Definicja
Hipowitaminoza oznacza niedobór witaminy w organizmie, który objawia się, właściwymi dla danej witaminy, zaburzeniami w funkcjonowaniu organizmu. Pierwotna hipowitaminoza jest efektem niedostatecznej podaży witamin z dietą. Natomiast wtórna może wynikać z zaburzeń wchłaniania witamin z przewodu pokarmowego, przyjmowania określonych leków czy zwiększonego zapotrzebowania związanego z ciążą, okresem wzrostu, wzmożonym wysiłkiem fizycznym. Najlepszym sposobem na zapobieganie hipowitaminozie jest prawidłowo zbilansowana i urozmaicona dieta, składająca się z produktów będących wartościowym źródłem poszczególnych witamin. Długotrwałe niedobory mogą prowadzić m.in. do takich zaburzeń jak:
- Niedobór witaminy B1 powoduje zaburzenia pracy układu nerwowego oraz mięśni, zaburzenia trawienia, zaburzenia przyswajania składników odżywczych
- Niedobór witaminy B2 przyczynia się do powstawania zajadów, zapalenia języka, łojotoku skóry, a także występowania nadmiernego łzawienia oraz pieczenia oczu
- Niedobór witaminy B6 skutkuje wypadaniem włosów, zmianami skórnymi, pobudliwością nerwową, niedokrwistością
- Niedobór witaminy B12 prowadzi do rozwoju niedokrwistości złośliwej
- Niedobór kwasu foliowego u kobiet ciężarnych przyczynia się do powstawania wad cewy nerwowej u płody
- Niedobór witaminy C objawia się nadmierną męczliwością, brakiem apetytu, bólami stawowo - mięśniowymi, zaczerwienieniem i krwawieniem z dziąseł