Wapń
Informacje podstawowe
Wapń stanowi podstawowy składnik budulcowy układu kostnego człowieka. Około 99 % tego pierwiastka skoncentrowanych jest w elementach strukturalnych kości, zębów oraz paznokci. Występuje głównie w postaci fosforanów i węglanów wapnia. Pozostała część wapnia znajduje się w komórkach i płynach ustrojowych w postaci zjonizowanej. Wchłanianie wapnia odbywa się przede wszystkim w jelicie cienkim.
Rola w organizmie
- Utrzymanie prawidłowej struktury układu kostnego organizmu
- Zapewnienie odpowiedniej twardości zębów
- Udział w zachowaniu właściwej przepuszczalności błon komórkowych
- Udział w utrzymaniu pobudliwości tkanek
- Udział w prawidłowym przewodnictwie tkanki nerwowej
- Udział w prawidłowej kurczliwości tkanki mięśniowej
- Wpływ na czynność mięśnia sercowego
- Udział w utrzymywaniu równowagi kwasowo – zasadowej
- Udział w aktywacji oraz inaktywacji licznych enzymów m.in.: enzymy katalizujące krzepnięcie krwi
Nadmiar
Nadmiar wapnia może prowadzić do:
- Chorób nerek m.in.: kamicy nerkowej, niewydolności nerek
- Zaburzeń pracy serca
- Zaburzeń oddychania
- Zaparć
- Zaburzeń wchłaniania innych składników m.in.: żelaza magnezu i cynku
Hiperkalcemia jest zjawiskiem rzadkim. Jego nadmiar w organizmie może być wynikiem:
- Przedawkowania witaminy D u małych dzieci
- Pobierania przez dorosłych preparatów farmaceutycznych zawierających powyżej 3-4 g/d
Niedobór
Niedobór wapnia może prowadzić do:
- Krzywicy u dzieci
- Osteomalacji oraz zwiększonego ryzyka osteoporozy u dorosłych
- Tężyczki – wzmożonej pobudliwości nerwowo – mięśniowej
- Uszkodzenia zębów
- Zaburzeń pracy serca
- Zaburzeń neurologicznych
Niedobory wapnia pojawiają się często u osób starszych, ze względu na ograniczone spożycie oraz zaburzenia wchłaniania.
Informacje dodatkowe
Źródła wapnia:
- Mleko i jego przetwory
- Sardynki
- Szproty
- Jaja
- Produkty pełnoziarniste
- Suche nasiona roślin strączkowych
- Warzywa liściaste
- Orzechy
- Kakao
- Figi suszone
Zalecenia
Zapotrzebowanie na wapń na poziomie zalecanego poziomu spożycia dla różnych grup ludności:
Dzieci w wieku 1-3 lat |
700 mg |
Dzieci w wieku 4-9 lat |
1000 mg |
Dziewczęta w wieku 10-18 lat |
1300 mg |
Chłopcy w wieku 10-18 lat |
1300 mg |
Mężczyźni w wieku 19-65 lat |
1000 mg |
Kobiet w wieku 19-50 lat |
1000 mg |
Osoby starsze |
1200 mg |
Kobiety w ciąży |
1000 mg |
Kobiety karmiące piersią |
1000 mg |
Zwróć uwagę
- Wchłanianie wapnia z produktów roślinnych jest znacznie gorsze ze względu na obecność w nich znacznych ilości błonnika pokarmowego, kwasu szczawiowego oraz związków fitynowych. Niekorzystny wpływ mają również związki glinu, stront, dieta obfitująca w tłuszcz oraz obniżona kwasowość żołądka
- Do prawidłowego przyswajania wapnia niezbędna jest odpowiednia ilość fosforu oraz witaminy D, która kontroluje gospodarkę wapniowo – fosforanową organizmu
- Pozytywny wpływ na wchłanianie tego pierwiastka mają również laktoza, cytryniany, lizyna oraz arginina