Baza wiedzy

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy jest chorobą przewlekłą, której towarzyszy wiele objawów klinicznych wynikających ze zbyt małej ilości lub braku hormonu tyroksyny (T4). Problemy z funkcjonowaniem tarczycy mogą utrzymywać się przez całe życie.

Celiakia

Celiakia (choroba trzewna) jest poważnym problemem zdrowotnym prowadzącym do uszkodzenia i zaniku kosmków jelitowych. Objawy kliniczne mogą wystąpić w każdym wieku. Początkowo choroba może mieć łagodny przebieg.

Białka

Białka z pożywienia mają wpływ na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie całego organizmu. Z pożywieniem dostarczane są aminokwasy, które są niezbędne do produkcji białek ustrojowych. 

Tłuszcze

Tłuszcze, nazywane także lipidami, stanowią bardzo zróżnicowaną grupę, zarówno pod względem budowy chemicznej, jak i pełnionych w organizmie funkcji. Posiadają jedną cechę wspólną - są nierozpuszczalne w wodzie. 

Węglowodany

Węglowodany  stanowią główne źródło energii w diecie człowieka. Do organizmu należy dostarczać węglowodany - są one źródłem glukozy, która jest podstawowym substratem m.in. dla mózgu. 

Koenzym

Koenzym stanowi niebiałkową część enzymów złożonych, wykazującą duże pokrewieństwo z witaminami. 

Fityniany

czyli sole kwasów fitynowych, należą do substancji antyodżywczych. I jak się okazuje występują w produktach uznawanych za zdrowe i wartościowe...

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy, jest mukopolisacharydem naturalnie występującym w organizmie człowieka. Ze względu na właściwości największe stężenie tej substancji obserwuje się w skórze, mazi stawowej oraz ciele szklistym oka. 

Hiperwitaminoza

Hiperwitaminoza oznacza stan spowodowany spożywaniem nadmiernej ilości witaminy, której zbyt duża ilość wpływa toksycznie na funkcjonowanie organizmu. &l

Hipoawitaminoza

Hipowitaminoza oznacza niedobór witaminy w organizmie, który objawia się właściwymi dla danej witaminy zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Najlepszym sposobem na zapobieganie hipowitaminozie jest

Awitaminoza

Awitaminoza oznacza stan chorobowy spowodowany długotrwałym i znacznym brakiem danej witaminy w organizmie. Jej objawy ściśle zależą od tego jakiej witaminy dotyczy. 

Produkt bogaty w witaminę

Produkt, który odznacza się dużą zawartością danej witaminy. Jednym z najlepszych źródeł witaminy C jest acerola. 

Dobre źródło witaminy

Produkt, który ze względu na częstość oraz powszechność jego spożycia w dużym stopniu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na daną witaminę.

Magnez

Magnez jest jednym z najważniejszych jonów przestrzeni wewnątrzkomórkowej.  Około 50 % tego pierwiastka jest usytuowane w tkance kostnej. Wchłanianie magnezu zachodzi przede wszystkim w jelicie cienkim. 

Wapń

Wapń stanowi podstawowy składnik budulcowy układu kostnego człowieka. Około 99 % tego pierwiastka skoncentrowanych jest w elementach strukturalnych kości, zębów oraz paznokci. 

Potas

Potas jest jonem występującym przede wszystkim w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych. Posiada właściwości zasadowe. Wchłanianie tego pierwiastka odbywa się głównie w początkowym odcinku jelita cienkiego. 

Sód

Sód stanowi najważniejszy jon w płynach zewnątrzkomórkowych organizmu. Zmiany jego stężenia w dużej mierze przyczyniają się do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej. 

Żelazo

Żelazo jest ważnym składnikiem hemu, który tworzy hemoglobinę – czerwony barwnik krwi. Jego brak lub zaburzone wchłanianie mogą doprowadzać do wielu poważnych problemów zdrowotnych.

Cynk

Cynk występuje we wszystkich komórkach naszego organizmu. Lepiej wchłania się z produktów pochodzenia zwierzęcego. W przypadku suplementacji cynku większą dostępność biologiczną wykazują preparaty zawierające chelaty cynku z aminokwasami.

Jod

Jod jest niezbędnym mikroelementem do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Odpowiedni poziom jodu w diecie jest konieczny do zapewnienia prawidłowych procesów termogenezy. Przy niskim poziomie jodu w organizmie spada przemiana materii i metabol