Tłuszcze

Informacje podstawowe

Tłuszcze, nazywane także lipidami, stanowią bardzo zróżnicowaną grupę, zarówno pod względem budowy chemicznej, jak i pełnionych w organizmie funkcji. Posiadają jedną cechę wspólną, jaką jest ich nierozpuszczalność w wodzie. Zalecenia dotyczące spożywania tłuszczu pokarmowego mówią o tym, aby przyjmowana ilość zapewniała organizmowi odpowiednie zapotrzebowanie energetyczne oraz dostarczała niezbędne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W zapotrzebowaniu energetycznym organizmu, tłuszcze powinny dostarczać nie więcej niż około 30% energii.

Tłuszcze występują niemal we wszystkich produktach żywnościowych, mogą przybierać postać widoczną lub ukrytą. Należy więc zwracać bacznie uwagę na rodzaj i jakość spożywanych tłuszczów. Największy udział w diecie powinny stanowić tłuszcze roślinne oraz pochodzące z ryb, a także z orzechów. Co warto podkreślić - tłuszcze powinny stanowić dodatek do dań. Zaleca się wykorzystywać w tym celu oleje roślinne, takie m. in. jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy. Do obróbki na ciepło, czyli do smażenia, należy wykorzystywać tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia. Ludzki organizm wykorzystuje triacyloglicerole (trójglicerydy), fosfolipidy oraz kwasy tłuszczowe.

Klasyfikacja

Nasycone kwasy tłuszczowe (SAFA)

Nasycone kwasy tłuszczowe przyjmowane wraz z pożywieniem to: kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy oraz stearynowy.

Źródła:

  • mięso
  • produkty pochodzenia zwierzęcego: smalec
  • produkty mleczne: masło
  • oleje: kokosowy, palmowy

Praktycznie wszystkie nasycone kwasy tłuszczowe, poza kwasem stearynowym, przyczyniają się do zwiększenia stężenia cholesterolu we krwi oraz krzepliwości płytek krwi, a tym samym zwiększają prawdopodobieństwo występowania miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Należy też dodać, że dieta bogata w tłuszcze nasycone sprzyja nadwadze oraz otyłości, a także zwiększa ryzyko występowania niektórych chorób nowotworowych.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe dzielą się na jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe występują we wszystkich tłuszczach i zwierzęcych, i roślinnych. Najbardziej znanym jednonienasyconym kwasem tłuszczowym jest kwas oleinowy (omega-9).

Źródła:

  • tłuszcze zwierzęce
  • tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy niskoerukowy

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 (n-3 PUFA) oraz omega-6 (n-6 PUFA), określane są także jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Jak wskazuje nazwa, kwasy PUFA są niezbędne i konieczne do funkcjonowania wielu narządów oraz przebiegu licznych procesów zachodzących w organizmie ludzkim. Należy je dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ organizm człowieka nie ma zdolności do ich syntetyzowania. Co więcej, niedobór niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych prowadzi do zaburzeń w prawidłowym działaniu organizmu i w konsekwencji przyczynia się do występowania wielu chorób.

Do kwasów omega-3 (n-3 PUFA) należą: kwas alfa – linolenowy (ALA) oraz jego pochodne kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy DHA).

Źródła:

  • kwasu alfa-linolenowego:
  • oleje roślinne: olej rzepakowy (ok. 11%), olej sojowy (ok. 7%)
  • orzechy włoskie
  • siemię lniane
  • kwasy eikozapentaenowy oraz dokozaheksaenowy: tłuszcz ryb i morskich ssaków; tłuszcz zawierający EPA i DHA może być zmagazynowany w: wątrobie - dorsz; mięśniach – makrela, śledź, łosoś

Do kwasów omega-6 należą:

  • kwas linolowy i jego pochodne, w tym jego metabolit kwas gamma-linolenowy
  • kwas arachidonowy.

Kwas linolowy ulega w organizmie przemianom do kwasu gamma-linolowego, a ten dalej przekształca się do kwasu arachidonowego. Zarówno kwas gamma-linolowy jak i kwas arachidonowy mogą być dostarczane wraz z pożywieniem w diecie.

Źródła:

  • kwasu linolowego:
  • nasiona roślin oleistych
  • oleje: słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy, sojowy, kukurydziany
  • margaryny zawierające w składzie wymienione powyżej oleje
  • kwasu gamma-linolenowego:
  • olej roślinne, m.in.: z wiesiołka, ogórecznika
  • kwasu arachidonowego:
  • produkty pochodzenia zwierzęcego.

Rola w organizmie

Tłuszcze zawarte w diecie stanowią:

  • źródło energii
  • materiał budulcowy
  • dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K)
  • wywiera także istotny wpływ na metabolizm lipidów i lipoprotein.

Rola jednonienasyconych kwasów tłuszczowych:

  • mają duży wpływ na metabolizm lipoprotein, a przez to przyczyniają się do zmniejszenia stężenia cholesterolu „złego” (LDL) oraz zwiększenia „dobrego” cholesterolu (HDL).

Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych:

  • w postaci fosfolipidów są składnikiem struktur błon komórkowych oraz mitochondriów
  • jako prekursory eikozanoidów mają wpływ na równowagę (homeostazę) organizmu, ponieważ eikozanoidy (prostaglandyny, tromboksan oraz leukotrieny)  wykazują działanie hamujące agregację płytek krwi przeciwzapalne, antyarytmiczne i rozkurczowe.

Niedobór

Niedobór NNKT powoduje:

  • zaburzenia fizjologicznej czynności tkanek i narządów
  • problemy ze skórą
  • zaburzenia wzrostu
  • częstsze problemy z łamliwością naczyń włosowatych
  • obniżona odporność organizmu(zwiększona podatność na infekcje)
  • nadwaga, otyłość
  • problemy ze wzrokiem

Zwróć uwagę

  • Ryby z mórz południowych zawierają duże ilości DHA, natomiast ryby z akwenów północnych są bogate w EPA!

Uważaj

  • Ważne jest zachowanie w diecie odpowiedniej proporcji pomiędzy wielonienasyconymi kwasami omega-6 a kwasami omega-3. Sprzyja to profilaktyce chorób związanych z przemianami cholesterolu, czyli miażdżycy oraz chorobie niedokrwiennej serca!

Pamiętaj

  • Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego i homeostazy niezmierne ważne jest to, ile tłuszczów dostarczamy z pożywieniem oraz jaka jest ich jakość, czyli jakie kwasy tłuszczowe i w jakich proporcjach przyjmujemy na co dzień.
     
  • Dieta bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i układu krążenia.
     
  • Liczne badania wskazują na silną zależność pomiędzy spożywanymi tłuszczami pochodzenia zwierzęcego a zapadalnością na nowotwory. U kobiet, u których dieta jest bogata w tego rodzaju tłuszcze pochodzenia zwierzęcego obserwowano zwiększone występowanie nowotworów jajników, gruczołu piersiowego, jelita grubego, krwi (białaczki). U mężczyzn natomiast odnotowywano nowotwory jelita grubego, płuc, skóry, gruczołu krokowego oraz krwi.