Beta-karoten należy do grupy karotenoidów, czyli substancji stanowiących prowitaminę witaminy A. Spośród około 600 związków zaledwie 6 z nich jest w sposób znaczący wykorzystywanych przez organizm ludzki. Należą do nich: beta-karoten, alfa-karoten, kryptoksantyna, zeaksantyna, luteina, likopen. Największą aktywnością charakteryzuje się beta-karoten. Karotenoidy nadają roślinom barwy od żółtej, przez pomarańczową do czerwonej. Wchłonięte do przewodu pokarmowego zostają przetransportowane do różnych tkanek organizmu. Głównym miejscem kumulacji tych związków jest tkanka tłuszczowa. Karotenoidy zmagazynowane w tej tkance stanowią marker stosowanej diety. Karotenoidy służą do wytwarzania witaminy A w organizmie. Z cząsteczki beta-karotenu w nabłonku jelita oraz wątrobie powstaje retinol, czyli aktywna postać witaminy A. Część beta-karotenu magazynowana jest w skórze.
Działanie:
Zastosowanie:
Źródła:
Żółte, pomarańczowe, czerwone oraz zielone warzywa i owoce!