Cynk

Rola w organizmie

  • jako koenzym bierze udział w wielu procesach enzymatycznych organizmu związanych z:
    • metabolizmem tłuszczów, białek węglowodanów
    • syntezą aminokwasów i białek
    • wytwarzaniu energii
    • detoksykacją organizmu
  • ma wpływ na metabolizm glukozy i jej poziom we cukru
  • jest niezbędnym składnikiem enzymu o nazwie dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), który pełni funkcje ochronne na poziomie komórek
  • wzmacnianie układu odpornościowego
  • sprzyja regeneracji tkanek skóry
  • przyspiesza gojenie się ran i leczenie przewlekłych owrzodzeń
  • wspomagające działanie w chorobach skóry takich jak: trądzik, łuszczyca, opryszczka, egzemy, atopie
  • zmniejsza objawy wynikające z powiększenia prostaty u pacjentów z łagodnym przerostem stercza
  • łagodzi objawy związane z okresem andropauzy
  • ma wpływ na produkcję i żywotność plemników
  • jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu
  • wspiera układ nerwowy oraz pracę mózgu
  • bierze udział w metabolizmie alkoholu.

Nadmiar

Nadmiar cynku - objawy i konsekwencje:

  • ostre - bóle głowy, bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka,
  • wpływ na gospodarkę żelaza w organizmie, niedokrwistość
  • zaburzenia w gospodarce lipidowej, zmniejszenie frakcji HDL-cholesterolu.

Niedobór

Niedobór cynku - objawy i konsekwencje:

  • zmniejszenie apetytu, utrata smaku i węchu
  • zmiany skórne np. rumień, trądzik, łuszczyca
  • wypadanie włosów, łysienie
  • niedorozwój płciowy
  • problemy z płodnością
  • zaburzenia funkcjonowania narządu wzroku
  • problemy z gojeniem ran
  • zaburzenia gospodarki węglowodanowej
  • obniżenie odporności.

Informacje dodatkowe

Źródła pokarmowe cynku:

  • skorupiaki: ostrygi,  małże
  • mięso
  • wątroba
  • rośliny: suche nasiona roślin strączkowych, groszek
  • produkty pełnoziarniste
  • kasza gryczana
  • orzechy
  • pestki dyni.

Podsumowanie

Średnie zapotrzebowanie na cynk dla mężczyzn wynosi 9,4 mg na dobę, a dla kobiet wynosi odpowiednio 6,8 mg/dobę.

Polecamy

Bibliografia:

  • Jarosz M., Bułhak - Jachymczyk B. (red.): Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. PZWL 2014
  • www.solgar.pl
  • www. ods.od.nih.gov