Węglowodany w diecie człowieka stanowią główne źródło energii. Ze względu na budowę węglowodany można podzielić na:
Fruktoza i glukoza występują w owocach, warzywach oraz miodzie. Laktoza jest obecna w mleku i jego przetworach. Sacharoza nazywana wchodzi w skład wyrobów cukierniczych oraz napojów. Skrobia stanowi materiał zapasowy wielu roślin, znaleźć można ją między innymi w ziemniakach, ryżu, produktach zbożowych.
Węglowodany stanowią główne źródło energii w diecie, dlatego powinny pokrywać od 45% do 60% zapotrzebowania osoby dorosłej na energię
Minimalna ilość dziennego spożycia węglowodanów przyswajalnych dla dzieci, młodzieży i osób dorosłych została ustalona na poziomie 130 g/dobę
Zaleca się ograniczyć spożywanie węglowodanów prostych, a zwiększyć udział w diecie węglowodanów złożonych pochodzących z produktów zbożowych z pełnego przemiału, grubych kasz czy warzyw.