Metylosulfonylometan, w skrócie MSM, jest organiczną postacią siarki. MSM jest łatwo przyswajalny przez organizm człowieka. Bierze udział w budowie ścięgien, więzadeł i mięśni.
Inozyna jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do tzw. nukleozydów purynowych. Pokarmowym źródłem inozyny jest mięso ryb. W organizmie człowieka powstaje jako metabolit pośredni puryn, rozkładając się dalej przede wszystkim do kwasu moczowego.
Chlorofil jest głównym barwinkiem fotosyntetycznym roślin, odpowiedzialnym za ich zieloną barwę. Pod względem budowy chemicznej chlorofil wykazuje wysokie podobieństwo do ludzkiej hemoglobiny.
β- alanina jest aminokwasem, izomerem konstytucyjnym α-alaniny, stanowiącej podstawy składnik budulcowy białek organizmu. Odpowiedni poziom β- alaniny jest niezbędny do syntezy odpowiedniej ilości karnozyny, która odgrywa kluczową rolę w zwiększeniu intensywności pracy mięśni.
Kwas α-liponowy (ALA), nazywany inaczej kwasem tiooktanowym jest substancją wytwarzaną w niewielkich ilościach przez organizm człowieka podobną do witaminy. Określany jest mianem idealnego przeciwutleniacza.
Kwas α-linolenowy jest jednym z przedstawicieli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3, co oznacza, że nie jest on syntetyzowany przez organizm człowieka i musi być dostarczany wraz z dietą. Występuje w znacznych ilościach w olejach roślinnych m.in. w oleju lnianym.
L-tyrozyna jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że organizm wytwarza go w wystarczających dla swoich potrzeb ilościach. Tyrozyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz przysadki mózgowej. Jest prekursorem ważnych enzymów oraz neuroprzekaźników.
Glukomannan jest polisacharydem zaliczanym do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Pozyskiwany jest z korzenia rośliny nazywanej dziwidło lub amorfofalus (Amorphophallus konjac). Bulwa Amorphophallus konjac zawiera około 13% suchej masy, z czego 70% stanowi glukomannan.
L-karnityna jest substancją witamino pochodną, zbudowaną z metioniny oraz lizyny. Jest syntetyzowana w wątrobie, nerkach oraz mózgu przy udziale żelaza, witaminy C, B6 oraz niacyny. Występuje w postaci dwóch izomerów.
L-metionina należy do aminokwasów egzogennych, co oznacza iż nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka i musi być dostarczana wraz z dietą. Obok cysteiny jest jednym z dwóch aminokwasów siarkowych.
Sulforafan (izotiocyjanian 4-metylosulfinylobutylu) stanowi produkt enzymatycznego rozkładu glukorafaniny, którą odnaleźć można w pędach brokułów, kwiatach kalafiora oraz liściach kapusty.
L-lizyna jest jednym z aminokwasów egzogennych. Stanowi składnik większości białek budujących struktury organizmu człowieka. W niektórych produktach może być aminokwasem ograniczającym.<
Laktoferyna jest białkiem zaliczanym do rodziny transferyn, które znajduje się w wielu narządach. Po raz pierwszy została zidentyfikowana w mleku krowim. Nazwa laktoferyna związana jest z jej zdolnością do wiązania jonów żelaza.
L-glutamina jest jednym z aminokwasów endogennych. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego jej poziom we krwi oraz mięśniach spada, co może prowadzić do osłabienia układu immunologicznego i wzrostu ryzyka pojawienia się infekcji.
L-arginina jest zasadowym aminokwasem endogennym, jednak uważa się, iż w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju dzieci oraz w stanach chorobowych takich jak oparzenia czy urazy jej endogenna produkcja jest niewystarczająca.
Triphala stanowi wyjątkową kompozycję roślin stanowiących podstawę naturalnej medycyny Dalekiego Wschodu - Ajurwedy, która od stuleci wykorzystywana jest przez medyków indyjskich jako środek wspomagający pracę całego organizmu.
Resweratrol jest przedstawicielem polifenoli roślinnych zaliczanym do grupy stilbenów. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest z rdestu japońskiego. Jednym z najbogatszych źródeł tego związku są czarne winogrona.
Luteina jest jednym z przedstawicieli karotenoidów, które stanowią jedna z najważniejszych grup roślinnych barwników. Luteina jest syntetyzowana wyłącznie w organizmach roślinnych.
L-tryptofan jest jednym z aminokwasów egzogennych. Nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka, w związku z czym musi być dostarczany wraz z codzienną dietą. Bogatym źródłem tryptofanu są białka zbóż.
Kwas kaprylowy zaliczany jest do kwasów tłuszczowych nasyconych. Występuje zarówno w tłuszczach roślinnych, jak i zwierzęcych. Jego nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa „capro” – „koza”.
MSM
Metylosulfonylometan, w skrócie MSM, jest organiczną postacią siarki. MSM jest łatwo przyswajalny przez organizm człowieka. Bierze udział w budowie ścięgien, więzadeł i mięśni.
Więcej >>Inozyna
Inozyna jest organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do tzw. nukleozydów purynowych. Pokarmowym źródłem inozyny jest mięso ryb. W organizmie człowieka powstaje jako metabolit pośredni puryn, rozkładając się dalej przede wszystkim do kwasu moczowego.
Więcej >>Chlorofil
Chlorofil jest głównym barwinkiem fotosyntetycznym roślin, odpowiedzialnym za ich zieloną barwę. Pod względem budowy chemicznej chlorofil wykazuje wysokie podobieństwo do ludzkiej hemoglobiny.
Więcej >>β- alanina
β- alanina jest aminokwasem, izomerem konstytucyjnym α-alaniny, stanowiącej podstawy składnik budulcowy białek organizmu. Odpowiedni poziom β- alaniny jest niezbędny do syntezy odpowiedniej ilości karnozyny, która odgrywa kluczową rolę w zwiększeniu intensywności pracy mięśni.
Więcej >>Kwas α-liponowy
Kwas α-liponowy (ALA), nazywany inaczej kwasem tiooktanowym jest substancją wytwarzaną w niewielkich ilościach przez organizm człowieka podobną do witaminy. Określany jest mianem idealnego przeciwutleniacza.
Więcej >>Kwas α-linolenowy
Kwas α-linolenowy jest jednym z przedstawicieli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3, co oznacza, że nie jest on syntetyzowany przez organizm człowieka i musi być dostarczany wraz z dietą. Występuje w znacznych ilościach w olejach roślinnych m.in. w oleju lnianym.
Więcej >>L-tyrozyna
L-tyrozyna jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że organizm wytwarza go w wystarczających dla swoich potrzeb ilościach. Tyrozyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz przysadki mózgowej. Jest prekursorem ważnych enzymów oraz neuroprzekaźników.
Więcej >>Glukomannan
Glukomannan jest polisacharydem zaliczanym do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Pozyskiwany jest z korzenia rośliny nazywanej dziwidło lub amorfofalus (Amorphophallus konjac). Bulwa Amorphophallus konjac zawiera około 13% suchej masy, z czego 70% stanowi glukomannan.
Więcej >>L-karnityna
L-karnityna jest substancją witamino pochodną, zbudowaną z metioniny oraz lizyny. Jest syntetyzowana w wątrobie, nerkach oraz mózgu przy udziale żelaza, witaminy C, B6 oraz niacyny. Występuje w postaci dwóch izomerów.
Więcej >>L-metionina
L-metionina należy do aminokwasów egzogennych, co oznacza iż nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka i musi być dostarczana wraz z dietą. Obok cysteiny jest jednym z dwóch aminokwasów siarkowych.
Więcej >>Sulforafan
Sulforafan (izotiocyjanian 4-metylosulfinylobutylu) stanowi produkt enzymatycznego rozkładu glukorafaniny, którą odnaleźć można w pędach brokułów, kwiatach kalafiora oraz liściach kapusty.
Więcej >>L-lizyna
L-lizyna jest jednym z aminokwasów egzogennych. Stanowi składnik większości białek budujących struktury organizmu człowieka. W niektórych produktach może być aminokwasem ograniczającym.<
Więcej >>Laktoferyna
Laktoferyna jest białkiem zaliczanym do rodziny transferyn, które znajduje się w wielu narządach. Po raz pierwszy została zidentyfikowana w mleku krowim. Nazwa laktoferyna związana jest z jej zdolnością do wiązania jonów żelaza.
Więcej >>L-glutamina
L-glutamina jest jednym z aminokwasów endogennych. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego jej poziom we krwi oraz mięśniach spada, co może prowadzić do osłabienia układu immunologicznego i wzrostu ryzyka pojawienia się infekcji.
Więcej >>L- arginina
L-arginina jest zasadowym aminokwasem endogennym, jednak uważa się, iż w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju dzieci oraz w stanach chorobowych takich jak oparzenia czy urazy jej endogenna produkcja jest niewystarczająca.
Więcej >>Triphala
Triphala stanowi wyjątkową kompozycję roślin stanowiących podstawę naturalnej medycyny Dalekiego Wschodu - Ajurwedy, która od stuleci wykorzystywana jest przez medyków indyjskich jako środek wspomagający pracę całego organizmu.
Więcej >>Resweratrol
Resweratrol jest przedstawicielem polifenoli roślinnych zaliczanym do grupy stilbenów. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest z rdestu japońskiego. Jednym z najbogatszych źródeł tego związku są czarne winogrona.
Więcej >>Luteina
Luteina jest jednym z przedstawicieli karotenoidów, które stanowią jedna z najważniejszych grup roślinnych barwników. Luteina jest syntetyzowana wyłącznie w organizmach roślinnych.
Więcej >>L-tryptofan
L-tryptofan jest jednym z aminokwasów egzogennych. Nie jest syntetyzowany w organizmie człowieka, w związku z czym musi być dostarczany wraz z codzienną dietą. Bogatym źródłem tryptofanu są białka zbóż.
Więcej >>Kwas kaprylowy
Kwas kaprylowy zaliczany jest do kwasów tłuszczowych nasyconych. Występuje zarówno w tłuszczach roślinnych, jak i zwierzęcych. Jego nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa „capro” – „koza”.
Więcej >>