BCAA

Informacje podstawowe

BCAA to zestaw trzech egzogennych aminokwasów rozgałęzionych: leucyny, izoleucyny oraz waliny. BCAA stanowią element strukturalny białek organizmu oraz pełnią ważną rolę w przemianach metabolicznych ustroju. W organizmie człowieka znajdują się przede wszystkim w tkance mięśniowej. Ich zawartość w białkach tej tkanki wynosi 14-18 %. Aminokwasy egzogenne muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie ich wytworzyć. 

Zastosowanie:

  • Substancje ergogeniczne – stymulacja rozwoju masy i siły mięśniowej, produkcji energii oraz wzmocnienie wydolności fizycznej
  • Ograniczanie zmęczenia po intensywnym wysiłku fizycznym
  • Stymulacja syntezy białek mięśniowych
  • W przebiegu marskości wątroby
  • W przebiegu encefalopatii wątrobowej
  • Fenyloketonuria
  • Wspomaganie prawidłowej pracy układu nerwowego
  • Wyniszczenie spowodowane chorobą nowotworową

Nadmiar

  • Duże dawki BCAA są dobrze tolerowane przez organizm człowieka

Niedobór

Niedobór aminokwasów rozgałęzionych obserwuje się rzadko. Zjawisko to pojawia się przede wszystkim u osób, które ograniczają spożycie białka w diecie oraz osób cierpiących na schorzenia nerek oraz wątroby.

Objawy:

  • Zawroty głowy
  • Bóle głowy
  • Drażliwość
  • Zmęczenie
  • Depresja

Przewlekłe niedobory BCAA prowadzą do:

  • Rozpadu białek mięśniowych
  • Zahamowanie wzrostu
  • Zaburzonej odbudowy tkanek

Informacje dodatkowe

  • BCAA mają szerokie zastosowanie w odżywkach dla sportowców – w czasie intensywnego wysiłku fizycznego w organizmie dochodzi do zwiększonego metabolizmu L-leucyny oraz innych aminokwasów rozgałęzionych
  • Aby zapobiec obniżeniu masy mięśniowej oraz ograniczyć katabolizm zaleca się suplementację BCAA przed oraz bezpośrednio po wysiłku fizycznym
  • BCAA występują naturalnie w mięsie, produktach nabiałowych, rybach, jajach, nasionach roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach, nasionach dyni
  • Wartościowym źródłem waliny jest siemię lniane 

Zalecenia

Zapotrzebowanie na BCAA zostało ustalone na poziomie:

  • Leucyna 40 mg/kg m.c./d
  • Walina 17-25 mg/kg m.c./d
  • Izoleucyna 19 mg/kg m.c./d

Polecamy

  • Kompleks aminokwasów rozgałęzionych wraz z witaminą B6 w postaci kapsułek