Według definicji FAO/WHO probiotyki to żywne mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne. Jako probiotyki wykorzystuje się najczęściej bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobactterium. Słowo probiotyk wywodzi się z greckiego słowa „pro bios”, co oznacza „dla życia”. Wzmianki dotyczące fermentowanych produktów mlecznych można odnaleźć w najwcześniejszych zapiskach dotyczących życia człowieka. Starożytni medycy przypisywali kwaśnemu mleku istotną rolę we wspomaganiu leczenia chorób żołądka czy jelit. Prekursor nauk mikrobiologicznych -Ludwik Pasteur w 1857 roku dowiódł, iż fermentacja mleka zależna jest od drobnoustrojów. Jednym z pierwszych produktów, w którym wykorzystano dobroczynne szczepy bakterii Lactobacillus acidophilus, było mleko. Masowa produkcja jogurtów wzbogacanych w probiotyki rozpoczęła się w latach 20 –tych XX wieku. Nie wszystkie bakterie biorące udział w fermentacji mlekowej zaliczane są do probiotyków. Dawka probiotyku jest ustalana na podstawie prowadzonych badań klinicznych. Probiotyki zaliczane są do żywności funkcjonalnej.
Aby szczep bakterii mógł być uznany za probiotyczny, musi wykazywać udokumentowane klinicznie działanie prozdrowotne. Ponadto powinny odznaczać się m.in. następującymi cechami:
Działanie:
Zastosowanie:
Źródła probiotyków: