Dodatki do żywności stanowią nieodłączny element żywności podlegającej przetworzeniu. Współczesny przemysł spożywczy wykorzystuje te substancje nawet w produktach pochodzenia ekologicznego. Zatem, czy dodatki do żywności stanowią zło konieczne?
Bezpieczeństwo żywności odgrywa kluczową rolę w żywieniu człowieka. Komisja Kodeksu Żywnościowego powołana przez Organizację do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światową Organizację Zdrowia jest jednym z najważniejszych organów odpowiedzialnych za sprecyzowanie warunków stosowania dodatków do żywności. Do jej zadań należy m.in. ochrona zdrowia oraz interesów konsumentów. Za sprawą tego organu tworzony jest Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) zawierający zbiór norm oraz standardów dla surowców oraz produktów żywnościowych. Na poziomie europejskim najważniejszą rolę pełni Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Substancje dodatkowe stosowane w przemyśle spożywczym podlegają ścisłym regulacjom prawnym. Obowiązujące ujednolicone zasady dotyczące użycia dodatków do żywności zostały w opublikowane w 2008 roku w rozporządzeniach Parlamentu Europejskiego i Rady Europejskiej.
„Dodatek do żywności” oznacza każdą substancję, która w normalnych warunkach ani nie jest spożywana sama jako żywność, ani nie jest stosowana jako charakterystyczny składnik żywności, bez względu na swoją ewentualną wartość odżywczą, której celowe dodanie, ze względów technologicznych, do żywności w trakcie jej produkcji, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania, przewozu luz przechowywania powoduje lub można spodziewać się zasadnie, że powoduje, iż substancja ta lub jej produkty pochodne stają się bezpośrednio lub pośrednio składnikiem tej żywności. (Źródło - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności).
Do substancji dodatkowych nie zalicza się:
Dodatki do żywności mogą być stosowane oraz umieszone w wykazie dodatków dozwolonych, gdy spełniają następujące warunki:
Dodatki do żywności oznaczane są zgodnie z międzynarodowym systemem numerycznym tzw. International Numbering System (INS), którego zadanie polega na nadaniu danej substancji litery „E” wraz z odpowiednim numerem. Substancje oznaczone tym symbolem są zatwierdzone przez Komisję Europejską jako nieszkodliwe dla zdrowia konsumenta przy przestrzeganiu dozwolonej dawki.
Podział substancji dodatkowych na 5 podstawowych grup z przypisanym im określonym numerem:
Niektóre numery nie mają dotychczas przypisanych substancji dodatkowych. Podział na ww. grupy nie jest ścisły.
Przykłady oznakowania substancji dodatkowych:
Nazwa |
Cel stosowania |
Przykład dodatku |
Przykład środka |
Substancje konserwujące |
Przedłużenie okresu przydatności produktu do spożycia, ochrona żywności przed mikroorganizmami |
Guma arabska – E 414 Wosk pszczeli – E 901 |
Powłoki drażetek, świeże i suszone owoce |
Substancje słodzące |
Nadanie produktom słodkiego smaku |
Aspartam – E 951 Sacharyna – E 954 |
Guma do żucia, słodziki do kawy |
Wzmacniacze smaku |
Wzmacnianie smaku lub zapachu produktów |
Glutaminian sodu – E 621 |
Zupki instant, sosy i przyprawy |
Barwniki |
Nadanie lub przywrócenie produktom żywnościowym koloru |
Karoten – E 160a Karmel – E 150a |
Sery, masła, margaryny, alkohole, przetwory mięsne |
Dodatki do żywności stosowane w stężeniu wyższym niż dozwolone może myć szkodliwe dla zdrowia. Badania toksykologiczne oceniające bezpieczeństwo substancji dodatkowych dla pozwalają na ustalenie maksymalnych dopuszczalnych poziomów spożycia dla poszczególnych substancji.
Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI – Acceptable Daily Intake) jest to ilość danej substancji wyrażona na kg masy ciała na dzień, która może być pobierana w ciągu całego życia nie powodując ryzyka zagrożenia zdrowia.
Obowiązkiem producentów jest umieszczanie na etykietach składu produktów spożywczych z uwzględnieniem substancji dodatkowych. Na opakowaniu musi znaleźć się:
Bibliografia: