Baza wiedzy

Lactobacillus Acidophilus

Lactobacillus Acidophilus to gatunek bakterii z rodzaju Lactobacillus, które są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji fermentowanych napojów mlecznych. Występują naturalnie m.in. w przewodzie pokarmowym człowieka.

Glukozamina

Glukozamina jest substancją naturalną, wytwarzaną w organizmie ludzkim z cząsteczki glukozy oraz glutaminy. Jest substratem do syntezy podstawowych składników wchodzących w skład substancji międzykomórkowej chrząstki stawowej.

Chondroityna

Chondroityna to organiczny związek chemiczny, należący do grupy glikozoaminoglikanów. Stanowi hydrofilny mukopolisacharyd, będący jednym z głównych składników chrząstki stawowej. 

BCAA

BCAA to zestaw trzech egzogennych aminokwasów rozgałęzionych: leucyny, izoleucyny oraz waliny, które występują przede wszystkim w tkance mięśniowej. BCAA mają szerokie zastosowanie m.in. w odżywkach dla sportowców.

Bioperyna

Bioperyna stanowi standaryzowany wyciąg z pieprzu czarnego (Piper nigrum L.) lub długiego (Piper longum L.), będący źródłem piperyny - alkaloidu odpowiedzialnego za ostry smak tej popularnej przyprawy.

Likopen

Likopen jest substancją chemiczną zaliczaną go grupy karotenoidów. Najlepszym źródłem likopenu są pomidory oraz jego przetwory, które charakteryzują się znacznie wyższą zawartością likopenu niż świeże warzywa.

Prebiotyki

Prebiotyki stanowią niestrawione składniki żywności, które wykazują korzystne działanie na organizm poprzez selektywną stymulację wzrostu i/lub aktywności jednego bądź kilku szczepów bakterii.

Probiotyki

Według definicji FAO/WHO probiotyki to żywne mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne. Słowo probiotyk wywodzi się z greckiego słowa „pro bios”.

Flawonoidy

Flawonoidy stanowią grupę wtórnych metabolitów roślinnych zaliczanych do polifenoli, czyli organicznych związków chemicznych wykazujących silne właściwości antyoksydacyjne. 

Fitosterole

Fitosterole stanowią składnik błon komórkowych komórek roślinnych. Ich struktura chemiczna zbliżona jest do cholesterolu, który jest głównym sterolem w organizmie ludzkim. Najlepszym ź

Beta-karoten

Beta-karoten należy do grupy karotenoidów, czyli substancji stanowiących prowitaminę witaminy A.W nabłonku jelita oraz wątrobie z cząsteczki beta-karotenu powstaje retinol, czyli aktywna postać tej witaminy.

Rutyna

Rutyna jest przedstawicielem flawonoidów, które stanowią najliczniejszą grupę polifenoli roślinnych. Po raz pierwszy została wyizolowana z ziela Ruty zwyczajnej, skąd wywodzi się jej nazwa. 

Fitoestrogeny

Fitoestrogeny są grupą organicznych związków zawartych w roślinach. Ze względu na swoją budowę chemiczną, zbliżoną do żeńskich hormonów płciowych mogą wykazywać tzw. działanie estrogenopodobne.

Indeks glikemiczny produktów – jak wybierać „zdrowsze” węglowodany ?

Stosowanie indeksu glikemicznego do charakterystyki spożywanych produktów, w celu wyboru środków o mniejszym ryzyku może posłużyć jako element profilaktyki chorób cywilizacyjnych. 

Błonnik...z czym to się je...?

Błonnik zwany też włóknem pokarmowym stanowi tę część żywności pochodzenia roślinnego, która jest odporna na strawienie w przewodzie pokarmowym człowieka. 

Goitrogeny - substancje wolotwórcze

Goitrogeny nazywane substancjami wolotwórczymi są związkami występującymi naturalnie w żywności, a których działanie polega na zaburzeniu wchłaniania jodu przez tarczycę.

Białka

Białka z pożywienia mają wpływ na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie całego organizmu. Z pożywieniem dostarczane są aminokwasy, które są niezbędne do produkcji białek ustrojowych. 

Tłuszcze

Tłuszcze, nazywane także lipidami, stanowią bardzo zróżnicowaną grupę, zarówno pod względem budowy chemicznej, jak i pełnionych w organizmie funkcji. Posiadają jedną cechę wspólną - są nierozpuszczalne w wodzie. 

Węglowodany

Węglowodany  stanowią główne źródło energii w diecie człowieka. Do organizmu należy dostarczać węglowodany - są one źródłem glukozy, która jest podstawowym substratem m.in. dla mózgu. 

Koenzym

Koenzym stanowi niebiałkową część enzymów złożonych, wykazującą duże pokrewieństwo z witaminami.