Niedoczynność tarczycy jest chorobą przewlekłą, której towarzyszy wiele objawów klinicznych wynikających ze zbyt małej ilości lub braku hormonu tyroksyny (T4). Problemy z funkcjonowaniem tarczycy mogą utrzymywać się przez całe życie.
Celiakia (choroba trzewna) jest poważnym problemem zdrowotnym prowadzącym do uszkodzenia i zaniku kosmków jelitowych. Objawy kliniczne mogą wystąpić w każdym wieku. Początkowo choroba może mieć łagodny przebieg.
Białka z pożywienia mają wpływ na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie całego organizmu. Z pożywieniem dostarczane są aminokwasy, które są niezbędne do produkcji białek ustrojowych.
Tłuszcze, nazywane także lipidami, stanowią bardzo zróżnicowaną grupę, zarówno pod względem budowy chemicznej, jak i pełnionych w organizmie funkcji. Posiadają jedną cechę wspólną - są nierozpuszczalne w wodzie.
Węglowodany stanowią główne źródło energii w diecie człowieka. Do organizmu należy dostarczać węglowodany - są one źródłem glukozy, która jest podstawowym substratem m.in. dla mózgu.
Kwas hialuronowy, jest mukopolisacharydem naturalnie występującym w organizmie człowieka. Ze względu na właściwości największe stężenie tej substancji obserwuje się w skórze, mazi stawowej oraz ciele szklistym oka.
Hiperwitaminoza oznacza stan spowodowany spożywaniem nadmiernej ilości witaminy, której zbyt duża ilość wpływa toksycznie na funkcjonowanie organizmu. &l
Hipowitaminoza oznacza niedobór witaminy w organizmie, który objawia się właściwymi dla danej witaminy zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Najlepszym sposobem na zapobieganie hipowitaminozie jest
Awitaminoza oznacza stan chorobowy spowodowany długotrwałym i znacznym brakiem danej witaminy w organizmie. Jej objawy ściśle zależą od tego jakiej witaminy dotyczy.
Magnez jest jednym z najważniejszych jonów przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Około 50 % tego pierwiastka jest usytuowane w tkance kostnej. Wchłanianie magnezu zachodzi przede wszystkim w jelicie cienkim.
Wapń stanowi podstawowy składnik budulcowy układu kostnego człowieka. Około 99 % tego pierwiastka skoncentrowanych jest w elementach strukturalnych kości, zębów oraz paznokci.
Potas jest jonem występującym przede wszystkim w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych. Posiada właściwości zasadowe. Wchłanianie tego pierwiastka odbywa się głównie w początkowym odcinku jelita cienkiego.
Sód stanowi najważniejszy jon w płynach zewnątrzkomórkowych organizmu. Zmiany jego stężenia w dużej mierze przyczyniają się do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej.
Żelazo jest ważnym składnikiem hemu, który tworzy hemoglobinę – czerwony barwnik krwi. Jego brak lub zaburzone wchłanianie mogą doprowadzać do wielu poważnych problemów zdrowotnych.
Cynk występuje we wszystkich komórkach naszego organizmu. Lepiej wchłania się z produktów pochodzenia zwierzęcego. W przypadku suplementacji cynku większą dostępność biologiczną wykazują preparaty zawierające chelaty cynku z aminokwasami.
Jod jest niezbędnym mikroelementem do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Odpowiedni poziom jodu w diecie jest konieczny do zapewnienia prawidłowych procesów termogenezy. Przy niskim poziomie jodu w organizmie spada przemiana materii i metabol
Niedoczynność tarczycy
Niedoczynność tarczycy jest chorobą przewlekłą, której towarzyszy wiele objawów klinicznych wynikających ze zbyt małej ilości lub braku hormonu tyroksyny (T4). Problemy z funkcjonowaniem tarczycy mogą utrzymywać się przez całe życie.
Więcej >>Celiakia
Celiakia (choroba trzewna) jest poważnym problemem zdrowotnym prowadzącym do uszkodzenia i zaniku kosmków jelitowych. Objawy kliniczne mogą wystąpić w każdym wieku. Początkowo choroba może mieć łagodny przebieg.
Więcej >>Białka
Białka z pożywienia mają wpływ na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie całego organizmu. Z pożywieniem dostarczane są aminokwasy, które są niezbędne do produkcji białek ustrojowych.
Więcej >>Tłuszcze
Tłuszcze, nazywane także lipidami, stanowią bardzo zróżnicowaną grupę, zarówno pod względem budowy chemicznej, jak i pełnionych w organizmie funkcji. Posiadają jedną cechę wspólną - są nierozpuszczalne w wodzie.
Więcej >>Węglowodany
Węglowodany stanowią główne źródło energii w diecie człowieka. Do organizmu należy dostarczać węglowodany - są one źródłem glukozy, która jest podstawowym substratem m.in. dla mózgu.
Więcej >>Koenzym
Koenzym stanowi niebiałkową część enzymów złożonych, wykazującą duże pokrewieństwo z witaminami.
Więcej >>Fityniany
czyli sole kwasów fitynowych, należą do substancji antyodżywczych. I jak się okazuje występują w produktach uznawanych za zdrowe i wartościowe...
Więcej >>Kwas hialuronowy
Kwas hialuronowy, jest mukopolisacharydem naturalnie występującym w organizmie człowieka. Ze względu na właściwości największe stężenie tej substancji obserwuje się w skórze, mazi stawowej oraz ciele szklistym oka.
Więcej >>Hiperwitaminoza
Hiperwitaminoza oznacza stan spowodowany spożywaniem nadmiernej ilości witaminy, której zbyt duża ilość wpływa toksycznie na funkcjonowanie organizmu. &l
Więcej >>Hipoawitaminoza
Hipowitaminoza oznacza niedobór witaminy w organizmie, który objawia się właściwymi dla danej witaminy zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Najlepszym sposobem na zapobieganie hipowitaminozie jest
Więcej >>Awitaminoza
Awitaminoza oznacza stan chorobowy spowodowany długotrwałym i znacznym brakiem danej witaminy w organizmie. Jej objawy ściśle zależą od tego jakiej witaminy dotyczy.
Więcej >>Produkt bogaty w witaminę
Produkt, który odznacza się dużą zawartością danej witaminy. Jednym z najlepszych źródeł witaminy C jest acerola.
Więcej >>Dobre źródło witaminy
Produkt, który ze względu na częstość oraz powszechność jego spożycia w dużym stopniu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na daną witaminę.
Więcej >>Magnez
Magnez jest jednym z najważniejszych jonów przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Około 50 % tego pierwiastka jest usytuowane w tkance kostnej. Wchłanianie magnezu zachodzi przede wszystkim w jelicie cienkim.
Więcej >>Wapń
Wapń stanowi podstawowy składnik budulcowy układu kostnego człowieka. Około 99 % tego pierwiastka skoncentrowanych jest w elementach strukturalnych kości, zębów oraz paznokci.
Więcej >>Potas
Potas jest jonem występującym przede wszystkim w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych. Posiada właściwości zasadowe. Wchłanianie tego pierwiastka odbywa się głównie w początkowym odcinku jelita cienkiego.
Więcej >>Sód
Sód stanowi najważniejszy jon w płynach zewnątrzkomórkowych organizmu. Zmiany jego stężenia w dużej mierze przyczyniają się do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej.
Więcej >>Żelazo
Żelazo jest ważnym składnikiem hemu, który tworzy hemoglobinę – czerwony barwnik krwi. Jego brak lub zaburzone wchłanianie mogą doprowadzać do wielu poważnych problemów zdrowotnych.
Więcej >>Cynk
Cynk występuje we wszystkich komórkach naszego organizmu. Lepiej wchłania się z produktów pochodzenia zwierzęcego. W przypadku suplementacji cynku większą dostępność biologiczną wykazują preparaty zawierające chelaty cynku z aminokwasami.
Więcej >>Jod
Jod jest niezbędnym mikroelementem do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Odpowiedni poziom jodu w diecie jest konieczny do zapewnienia prawidłowych procesów termogenezy. Przy niskim poziomie jodu w organizmie spada przemiana materii i metabol
Więcej >>