Beta-karoten

Informacje podstawowe

Beta-karoten należy do grupy karotenoidów, czyli substancji stanowiących prowitaminę witaminy A. Spośród około 600 związków zaledwie 6 z nich jest w sposób znaczący wykorzystywanych przez organizm ludzki. Należą do nich: beta-karoten, alfa-karoten, kryptoksantyna, zeaksantyna, luteina, likopen. Największą aktywnością charakteryzuje się beta-karoten. Karotenoidy nadają roślinom barwy od żółtej, przez pomarańczową do czerwonej. Wchłonięte do przewodu pokarmowego zostają przetransportowane do różnych tkanek organizmu. Głównym miejscem kumulacji tych związków jest tkanka tłuszczowa. Karotenoidy zmagazynowane w tej tkance stanowią marker stosowanej diety. Karotenoidy służą do wytwarzania witaminy A w organizmie. Z cząsteczki beta-karotenu w nabłonku jelita oraz wątrobie powstaje retinol, czyli aktywna postać witaminy A. Część beta-karotenu magazynowana jest w skórze. 

Rola w organizmie

Działanie:

  • Antyoksydacyjne
  • Usprawniające pracę układu odpornościowego
  • Ochronne względem narządu wzroku
  • Wzmacniające opaleniznę
  • Ochronne względem szkodliwego działania promieniowania UV
  • Poprawiające kondycję skóry
  • Obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi 

Zastosowanie:

  • Choroby skóry
  • Choroby oczu
  • Problemy z prostatą
  • W profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
  • W okresie osłabionej odporności organizmu
  • W celu utrwalenia opalenizny
  • Zmniejszenie ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej w narządzie wzroku na starość
  • Ochrona skóry przed przedwczesnym starzeniem 

Informacje dodatkowe

Źródła:

Żółte, pomarańczowe, czerwone oraz zielone warzywa i owoce!

  • Marchew
  • Słodkie ziemniaki
  • Fasolka szparagowa
  • Groszek zielony
  • Kalarepa
  • Kapusta pekińska
  • Koper
  • Papryka czerwona
  • Natka pietruszki
  • Sałata
  • Szczaw
  • Szczypiorek
  • Szpinak
  • Szparagi
  • Por
  • Pomidor
  • Koncentrat pomidorowy
  • Morele

Zwróć uwagę

  • Do prawidłowej przemiany beta-karotenu w witaminę A niezbędna jest wystarczająca ilość hormonu tarczycy, białek, cynku oraz witaminy C
  • Syntetyczne suplementy zawierają wyłącznie beta-karoten, natomiast naturalne również inne substancje z grupy karotenoidów
  • Naturalny beta-karoten jest znacznie lepiej przyswajalny niż jego forma syntetyczna
  • Duże dawki syntetycznego beta-karotenu hamują przyswajanie innych karotenoidów
  • Zwróć uwagę na standaryzację produktów oraz formę zawartego w nich beta-karotenu - daje to pewność jaką faktyczną dawkę beta-karotenu dostarcza się do organizmu

Uważaj

  • Długotrwałe spożywanie wysokich dawek beta-karotenu może prowadzić do zażółcenia skóry, które ustępuje bo odstawieniu preparatów oraz produktów bogatych w ten związek!
  • Osoby palące papierosy przed zastosowaniem suplementów diety zawierających beta-karoten powinny skonsultować się z lekarzem!