny wpływ na organizm,
  • Obniżać pH treści jelitowej,
  • Odznaczać się korzystnym działaniem miejscowym w przewodzie pokarmowym człowieka,
  • Być odporne na hydrolizę oraz działanie enzymów trawiennych,
  • Nie mogą ulegać wchłanianiu w górnym odcinku przewodu pokarmowego,
  • Być stabilne w procesach produkcji żywności 

Rola w organizmie

Wykorzystanie prebiotyków przez bakterie jelitowe może prowadzić do:

  • Zwiększenia ilości oraz zmian w składzie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które odgrywają bardzo ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej struktury oraz funkcji jelita
  • Zwiększenia masy kałowej
  • Umiarkowanej redukcji pH jelita grubego
  • Zmniejszenia ilości azotowych produktów przemiany materii
  • Zmniejszenia ilości enzymów fekalnych, sprzyjających procesowi kancerogenezy
  • Wzmocnienia układu odpornościowego
  • Poprawy samopoczucia
  • Uregulowania pracy przewodu pokarmowego 

Informacje dodatkowe

  • Dobrym źródłem inuliny są: cykoria, cebula, czosnek, topinambur, pomidory, banany, pszenica, karczoch 
  • Prebiotyki dostępne są również w postaci suplementów diety 

Podsumowanie

  • Probiotyki dobrze rozpuszczają się w wodzie i stanowią cenny surowiec technologiczny wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Oligosacharydy wykorzystywane są m.in, do produkcji: słodzików, soków owocowych, galaretek, żywności dietetycznej, mieszanek spożywczych dla dzieci, chleba, produktów przeciwzaparciowych