Jod bierze bezpośredni udział w syntezie oraz metabolizmie hormonów tarczycowych: tyroksyny (T4) oraz trójjodotyroniny (T3). Hormony te mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i przysadki mózgowej, układu nerwowego, nerek, serca oraz mięśni. Są niezbędne w procesach oddychania na poziomie komórek oraz produkcji energii. Biorą udział w wielu procesach metabolicznych.
Nadmiar jodu w organizmie może wynikać z nadmiernej podaży jodu w diecie, szczególnie ryb, skorupiaków oraz jodowanej soli kuchennej lub stosowania suplementów zawierających jod. Zatrucia są jednak bardzo rzadkie i występują po wysokich dawkach jodu (gramy).
Nadmiar jodu prowadzi do nadczynności tarczycy, której objawami są:
Zatrucie ostre jodem przebiega z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego (bóle brzucha, biegunka, wymioty, nudności), utratą białka drogą nerkową oraz zaburzeniami pracy mięśnia sercowego.
Niedobór jodu powoduje wiele zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, nazywany jest zaburzeniami z niedoboru jodu (IDD, Iodine Deficiency Disorders). Prowadzi do:
Najbogatsze źródła jodu stanowią:
Średnie zapotrzebowanie na jod u dzieci od 10 r.ż oraz osób dorosłych wynosi 75 - 95 µg na dobę. Zwiększone zapotrzebowanie ma miejsce kobiet w ciąży (160 µg/d) oraz karmiących (210 µg/d).
Bibliografia: