Potas
Informacje podstawowe
Potas jest jonem występującym przede wszystkim w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych. Posiada właściwości zasadowe. Jego nadmiar jest usuwany jest głównie przez nerki, co regulowane jest przez hormon kory nadnerczy – aldosteron. Pozostała cześć zostaje wydalona z kałem. Wchłanianie tego pierwiastka odbywa się głównie w początkowym odcinku jelita cienkiego.
Rola w organizmie
- Katalizowanie licznych reakcji enzymatycznych
- Regulacja ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych
- Utrzymywanie równowagi osmotycznej komórek
- Utrzymywanie potencjału spoczynkowego błon komórkowych
- Usuwanie nadmiaru wody oraz sodu z organizmu – pozwala to zachować równowagę wodno - elektrolitową
- Pomoc w utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej
- Pełni decydującą rolę w prawidłowym przewodnictwie nerwowym
- Odpowiada za prawidłową kurczliwość mięśni
- Udział w przemianach węglowodanów oraz syntezie białek ustrojowych
Nadmiar
Nadmiar potasu w organizmie obserwuje się, gdy jego stężenie przekracza 5,5 mmol/l
Hiperkaliemia może prowadzić do:
- Zwolnienia czynności serca
- Zaburzeń ze strony układu nerwowego
- Zaburzeń ze strony układu mięśniowego
Nadmiar potasu może być wynikiem niewydolności nerek, niewydolności nadnerczy (choroba Addisona), dożylnego podania zbyt dużej dawki tego pierwiastka.
Niedobór
Niedobór potasu w organizmie obserwuje się, gdy jego stężenie wynosi mniej niż 3,4 mmol/l
Hipokaliemia może prowadzić do:
- Zaburzeń rytmu serca
- Upośledzenia funkcji nerek
- Osłabienia pobudliwości nerwowo – mięśniowej
- Kurczliwości mięśni
- Gromadzenia się kwasu mlekowego oraz pirogronowego w tkankach – zakwaszenia organizmu
Niedobór potasu może być wynikiem silnych wymiotów, biegunek, chorób nerek, stosowania leków moczopędnych.
Informacje dodatkowe
Źródła potasu:
- Suche nasiona roślin strączkowych
- Ziemniaki
- Natka pietruszki
- Seler
- Marchew
- Pomidory
- Kapusta
- Banany
- Śliwki
- Porzeczki
- Suszone owoce
- Produkty pełnoziarniste
- Podroby
- Świeże mięso
- Mleko
Zalecenia
- Poziom wystarczającego spożycia potasu dla osób dorosłych określono na poziomie 4700 mg/d
- Poziom wystarczającego spożycia potasu dla kobiet karmiących piersią określono na poziomie 5100 mg/d
- Ze względu na powszechność występowania potasu w produktach spożywczych niedobory tego pierwiastka zdarzają się bardzo rzadko