Potas

Informacje podstawowe

Potas jest jonem występującym przede wszystkim w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych. Posiada właściwości zasadowe. Jego nadmiar jest usuwany jest głównie przez nerki, co regulowane jest przez hormon kory nadnerczy – aldosteron. Pozostała cześć zostaje wydalona z kałem.  Wchłanianie tego pierwiastka odbywa się głównie w początkowym odcinku jelita cienkiego. 

Rola w organizmie

  • Katalizowanie licznych reakcji enzymatycznych
  • Regulacja ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych
  • Utrzymywanie równowagi osmotycznej komórek
  • Utrzymywanie potencjału spoczynkowego błon komórkowych
  • Usuwanie nadmiaru wody oraz sodu z organizmu – pozwala to zachować równowagę wodno - elektrolitową
  • Pomoc w utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej
  • Pełni decydującą rolę w prawidłowym przewodnictwie nerwowym
  • Odpowiada za prawidłową kurczliwość mięśni
  • Udział w przemianach węglowodanów oraz syntezie białek ustrojowych

Nadmiar

Nadmiar potasu w organizmie obserwuje się, gdy jego stężenie przekracza 5,5 mmol/l

Hiperkaliemia może prowadzić do:

  • Zwolnienia czynności serca
  • Zaburzeń ze strony układu nerwowego
  • Zaburzeń ze strony układu mięśniowego

Nadmiar potasu może być wynikiem niewydolności nerek, niewydolności nadnerczy (choroba Addisona), dożylnego podania zbyt dużej dawki tego pierwiastka. 

Niedobór

Niedobór potasu w organizmie obserwuje się, gdy jego stężenie wynosi mniej niż 3,4 mmol/l

Hipokaliemia może prowadzić do:

  • Zaburzeń rytmu serca
  • Upośledzenia funkcji nerek
  • Osłabienia pobudliwości nerwowo – mięśniowej
  • Kurczliwości mięśni
  • Gromadzenia się kwasu mlekowego oraz pirogronowego w tkankach – zakwaszenia organizmu

Niedobór potasu może być wynikiem silnych wymiotów, biegunek, chorób nerek, stosowania leków moczopędnych.

Informacje dodatkowe

Źródła potasu:

  • Suche nasiona roślin strączkowych
  • Ziemniaki
  • Natka pietruszki
  • Seler
  • Marchew
  • Pomidory
  • Kapusta
  • Banany
  • Śliwki
  • Porzeczki
  • Suszone owoce
  • Produkty pełnoziarniste
  • Podroby
  • Świeże mięso
  • Mleko 

Zalecenia

  • Poziom wystarczającego spożycia potasu dla osób dorosłych określono na poziomie 4700 mg/d
  • Poziom wystarczającego spożycia potasu dla kobiet karmiących piersią określono na poziomie 5100 mg/d
  • Ze względu na powszechność występowania potasu w produktach spożywczych niedobory tego pierwiastka zdarzają się bardzo rzadko