Celiakia

Informacje podstawowe

Gluten jest białkiem, które występuje w niektórych gatunkach zbóż takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto. Nietolerancja glutenu nazywana również celiakią (chorobą trzewną) jest uwarunkowana genetycznie (dziedziczenie autosomalne dominujące). Za przyczynę rozwoju nietolerancji uznaje się frakcję glutenu rozpuszczalną w alkoholu – gliadynę.

Przez wiele lat choroba może mieć przebieg bardzo łagodny, a objawy mogą pojawiać się stopniowo. Ma to związek z uszkadzaniem i zanikiem kosmków jelitowych. Do charakterystycznych objawów należy biegunka i zaburzenia pracy przewodu pokarmowego (wzdęcia, gazy), których nie leczenie jest konsekwencją zwolnienia rozwoju oraz wyniszczenia organizmu (chudnięcie, niedokrwistość). Postępowanie lecznicze polega na stosowaniu specjalnej diety eliminacyjnej – diety bezglutenowej. W diecie bezglutenowej wyklucza się mąkę oraz przetwory z mąki  żytniej, pszennej, owsianej i jęczmiennej, a wykorzystuje się mąkę kukurydzianą, produkty sojowe, z ryżu, ziemniaków oraz skrobi innych zbóż.

Przyczyny

Na rozwój choroby wpływ mają czynniki genetyczne, immunologiczne oraz środowiskowe.

Klasyfikacja

W obrazie klinicznym choroby trzewnej można obserwować pozajelitowe objawy ze strony różnych narządów oraz układów. Dotyczą one:

  • układu kostnego - liczne złamania, osteopenia
  • układu krwiotwórczego - niedokrwistość, krwawienia
  • układu nerwowego - neuropatia, padaczka
  • układu hormonalnego - impotencja, niepłodność, zaburzenia miesiączkowania
  • mięśni - skurcze, osłabienie, zanik
  • skóry - obrzęki, stany zapalne, siniaki.

Rozpoznanie

Rozpoznania choroby trzewnej dokonuje się na podstawie oceny:

  • objawów klinicznych pacjenta
  • wyników badań histopatologicznych
  • wyników badań serologicznych.

Konsekwencje

U osób cierpiących na chorobę trzewną występują najczęściej niedobory

  • żelaza
  • witaminy B12
  • kwasu foliowego
  • witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K)
  • wapnia.

Konieczna jest suplementacja w celu zmniejszenia niedoborów. Szczególnie należy zwrócić uwagę na dzieci w wieku rozwojowym, gdyż niedobór witaminy D oraz wapnia może prowadzić u nich do zaburzeń wzrostu i zmian w gospodarce kostnej.

Leczenie

Leczenie choroby trzewnej związane jest  ściśle z odpowiednim postępowaniem dietetycznym.
 

Postępowanie dietetyczne

  • dieta urozmaicona, dostosowana do indywidualnego zapotrzebowania
  • odpowiednia ilość pełnowartościowego białka
  • odpowiednia podaż energii
  • suplementacja witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), wit. B12 oraz kwasu foliowego
  • suplementacja żelaza oraz wapnia

Zwróć uwagę

Dieta bezglutenowa zmniejsza częstotliwość oraz nasilenie objawów klinicznych. Często poprawa samopoczucia powoduje rezygnację z  diety, co jest ogromnym błędem. Nawet jednorazowa ekspozycja na gluten może spowodować nawrót objawów!

Pamiętaj

Nawet najmniejsze zanieczyszczenie żywności glutenem może powodować poważne problemy zdrowotne, dlatego produkty żywnościowe bezglutenowe powinny być produkowane w specjalnych warunkach (odrębne linie produkcyjne).

Unikaj

Jeżeli nie można jednoznacznie rozstrzygnąć czy produkt zawiera gluten czy nie,  NIE NALEŻY GO spożywać.

Wybieraj

Zawsze produkty z właściwym oznaczeniem.

Polecamy

Portal Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

www.celiakia.pl